• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  5 gyakorlati tipp a nyaralás utáni munkába álláshoz

  Készüljünk a visszatérésre

  Az elképzelés, hogy milyen lesz, amikor szabadságunk után visszatérünk az irodába és a valóság sokszor köszönő viszonyban sem áll egymással, ezért sokan már a szabadságuk előtt megtervezik, hogy mit csinálnak visszaérkezésükkor.

  A legtöbb emberrel megesik, hogy nyaralás után friss erővel és kreativitással feltöltve kezdenek dolgozni, ami egyből el is párolog pár óra vagy nap alatt, míg próbálják feldolgozni a szabadság alatt felgyűlt e-mailek és teendők sokaságát.

  Ez ellen is tehetünk: végezzük el jó előre azokat a feladatokat, amiket már a szabadság előtt meg tudunk csinálni, esetleg adjuk át őket a helyettesítő kollégáinknak, így nem az első napon lógnak majd a fejünk felett.

  Sokan szeretik az utolsó pillanatig kihasználni a szabadságuk minden pillanatát, míg a szakember azt javasolja, hogy pont az előtt a bizonyos utolsó pillanat előtt térjünk vissza. Fontoljuk meg, annak a lehetőségét, hogy vasárnap helyett szombaton érkezzünk: így lesz idő kipakolni, bevásárolni a fontosabb dolgokat és fejben is megérkezni.

  Ha nyaralunk, akkor valóban nyaraljunk

  Nyaraláskor az legyen a feladatunk, hogy pihenünk. Kapcsoljunk ki. Azért utazunk el, hogy fejben és fizikailag is távol legyünk a munkánktól, ami valóban lehetővé teszi a hatékony, pihentető nyaralást.

  Kapcsoljuk ki a céges telefont, felejtsük a céges e-maileket. Igyekezzünk a lehetőségét is kizárni annak, hogy elérjenek. A valóban nyugodt nyaralás egyik titka az, hogy a feladatainkat időlegesen átadjuk a kollégáinknak, így nem kell azért aggódnunk, hogy elvégzetlen feladatok várnak ránk szabadságunk után.

  Az out-of-office üzenetünkbe is pontosan írjuk be helyettesítő kollégáink elérhetőségét: ez a nyaralót is megnyugtatja, valamint a levélírót is információval látja el. Kivételes esetekben a vezetők valóban fontos ügyekben elérhetőnek kell lenniük, azonban ezzel sem szabad visszaélni.

  hirlevel-20140924-landing-01

  Visszatérés után legyen prioritási sorrendünk

  Legyen tervünk az első munkanapunkra! Ezzel elkerülhetjük, hogy megrohamozzanak a feladatok. Sokan az első nap beleugranak a teendők és a megbeszélések közepébe, hogy minden elmulasztott percet pótoljanak.

  Szakemberek azt tanácsolják, hogy amennyire lehetséges, próbáljuk a második napra halasztani a fontos megbeszéléseket, így szert tehetünk annyi plusz időre, míg feldolgozzuk az felgyülemlett információkat. Tartsuk fent magunknak egy kis időt, míg újra felvesszük a munka fonalát, tájékozódunk a történtekről, hogy újra belerázódjunk a napi munkába: különítsünk el a felzárkózásunkra néhány munkaórát, ezeket állítsuk is be a kalendáriunkba, mert amint elérhetőnek tűnünk, megrohamoznak a feladatokkal, amik felkészületlenül érhetnek.

  A levelek átfutásakor már láthatjuk, hogy melyik lesz fontos és melyik bír ki akár egy-két napot az intézkedésig. A helyzet felmérése után már könnyebben vágunk bele a feladatok megoldásába is.

  Emlékek a nyaralásról

  Sokan hoznak magukkal valamilyen emléket a nyaralásról az irodába. Így egész évben a közelükben lehet az a kis tárgy, ami visszaidézi a kellemes pillanatokat, és oldja a munkával járó stresszt.

  Új szemlélet

  Nyaralás után egy darabig más szemszögből látjuk a feladatainkat, a folyamatokat, amelyek év közben nem tűntek fel. Jó lehetőség lehet átgondolni a régi rutinokat és átalakítani azokat, amennyiben szükségesek. Ennek pozitív hozadékai a jobb időbeosztás, valamint a praktikusabb folyamatok lehetnek.

  (források: www.forbes.comwww.hrportal.hu)