2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Vigyázzunk a szemünkre nyáron!

    Létrehozás dátuma: 2022-08-08

    A napfény, a fénylő víztükör a nyár elmaradhatatlan kellékei. Ám hiába a gyönyörű látvány, a napsütés és a víz felszínéről visszaverődő napsugarak nemcsak a bőrünkre, de a szemünkre is veszélyesek lehetnek. Ugyanígy károsan hathatnak a légkondicionálók is, de az uszodák vize is irritálhatja a szemünket. Ha betartunk néhány óvintézkedést, akkor megőrizhetjük az egészségét és kellemetlen tünetek nélkül vészelhetjük át a nyarat. Hogy milyen következményei lehetnek, ha nem vagyunk kellően körültekintőek, azt Dr. Damjanovich Judittól, intézetünk szemészorvosától megtudhatjuk.

    Dr. Dajmanovich Judit PhD

    „A szemet ért káros hatásoknak hosszú távon komolyabb megbetegedés is lehet a következménye. Ezért nagyon fontos, hogy ha a megfelelő (fény)védelemre gondolunk, akkor a szemünk is jusson eszünkbe! Egy jól megválasztott szemüveg, vagy egy úszószemüveg ugyanis komoly szemgyulladástól, súlyos esetben hályogtól vagy akár szemhéjdaganattól is megóvhat minket. Különösen fontos a világos szeműek szemvédelme, ugyanis az ő szemükben kevesebb az UV sugárzás ellen védő pigment – mondta Dr. Damjanovich Judit PhD szemészorvos.

    Milyen betegségeket okozhat az erős UV-sugárzás?

    Már maga a napozás is okozhat enyhe könnyezést vagy szemirritációt, ám a magas és hosszan tartó UV-sugárzás, vagy az uszodák vize kötőhártya- vagy akár szaruhártya gyulladást is kiválthat. A betegség rendkívül kellemetlen, fájdalmas tünetei – mint például a szemhéjduzzanat, égő érzés, idegentest-érzés, váladékozás, vagy szemviszketés – megkeseríthetik a mindennapokat, ráadásul a gyógyuláshoz mindenképp fel kell keresni szakorvost, aki gyógyszeres szemcseppet javasol a panaszok kezelésére. A kötőhártya-gyulladás fertőző betegség, így nagyon fontos a megfelelő higiénia és elővigyázatosság annak érdekében, hogy mások ne betegedjenek meg.

    Ahogyan a bőrünkre, úgy a szemünkre is nagyon veszélyes lehet az UV-sugarak évek alatt összeadódó hatása. Az életkor előrehaladtával például kialakulhat szürkehályog, melyért többek között ez is felelőssé tehető, de az időskori makula-degeneráció kialakulásában is szerepet játszik. A szürkehályog a látásélesség fokozatos romlásához, de akár súlyos esetben, operáció nélkül vaksághoz is vezethet, ezért nagyon fontos, hogy már fiatal korban óvjuk szemünket az erős napsugárzástól.

    Sokan nem is tudják, hogy a szemben, a szemhéjakon vagy szemgödörben is kialakulhatnak jó-és rosszindulatú szemészeti daganatok. Ha a szemünkön, vagy környékén bármilyen kis méretű, korábban nem létező, vagy nem gyógyuló, pattanásnak látszó elváltozást találunk, azonnal keressünk fel egy szakorvost. A korai stádiumban lévő tumorok ugyanis nagyobb eséllyel eredményesen és kisebb beavatkozással gyógyíthatók.

    Nyári napsütés

    Mi okozhat még panaszokat nyáron?

    Szemirritációt okozhatnak a természetes vizek, vagy az uszodák vizében található klór is, ezért fontos, hogy minden esetben, amikor víz alá merülünk, viseljünk jól illeszkedő úszószemüveget. A szembe kerülő fényvédők, kozmetikai szerek vagy a homok is kiválthatnak kipirosodást és könnyezést, ezért úszásnál kerüljük a smink használatát, valamint lehetőleg használjunk olyan készítményeket, amelyek izzadás vagy víz hatására sem folynak a szemünkbe.

    Kellő óvatossággal használjuk a légkondicionáló berendezéseket is, ugyanis az egész napos hűsítés kiszáríthatja a szemünket, amely szintén pirossághoz, égő érzéshez vezethet. A műkönny vagy a speciális szemcseppek segítenek a panaszok megelőzésében, de ha lehet, inkább törekedjünk a klíma kevesebb használatára.

    Hogyan előzhetjük meg a szembetegségek kialakulását?

    „Ahogy feljebb is olvasható, nagyon fontos a megfelelő szemüveg és úszószemüveg használata már kisgyermek kortól. A gyermekek számára léteznek speciális napszemüvegek, de fontos, hogy a választásnál a divat mellett inkább a praktikum domináljon. A jó napszemüveg az, amelyik megfelelő nagyságú, jól illeszkedik az arcunkhoz és kellő UV-szűrést biztosít számunkra. Léteznek speciális sport napszemüvegek, amelyeket kifejezetten a vízi sportok kedvelői számára alakítottak ki. Védelmet biztosít a széles karimájú kalap is, de a legjobb, ha keveset tartózkodunk a tűző napon” – tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont