• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu

  Post-COVID szindróma

  COVID-19 fertőzés a tüdők érintettsége mellet akár más szerveket is károsíthat, ezzel növelve a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát. Okozhat szívizomgyulladást, amelynek szövődményeként felléphet szívelégtelenség.

  A post-Covid szindróma tünetei

  A pácienseknél az akut fertőzést követően 4-6 hét múlva is jelentkezhetnek panaszok. Ebben az időszakban a leggyakoribb tünetek a fáradékonyságnehézlégzés vagy mellkasi fájdalom, koncentrációs zavarok, álmatlanság vagy rémálmok. Amennyiben panaszok a fertőzés lezajlása után 12 héttel is jelentkeznek, akkor a szakirodalom szerint ún. long-COVID (vagyis hosszú COVID) szindrómával kell számolnunk. 

  Post-COVID szindróma - szívelégtelenség.

  A post-COVID szindróma egyéb tünetei

  A fertőzésen átesett betegeknél szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, neurológiai késői tüneteket, valamint pszichés problémákat diagnosztizáltak az akut fertőzést követően. Az eddig felsorolt tünetek mellett jelentkezhet még:

  Melyek lehetnek az érintett szervrendszerek?

  • Szív: képalkotó eljárásokkal szívizomzat-károsodást lehet kimutatni, akár azoknál a pácienseknél is, akik enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget. Ezen izomeltérések növelik a szívelégtelenség és egyéb szívszövődmények kialakulásának kockázatát.
  • Tüdő: a fertőzötteknél kialakuló tüdőgyulladás gyakran eredményezi a tüdő légcseréjét végző alveolusok (tüdő-léghólyagocska) károsodását, ezzel hosszú távú légzési problémákat okozva.
  • Agy: még fiatalkorúaknál is leírták a stroke, fokozott görcskészség és Guillain-Barre-szindróma kialakulását – ezen utóbbi egy olyan állapot, ami átmeneti bénulást okozhat az alsó végtagtól kezdődően. Egyes vélemények szerint a COVID-19 a Parkinson- és Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját is fokozza.
  • Alvadási és érrendszeri károsodások: a koronavírus fertőzés fokozza a vérrögök kialakulásának veszélyét, így szívizom, agyi vagy tüdő-területek elhalását okozzák  (megnő a szívinfarktus, stroke, tüdőembólia esélye ) 

  Milyen arányban fordulhat elő a post-COVID szindróma?

  Tanulmányi adatok szerint az emberek mindössze 65% tér vissza korábbi egészségi szintjére a fertőzést követő 1 hónapon belül.

  Kiknél fordulhat elő a post-COVID szindróma?

  A post-Covid szindróma bárkinél előfordulhat életkortól, nemtől függetlenül. 

  A post-COVID szindróma kezelése

  Amennyiben COVID-19 utáni kivizsgáláson igazolódik a post-COVID szindróma, az egy hosszas rehabilitáció kezdete. A pulmonológiai rehabilitáció része a rekeszizom működését támogató légzőgyakorlatok. A fizikai aktivitás fokozatos bevezetése rendszeres vérnyomás- és pulzusellenőrzés mellett javasolt. Néhány esetben pszichés állapot javítását szolgáló módszerek alkalmazására is szükség lehet. Az elhúzódó emésztési zavar és hasmenés dietetikai rehabilitációt igényelhet.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 330.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.