2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan maradj futás-motivált!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    Ne hagyja abba!

    Végre elszánta magát, hogy rendszeresen mozogni fog, el is kezdte az esténkénti kocogást? Ha túl van az indulás nehézségein, ragaszkodjon elhatározásához: testének, lelkének jót tesz vele! Néhány tippel szeretnénk segíteni, hogyan őrizheti meg a motivációját.

    Az első alkalmak mindegyike egy-egy kis győzelemmel ért fel: amikor először felvette a futócipőt, le kellett győzni a régi, kényelmes beidegződéseket, a reggeli továbbalvások vagy a szokásos esti rituálék vonzását. Ráadásul meg kellett küzdenie a családtagok, munkatársak mosolygós hitetlenkedésével, a viccesnek szánt megjegyzésekkel is. Sikerült? Legyen büszke rá!

    Csak így tovább!

    Ha unja már az idétlen „majd elmúlik” típusú beszólásokat, előzze meg ezeket, menjen át ellentámadásba! Nagyon egyszerűen: meséljen ismerőseinek, barátainak arról, hogy milyen jól érzi magát kocogás után, milyen fantasztikus érzés letenni a napi bosszúságokat, a rosszkedvű esték helyett megtölteni a szervezetének legkisebb sejtjeit is oxigénnel, és egy-egy félóra után kipirult arccal, átszellőztetett tüdővel, átmozgatott izmokkal menni haza! A fanyalgó munkatársakat azzal lehet a legjobban meggyőzni, ha látják, hogy energikusabb, egészségesebb, jobb kedvű, a munkabírása is nőtt, jobban is néz ki, még a tartása is egyenesebb, a bőre is tisztább, mint valaha!

    Ossza meg nyugodtan a titkot, hogy mindezt annak köszönheti, hogy elkezdett rendszeresen futni. Ha tudnak róla a környezetében, akkor van esély arra, hogy segítik is ebben, biztatják, ha netán elcsüggedne, no meg a nyilvánossággal kicsit önmagát is rákényszeríti a folytatásra, hiszen egy ilyen felvállalt elhatározást cikisebb”lenne abbahagyni is.

    Váljék rutinná!

    Szakértők szerint hat-nyolc hét kell ahhoz, hogy egy elhatározott életreform, egy felvállalt tevékenység rutinná váljék. Gondolja végig, hova illeszthető be a futás a napjaiba, és igyekezzen ragaszkodni a bevált időpontokhoz, időmennyiséghez! Írja be a naptárába előre, hogy aznap futni megy. Ha valami közbejön, inkább fusson kevesebbet, de ne hagyja ki teljesen azt a napot se!

    futas-promo-02

    Vezessen naplót!

    Jó, ha újra meg újra tudatosítja magában is, hogy milyen pozitív változásokat hozott az életébe a mozgás, milyen eredményeket tud máris ezzel kapcsolatban felmutatni. Érdemes egy noteszbe felírni a kezdő adatokat: hány kiló volt az edzések elkezdése előtt, milyen vérnyomás, vércukor-, koleszterin stb. értékeket mértek, akár még azt is, hány métert volt képes futni egy buszhoz fulladás nélkül... Egy „előtte” fényképet is félretehet. Ezután jegyezze fel napról napra, mennyi időt töltött futással, hol, milyen távot tett meg!

    Lehet, hogy az első bejegyzések még csak egy félórás sétáról szólnak a parkban, aztán jöhet majd az első „iskolakör”, utána lehet majd kilométerekben számolni (a Google-térkép segíthet!), és milyen örömmel fogja bejegyezni majd az első szigetkört! Bizonyos idő elteltével – két hónap is elég - érdemes visszatérni a kiinduló egészségi adatokra is, biztosan lesznek értékelhető, sőt, akár fotóval is dokumentálható változások.

    Egyedül vagy társsal?

    Mindkettőnek megvannak az előnyei: aki a magányos kocogás híve, az ilyenkor befelé figyel, rendezheti a gondolatait, lecsillapíthatja a felgyülemlett stresszt, kikapcsolódhat, vagy zenehallgatással űzi el a monotóniát. Más a társsal való futásnak a híve, szereti megosztani a felfrissítő élményt valakivel, kedveli a jófajta beszélgetéseket edzés közben, és úgy érzi, kölcsönösen segíthetik, egymást, erősíthetik a kitartásukat. Az pedig, ha kutyát visz magával, egyesíti a magányos és a társas futás lehetőségét. Egy nagy mozgásigényű kutya hálás örömmel kíséri el a gazdiját, imádni fogja az együttlétnek ezt a formáját, és inspirálni is fogja a folytatásra, hogy ne okozzon csalódást neki!

    Jutalmat érdemel

    A rendszeres mozgás olyan tevékenység, amely hosszabb távon magában hordja a jutalmát: jobb közérzetet, lendületesebb életvitelt, fiatalosabb külsőt, sőt, nyitottabb, frissebb gondolkozást is. Hamarosan érezni fogja ezeket is, de addig a motiváció fenntartásának egyik legjobb módja, ha kitűz elérendő célokat, és ha sikerült, meg is jutalmazza magát értük. Például az első teljes órányi edzés után ajándékozza meg magát egy fülhallgatóval, amivel majd futás közben rádiót vagy zenét hallgathat. Vagy egy hónapnyi kitartás után lehet a jutalom egy jó minőségű gyümölcsprés, amivel edzés után pillanatok alatt varázsolhat frissítő ivóleveket magának.

    A tapasztalatok szerint egy félév már elég ahhoz is, hogy sportos ambíciói is feléledjenek: ennyi előkészítő edzés után már be lehet nevezni egy amatőröknek szervezett versenyre is. Az utcai futóversenyek a közös mozgás öröméről szólnak, több távon is lehet indulni ezeken, és általuk bele lehet kóstolni a versenyzés, a teljesítmény örömébe is.

    Ha van ismerőse aki most kezdene futni, akkor neki is van néhány tanácsunk!

    Tetszett a cikkünk? Ossza meg ismerőseivel.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont