2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A szűrés, mint a megelőzés egyik legfontosabb eszköze

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-13

    A Budai Egészségközpont, Budapest egyik vezető magánegészségügyi intézménye ismertette a 2013. évi Prémium szűrővizsgálatainak összesített eredményeit. Az egészségközpont foglakozás-egészségügyi szűrővizsgálattal és minden szervrendszert érintő, komplex menedzserszűrési csomagokkal várja pácienseit.

    sajtotajekoztato-2014juni

    Ez utóbbi esetében a vállalatvezetők és menedzserek két standard menedzser szűrővizsgálati protokoll, az Optimum, és a részletesebb, legátfogóbb szolgáltatást nyújtó Prémium csomagok közül választhatnak. Az évente csaknem 4000 szűrővizsgálatot végző egészségközpont tapasztalatai szerint a legtöbb esetben a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az ülőmunka és a pszichés stressz okozhatja a megbetegedéseket. A rendszeres szűrővizsgálattal azonban csökkenthető a betegségek kialakulásának vagy súlyosbodásának kockázata, de a szűrés számos esetben a megelőzés egyik legfontosabb és egyetlen eszközét is jelenti.

    • A legnagyobb arányban diagnosztizált betegségcsoportok közé tartoznak a jóindulatú daganatos betegségek, emésztőrendszeri betegségek és a szem betegségei

    • Magyarországon a vezető halálokok közé tartoznak a szív-és érrendszeri megbetegedések

    • A betegségek megelőzésének egyik legfontosabb és gyakran egyetlen eszköze a rendszeres szűrővizsgálat

    A Budai Egészségközpont Prémium szűrővizsgálat protokollja számos vizsgálatot tartalmaz, az emésztőrendszer működésétől kezdve, a szív- és érrendszeri rizikófelmérésen át, a daganatos betegségek kiszűréséig. A tavalyi eredmények alapján a legnagyobb arányban (65,07%) festéksejtes anyajegyet diagnosztizáltak, amelyek a bőrön vagy a nyálkahártyán kialakuló, jóindulatú elváltozások voltak. Ezen elváltozások többsége ugyan nem rosszindulatú, ám az előfordulás gyakorisága, illetve a megváltozóban lévő éghajlati tényezők miatt kiemelten fontos az anyajegyek rendszeres ellenőrzése.

    A második leggyakoribb betegség a lúdtalp, amelyet a vizsgálaton résztevők közel felénél diagnosztizáltak. A lúdtalp a láb egyik leggyakoribb, szerzett megbetegedése, amelynek kialakulásáért főként a túlterhelés, testsúlygyarapodás vagy a helytelen irányú igénybevétel a felelős. A harmadik helyen áll a kor előrehaladtával jelentkező öregszeműség, amely a vizsgált páciensek közel 47 százalékánál volt diagnosztizálható. A monitor előtt végzett munka káros hatásaként jelentkező szembetegségek - mint például rövid-, vagy távollátás - kisebb arányban volt kimutatható. Az előbbi a vizsgálaton résztvevők 24,79 százalékánál, az utóbbi pedig 27,04 százalékánál okozott problémát.

    A menedzserekre jellemző helytelen és rendszertelen táplálkozás, stressz és ülőmunka nagyban felelősek az anyagcsere-, táplálkozási és endokrin betegsége kialakulásáért. A betegségcsoporton belül legnagyobb számban emelkedett koleszterinszint és az elhízás volt kimutatható. Az emésztőrendszeri megbetegedések közül 35,77 százalékban fogszuvasodást, 34,92 százalékban fogínygyulladást és 25,92 százalékban foghiányt diagnosztizáltak, amelyek a meglévő problémákon kívül olyan fogászati gócot jelenthetnek, amelyek további betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.

    vezető diagnózisok között szerepelt továbbá a magas vérnyomás, de sokakat érintett az alsó végtagok visszértágulata is, amely a férfiaknál nagyobb arányban volt jellemző, mint a nőknél. A szív-és érrendszeri betegségek életmódváltással, mozgással és speciális gyakorlatokkal javíthatók, vagy elkerülhető az állapot súlyosbodása. Ezért nagyon fontos, hogy a vállalatvezetők népszerűsítsék és biztosítsák a rendszeres mozgást munkavállalóik számára, amely a fenti panaszok kezelése mellett pozitív hatással van a csont és izomrendszeri megbetegedések elkerülésére is, melyek az ülőmunkát végzők körében a betegállományban töltött idő nagy részét okozzák.

    A 20 leggyakoribb betegség közé tartozó érelmeszesedés a nőket jóval nagyobb arányban (16,13%) érintette, mint a férfiakat (8,66%) és szintén nagyarányú volt az eltérés a vizelet kóros leleteit tekintve, amely a vizsgált nőknél 13,7 százalékban, a férfiaknál pedig 5,63 százalékban volt diagnosztizálható. Érdekes azonban, hogy a migrén inkább a férfiaknál fordult elő (0,87%), míg a nőknél ez a betegség nem volt jellemző, valamint az alvászavar is nagyobb arányban érintette a férfiakat (6,06%), mint a nőket (1,61%).

    „Az időben diagnosztizált betegség nagy arányban, sikeresen gyógyítható, ezért nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Mivel a betegségek kialakulásának hátterében gyakran a stressz áll, ezért a szűrővizsgálat kifejezetten ajánlott a vállalatvezetők és menedzserek számára, ráadásul számos előnyt biztosít a vállalat működésében is. A magas minőségű szakorvosi vizsgálatok mellett Egészségtervet készítünk a pácienseink számára, melyben a diagnózisok alapján javaslatot teszünk az egészség megőrzésére” – mondta Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos igazgatója, szűrővizsgálati programvezetője.

    A menedzserszűrés folyamatáról egy infografika segítségével részletesen is tájékozódhat.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont