2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Életmentő percek – szűrővizsgálattal a HPV ellen

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-13

    Minden hónapban elmegyünk fodrászhoz és legalább kéthavonta a kozmetikushoz is ellátogatunk. Figyelemmel kísérjük a nagy leárazásokat és a legújabb divat szerint készült cipőt vagy ruhát is igyekszünk minél hamarabb beszerezni. Rengeteget foglalkozunk azzal, hogy tökéletes legyen a megjelenésünk, ám ennél jóval kevesebb időt és figyelmet fordítunk az egészségünkre.

    Sokan úgy gondoljuk, hogy addig, amíg nincs semmilyen panaszunk, nem szükséges felkeresni a szakorvost. Pedig az évenkénti szűrővizsgálatoknak igen nagy jelentősége van, ugyanis segítségükkel elkerülhető, hogy egy-egy már meglévő, vagy kialakulóban lévő betegség komolyabbra forduljon. Ilyen terület például a nőgyógyászat is, ahol a rendszeres szűrővizsgálat akár életmentő is lehet. Hogy miért van szükség rá és milyen betegségekre derülhet fény, Dr. Nagy László Zoltán, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

    „A nőgyógyászati vizsgálat a hölgyek életében egy szükséges rossz, egy kellemetlen procedúra. Sokan csak akkor látogatnak el a szakrendelésre, ha valamilyen panaszuk van, és nem is tudják, hogy legalább évente ajánlott lenne például a méhnyakrákszűrés vagy petefészek-vizsgálat elvégzése. Annál is inkább, mert a méhnyakrák – és több, más típusú megbetegedés – kialakulásának egyik leggyakoribb oka a HPV, melynek jelenléte a szervezetben gyakran semmilyen panaszt nem okoz.

    Így szűrővizsgálat nélkül sokáig nem is tudja a páciens, hogy fertőzött-e, és gyakran már csak későn derül ki a betegség. Ráadásul sokan hallottak már ugyan a HPV-ről, de mivel gyakran azonosítják a méhnyakrákkal, így a betegségtől való félelem miatt sem látogatnak el az orvoshoz. Ez bizony egy tévhit, ezért nagyon fontos lenne, hogy mindenki megfelelően tájékozódjon a betegségről és a szűrővizsgálat fontosságáról” – mondta Dr. Nagy László Zoltán.

    hpv-oltas

    humán papilloma vírus, közismertebb nevén a HPV, egy igen gyakran előforduló, szexuális úton terjedő vírus, amely mind a nőket, mind a férfiakat egyaránt veszélyezteti. A HPV attól függően, hogy melyik típusával fertőződtünk, főként a bőrön és a nyálkahártyákon okozhat elváltozásokat, amely lehet szemölcs, vagy olyan fertőzés, amely akár daganatos megbetegedést is előidézhet.

    A HPV megelőzése

    A HPV elleni védekezés egyik módja a védőoltás, amelyet fél év alatt 3 adagban kap meg a páciens. Ez azonban csak akkor biztosít védelmet, amíg nem fertőződtünk meg a vírussal, valamin nem nyújt segítséget a már meglévő betegségek kezelésében, leküzdésében. A védőoltás azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség a rendszeresszűrővizsgálatra!

    Ha már volt szexuális kapcsolatunk, vagy ha egy korábbi vizsgálat már kimutatta a HPV jelenlétét, abban az esetben a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja az évenkénti szűrővizsgálat. A vírus ugyanis sok esetben nem okoz semmilyen panaszt, sőt az is előfordulhat, hogy a szervezet immunrendszere bármilyen külső beavatkozás nélkül megszabadul tőle. Ezért nem szabad arra várni, hogy tünetek jelentkezzenek! A HPV ugyanis jelen van a fertőzött sejtekben még akkor is, ha nem okoz semmilyen elváltozást.

    A felderítés egyik módja a citológiai vizsgálathoz hasonló módon elvégzett HPV szűrés, amely során a méhnyakszájról vett mintából speciális vizsgálattal kimutatható a vírus jelenléte, valamint megállapítható a típusa és a fertőzöttség kockázata is. Ha alacsony kockázatú vírusfertőzésről van szó, amely nem okoz látható elváltozást, elegendő a rendszeres citológiai vizsgálat, amellyel megelőzhető a komolyabb betegség kialakulása. Amennyiben magas kockázatú a fertőzés, de még nem alakult ki a rosszindulatú elváltozás, a fertőzött területek eltávolítása megoldást jelenthet.

    Ebben az esetben különösen javasolt a további rendszeres vizsgálat, ugyanis fennállhat az esetleges újrafertőzés veszélye, amely a betegség kiújulását jelentheti. Ha a szűrővizsgálat komolyabb betegséget, azaz méhnyakrákot mutat ki, abban az esetben a megoldást a méh eltávolítása jelentheti, illetve a betegség előrehaladott stádiumától függően a szakorvos további kezelést javasolhat.

    A HPV a férfiaknál is előfordulhat, ám az ő estükben a fertőzöttség általában nem okoz látható tüneteket, vagy nem alakul ki náluk a betegség. Mivel az együttlétek során fennáll a visszafertőzés veszélye, így azoknak a férfiaknak, akiknek a partnerét HPV okozta betegséggel kezelték, mindenképp javasolt a HPV szűrés elvégzése.

    „A HPV önmagában nem egyenlő a méhnyakrákkal. Ám az igaz, hogy ha nem derül ki időben a fertőzöttség, annak akár súlyos következményei is lehetnek. Minden hölgynek tudnia kell, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a betegség megelőzésének egyik leghatásosabb módja – a megfelelő védekezési módszereken túl – a rendszeres szűrővizsgálat. Annál is inkább, mert az időben felfedezett betegség jó eséllyel gyógyítható” – tette hozzá a doktor úr.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont