2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hasznos tanácsok kezdőknek

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    Induljunk el futni!

    Hányan lehetnek, akik pontosan tudják magukról, hogy mozogniuk kellene, de a „kezdő lépést” egyre csak halogatják, időhiányra, korukra, súlyukra, magányukra hivatkozva? Nekik javasoljuk a legegyszerűbb megoldást: kezdjenek el futni!

    Kedvetlen, gyenge, fáradékony, fáj a lába vagy a háta, emésztési zavarai vannak, étvágytalan, vagy éppen ellenkezőleg, állandóan csak enne és szépen rakódnak is fel a kilók? Bármelyik panasz merül is fel, előbb-utóbb elhangzik ugyanaz a jó tanács: mozogni kellene! Valószínűleg ismerősek lesznek a kifogások is, amelyekkel igyekszünk kitérni a kellemetlennek hitt dolog elől: az edzőteremben meg a táncon fiatalabbak vannak, az uszoda messze van, a labdajátékokhoz társak kellenének, a teniszhez felszerelés, a síeléshez ügyesség hiányzik...

    Újév hajnalán a leggyakoribb fogadalmak is erre vonatkoznak: ezentúl rendszeresen futni fogok, lefogyok, stb. Aztán sajnos, a többség hamar abba is hagyja, a rossz beidegződések erősebbnek bizonyulnak. Pedig, aki tényleg belevág, hamar rájöhet, hogy egy sor gondjára valóban megoldást hoz a mozgás.

    Közhely, de igaz: a láb mindig kéznél van!

    Az aktívabb életformát legegyszerűbb elkezdeni a láb rendszeres használatával. Ez lehet először napi egy kellemes séta, amelynek során tudatosan élvezhetjük a friss levegőt, a park csendjét, látványát, és ha társ is akad hozzá, egy jó beszélgetést. A hangsúly eleinte a rendszerességen van, aztán, ha (néhány hét alatt) már beleépült a napi rutinba ez a mozgással töltött esti óra, lehet változtatni az intenzitásán is. A sétából átválthatunk gyaloglásra, ami nemcsak nagyobb sebességet, hosszabb távot jelent, hanem a kezek-lábak összehangoltabb, kicsit tudatosabb mozgását.

    A gyaloglás már hasznos testedzésnek számít, de mivel a talp ilyenkor gördül a talajon és nincs benne az ízületeket megterhelő ugró-zökkenő fázis, így azok is bátran belevághatnak, akik valamilyen egészségi gondjuk, például a koruk, túlsúlyuk, fájós térdük, visszeres lábaik stb. miatt a futástól tartanak. Később, amikor az edzettséggel együtt megérkezik az ambíció is, az egyre jobb teljesítmény utáni vágy, a tempó szinte magától gyorsul, és a kocagyalogló előbb-utóbb „belenő” a sportgyaloglók vagy még inkább a futók közösségébe.

    Kezdje az alapoknál!

    Ahogy a házat sem a tetőnél kezdjük építeni, a testmozgást, a futást is az alapoknál kell kezdeni. Jó tudni, honnan indul: nagyon inspiráló felírni a kezdő súly, derék-csípő stb. adatokat, legfontosabb paraméterekkel, például vérnyomás, vércukor, koleszterinszinttel együtt, hogy annál jobban tudjon örülni majd a kedvező változásoknak. Tanácsos először felkeresni a háziorvost is, kérni egy kivizsgálást, hogy kiderüljön, nincs-e valami rejtett ok, ami miatt nem, vagy csak óvatosan kezdhet el edzeni. Tervezze meg, mikor és hol fog futni!

    futas-promo-01

    Saját futópályája kijelölésében, lemérésében a Google segíthet: keressen például a közeli parkban egy olyan kört, szakaszt, amely a térkép szerint jól számolható, fél vagy egy kilométer hosszú. Tűzzön ki teljesíthető célokat, gondoskodjon inspiráló sikerélményekről. Az előkészületekhez tartozik a megfelelő ruházat és egy jó sportcipő beszerzése. A szekrényében futáshoz alkalmas melegítőt, trikót biztosan talál, a nőknek ehhez tanácsos egy sportmelltartót is beszerezni. A cipővel nem érdemes takarékoskodni, hiszen egy rossz, alkalmatlan cipő sérüléseket okozhat és hosszú időre elveheti a kedvét a sportolástól.

    Az első lépések

    A fokozatosság nagyon fontos, a legtöbben itt rontják el! Nem érdemes az ésszerű lépcsőket kihagyva egyből olyan teljesítményt várni el önmagától, amely eleve kudarcra van ítélve. Az első cél lehet például, hogy önmagát, kényelmességét, eddigi beidegződéseit legyőzve, a meghatározott időpontokban mindig mozgásra szánja azt a kijelölt órát, ne engedje meg, hogy váratlan körülmény megakadályozza benne. Csak lassan emelje a megtett távolságra vonatkozó elvárásait – a feladat az első évben még nem a maratoni lefutása....

    Teljesen emberi, teljesíthető cél lehet például alkalmanként négy kilométer megtétele. Ez gyaloglással is csak egy óra, futva jóval kevesebb, és tökéletesen alkalmas arra, hogy edzésben tartsa, naponta feltöltse energiával, friss levegővel, jókedvvel, és további sikerélmények alapja legyen. Ne feledkezzen meg a bemelegítésről sem: indulás előtt néhány célszerű mozdulat, boka-láb, kar- vállkörzés, helyben járás, derékkörzés, stb. lazítja az ízületeket, bemelegíti az izmokat. Próbáljon meg elhatározásához társat is találni – meg fog lepődni, milyen hamar sikerülni fog, hiszen ismeretségi körében rengetegen lehetnek Önhöz hasonló helyzetben. Ha mindez megvan, vágjon bele, váljék egészségére!

    Ha elkezdte, maradjon motivált és ne hagyja abba, ehhez is van néhány tippünk!

    Tetszett a cikkünk? Ossza meg ismerőseivel.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont