• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Epicutan - gyors és fájdalommentes allergiateszt

  Bőrünket rengeteg külső hatás éri, testünknek ez a védőrétege találkozik először a tisztálkodási és szépségápolási termékekkel, tisztítószerekkel és más kémiai anyagokkal. Minden ember bőre másként reagál ezekre a hatásokra, az arra érzékeny embereknél allergiás bőrreakció alakulhat ki, mely bőrpírral, viszketéssel, hólyagok megjelenésével jár. Az allergiát okozó kémiai anyag tartós jelenléte esetén bőrgyulladás, idegen kifejezéssel élve kontakt dermatitisz vagy ekcéma alakul ki.

  Az allergiás bőrreakciók kezelésekor fontos tisztázni, hogy mely anyag okozza a panaszokat. Ennek kiderítésére dolgozták ki az epicutan tesztet, mely teljesen fájdalommentes és könnyen kivitelezhető. Az eljárás lényege, hogy a bőrfelületre felviszik az egyes allergéneket, és ha a páciens érzékeny valamely anyagra, akkor azon a területen, ahova azt felhelyezték, bőrpír, viszketés jelentkezik. Egy időben több allergén is vizsgálható.

  Hogyan zajlik a vizsgálat?

  A bőrteszt elvégzése egyszerű, az allergénekkel gyárilag átitatott korongok felhelyezése megközelítőleg 1 órát vesz igénybe. A bőrreakció leolvasására 48-72 óra múlva kerül sor, ezt követően a korongokat eltávolítják, és a tesztet kiértékelik.
  A vizsgálat többnyire fájdalmatlan, minimális kellemetlenséggel jár. Ritkán előfordulhat, hogy a korongok felhelyezését követő 1 órán belül heves bőrreakció jelentkezik, ilyenkor a korongokat el kell távolítani. Ha ilyen szövődmény nincs, akkor a későbbiekben enyhe viszketés vagy bőrirritáció alakulhat ki, ez azonban a vizsgálatot nem befolyásolja és a páciens számára is elviselhető mértékű szokott lenni. Nagyon ritka esetben az allergiás tünetek nem csak a bőrön jelentkeznek, hanem a szervezet egészét érintik. Ilyenkor szapora szívverés, fulladás, remegés, láz, arc- vagy nyelvduzzanat, esetleg nyelési nehezítettség fordulhat elő, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel.

  Teszt és kezelés - mindent egy helyen!

  A vizsgálat komolyabb előkészületet nem igényel a beteg részéről, de nagyon fontos, hogy az allergiaellenes szerek szedését a teszt elvégzése előtti hónapban kerülni kell, és addig, amíg az antigénnel átitatott korongok a bőrön vannak, nem szabad sportolni, illetve az érintett területet vízzel lemosni.
  Amennyiben allergiás, vagy addig ismeretlen eredetű bőrgyulladása van, forduljon szakembereinkhez bizalommal. Bőrgyógyász szakorvosaink segítségére lesznek a teszt elvégzésében, kiértékelésében és a megfelelő kezelés beállításában is.