2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Egészségesen télen is

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-09

    Az évszakhoz képest enyhe idő miatt nagyon sokan betegednek meg a levegőben terjedő vírusok és baktériumok miatt. Ám a közelgő lehűlés és az influenza is komoly problémákat okozhatnak, így nem árt, ha időben felkészítjük a szervezetünket a betegségek kivédésére vagy leküzdésére.

    Ha immunrendszerünk erős, könnyebben elkerülhetjük, vagy súlyosabb panaszok nélkül vészelhetjük át a megbetegedést. Az alábbiakban Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója, belgyógyász és foglalkozás-egészségügyi szakorvosa segít nekünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan vértezhetjük fel magunkat a vírusok és baktériumok ellen.

    „Ha nem fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt, ha semmilyen vitamint nem szedünk, vagy ha nem sportolunk rendszeresen, az immunrendszerünk legyengülhet, melynek következtében fogékonyabbak lehetünk a vírusok és baktériumok okozta fertőzésekre. Igyekezzünk a napi étrendünkbe minél több szezonális gyümölcsöt és zöldséget illeszteni, amelyek kiváló természetes vitaminforrások.

    Az influenzaszezon előtt érdemes a vitaminpótlást vitaminkészítményekkel kiegészíteni, amely fokozza szervezetünk védekezőképességét. Ha minden nap sportolunk legalább egy fél órát, az nem csak a testünkre lesz jó hatással, de hangulatunkat is javítja, amely a téli szürkeségben gyakran szomorkásabb, mint a naposabb évszakokban” – mondta Dr. Nagy Judit.

    Téli vitaminbombák

    Ha friss és vitaminban gazdag zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnénk, mindig válasszunk a szezonális termékek közül. Ha a hazai termelők portékáit vásároljuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy magas tápértékű és tápanyagokban gazdag zöldség és gyümölcs kerül az asztalunkra. Télen is számos termék közül válogathatunk, így biztosan találunk a piacion friss céklát, fehér káposztát, kelkáposztát, póréhagymát, sütőtököt, téli almát és körtét vagy zellergumót.

    Csodálatos krémleves készíthető a sütőtökből, de sütve is igazi finomság. A savanyú káposzta tökéletes C-vitamin forrás, a cékla pedig kiváló köretként is. A friss zöldségek és gyümölcsük számtalan módon felhasználhatók, amelyek lehetővé teszik a változatos étrendet, de nyersen is finom nassolni való lehet a chips vagy csoki helyett.

    Sport télen is

    A sportnak számos pozitív élettani hatása van. Ha rendszeresen sportolunk, néhány hét után már jelentős fejlődést tapasztalhatunk. Nő az állóképességünk, javul a közérzetünk, energikusabbak leszünk és a hangulatunk is jobb lesz. A testedzés erősíti a csontokat, javítja az emésztést, a méregtelenítést és az immunműködést. Nem beszélve arról, hogy testünk is formálódik, a felesleges plusz kilóktól pedig kitartó munkával szépen - lassan megszabadulhatunk. Ám nagyon fontos a fokozatosság és a kellő felkészültség.

    Akár az edzőtermet, akár a szabadban történő sportolást választjuk, a mozgást mindig alapos bemelegítéssel kezdjük. Ezzel elkerülhetőek a húzódások és a sportsérülések. Mindig az edzettségi szintünknek megfelelő terhelést válasszuk, amelyet fokozatosan növelve fejleszthetjük állóképességünket. A téli sportok szerelmeseinek irány a sípálya! A szabadban történő mozgás még több energiát ad, előnyösebb hatással van a közérzetre.

    A megfelelő, funkcionális ruházattal és a réteges öltözködéssel megelőzhető a meghűlés, és ne feledkezzünk meg a bukósisakról sem, amelynek viselése kötelező a pályákon!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont