• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Kézhigiénés világnap

  Eddig is kiemelt prioritásként kezeljük környezetünkben és intézetünkön belül a kézhigiénés szokások fejlesztését. Ismert, hogy mindkét telephelyünk bejáratánál mindenki számára elérhető kézfertőtlenítők már évek óta működnek, míg a közvetlen betegellátásban dolgozók munkakörükből adódóan ismerik a kézfertőtlenítés fontosságát.

  Az idei Kézhigiénés Világnap alkalmából úgy döntöttük, hogy elindítunk minden munkatársunk számára egy komplex kézhigiénés felvilágosító programot.

  Programunk lépései

  • Kéz állapot felmérése

  • Kézhigiénés oktatás

  • Kézhigiénés teszt

  • Kézfertőtlenítés hatékonyságának ellenőrzése, fluorescens ellenőrzés

  • Multirezisztens kórokozók monitorozása

  Mit jelent a kézhigiéné?

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a „Tiszta betegellátás, biztonságosabb betegellátás” (Clean Care is Safer Care) program keretében 2009-ben a kézhigiéne globális fejlesztése érdekében hirdette meg a „Ments életeket: Moss kezet!” (Save Lifes: Clean Your Hands) szlogenű kampányát.

  A „Kézhigiénés Világnap” alkalmából évente tudományos ülés megrendezésére kerül sor, a 2011. évi „Nemzeti Kézhigiénés Kampány” nyitó rendezvényén Pittet professzor úr, a WHO kézhigiénés kampányának kidolgozója, Semmelweis Ignác munkásságának korszakalkotó, elévülhetetlen érdemeit méltatva utalt a semmelweisi tanok napjainkban is kiemelkedően fontos aktualitására. Közismert tény, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb és legolcsóbb eszköze a megfelelő antimikrobiális spektrummal rendelkező kézfertőtlenítő szer alkalmazásával és a megfelelő technikával végrehajtott kézfertőtlenítés.

  kezhigiene

  A WHO a kézhigiéné fejlesztésére minden évben úgynevezett kampányfeladatokat hirdet meg. A kézhigiénés kampányfeladatok részét képezi a betegellátó intézmények személyzetének oktatása is. További igen fontos feladat a betegek és a látogatók felvilágosítása és a figyelem különböző eszközökkel (pl. plakátok) történő felhívása a megfelelő kézhigiéné fontosságára és a kézhigiénés módszerek megfelelő alkalmazására is. Ez a komplex felvilágosító munka szintén hozzájárul a kórházi fertőzések visszaszorításához.

  A WHO ajánlást dolgozott ki a fekvőbeteg-ellátáson kívül az előbb említett szakmai területen szükséges kézfertőtlenítési gyakorlatra is és 2014-ben meghirdette a „Moss kezet, állítsd meg a rezisztens kórokozók terjedését!” című programját. A feladat fontosságát jelzi, hogy a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek 2014. évi kiemelt feladatainak egyike az illetékességi területükön működő fekvőbeteg-ellátó intézményekben a WHO kézhigiénés önértékelő rendszer (KÖR) alapján történő felmérést.

  Moss kezet, állítsd meg a rezisztens kórokozók terjedését!