2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Belgyógyászunk útipatikája - Ezeket a gyógyszereket vigyük magunkkal nyaraláskor!

    Létrehozás dátuma: 2022-07-12

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-19

    Amikor izgatottan készülünk a várva-várt nyaralásra, a csomagunk összeállításakor a legutolsó, ami eszünkbe jut, - hacsak nem szenvedünk valamilyen krónikus betegségben - az az orvosi csomag. Gyógyszerek, kötszerek, egyéb hasznos készítmények, amelyek egy könnyebb sérülés vagy egy enyhe nátha esetén segítségünkre lehetnének. Ezek ugyanis még egy kellemes pihenés alatt is előfordulhatnak velünk. Hogy valóban felkészülten vágjunk bele a kikapcsolódásba, a intézetünk szakorvosa segít összegyűjteni az útipatikánk legfontosabb darabjait.

    „Ha egzotikus helyre utazunk, előzetesen mindig tájékozódunk a szükséges védőoltásokról, vagy a javasolt gyógyszerekről, amit érdemes magunkkal vinnünk és amelyek az ott előforduló leggyakoribb betegségek esetén szükségesek lehetnek. Többnyire felkészülten vágunk bele a nyaralásba akkor is, ha krónikus betegségünkre állandóan gyógyszer szedünk, hiszen azok kisebb eséllyel maradnak itthon. Ám ha csupán egy szomszédos ország az úti cél, sokszor nem is gondolunk arra, hogy épp akkor leszünk náthásak, vagy hogy egy új sport kipróbálása közben esetleg megsérülünk, netán napszúrást kapunk. Ha az útipatikánkat feltöltjük és magunkkal visszük, elkerülhetjük, hogy a váratlan helyzetek miatt orvoshoz kelljen fordulnunk vagy a helyi patika kínálatából kelljen választanunk” – mondta Dr. Menyhárt Orsolya, intézetünk belgyógyász szakorvosa.

    Dr. Menyhárt Orsolya

    Milyen panaszra mi lehet hatásos?

    Megfázás – A légkondicionálók miatt nyáron könnyebben megfázunk, mint gondolnánk. Főleg, ha vizes, nyirkos ruhában ülünk be egy parti étterembe. A kellemetlen tüneteket – mint például orrfolyás, orrdugulás, torokfájás – enyhíthetjük vízben oldódó készítményekkel, de segítségünkre lehet egy torokfertőtlenítő tabletta, vagy a légzésünket könnyítő orrspray.
     
    Napszúrás (hőguta) – Ha a tűző napon nem gondoskodunk a védelemről, könnyedén napszúrást kaphatunk. Ez gyorsan megtörténhet például egy városnéző túrán vagy a medence mellett üldögélve. Ha észleljük a tüneteket (fejfájás, hányinger, hányás, láz) javasolt a fájdalom-és lázcsillapító alkalmazása, valamint a pihenés a hűs, sötét szobában, míg jobban nem leszünk.

    Napégés – Biztosan mindannyian jártunk már úgy legalább egyszer, hogy az erős naptól fájdalmasan vörösre égett a bőrünk. A napégést megelőzhetjük magas faktorszámú fényvédő használatával, amellyel többször be kell kennünk magunkat a megfelelő védelem érdekében. A napozást az erős UV sugárzás miatt 11 és 15 óra között kerüljük és ha fehérebb a bőrünk, vagy sok anyajegy van rajtunk, inkább tartózkodjunk árnyékban. Ha már megtörtént a baj, a napégésre használható spray segít a panaszok enyhítésében és a bőr nyugtatásában.

    Egészségügyi csomag

    Gyomorrontás, hasmenés – A tünetek enyhítésére érdemes görcsoldóról és Immodium tablettáról gondoskodnunk az útipatikánk összeállításakor, melyet a lehető legrövidebb ideig használjunk, hiszen a hasmenés gátlása a kórokozók ürülését is késlelteti. Hasmenés esetén javasolt a csípős, fűszeres ételek kerülése és a sok folyadékfogyasztás, valamint fokozottan figyelnünk kell a sópótlásra is.

    Horzsolások, sebek – A nyaralás alatt szívesen kipróbálunk új, izgalmas sportokat, vagy történhetnek olyan apró balesetek, amelyek horzsolással, sebekkel járhatnak. Ne maradjon itthon a kötszer, a rugalmas pólya, a steril gézlap, a fertőtlenítő folyadék és a sebtapasz, amelyekkel el tudjuk látni a könnyebb sérüléseket.

    Rovarcsípések – Ha tudjuk, hogy bizonyos rovarok csípése allergiás reakciót válthat ki nálunk, akkor mindenképp vigyük magunkkal az orvos által felírt gyógyszerünket, ha volt már súlyos allergiás reakció, nem hiányozhat az Epipen sem. Csípésekre nagyon jók lehetnek bizonyos krémek, spray-k, de a rovarriasztó használatával meg is előzhetjük a rovarok támadását.

    „A fentiek mellett javasolt bekészíteni egy lázmérőt, kézfertőtlenítőt és fertőtlenítő kendőt is. Ha kisbabával utazunk, praktikus lehet az orrszívó, és a nekik való speciális körömvágó olló se maradjon itthon. Ha felkészülünk az esetleges nehézségekre, akkor a problémákon könnyen és gyorsan átlendülve átadhatjuk magunkat a pihenésnek” – tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont