2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Nem csak a géneken múlik az őszülés

    Létrehozás dátuma: 2022-09-12

    Van, akit már a húszas éveiben, és van, akit csak ötvenéves kora körül, de az őszülés előbb-utóbb mindenkit utolér. Tanulmányok szerint az őszülésnek inkább genetikai, nem pedig környezeti okai vannak, de azért van néhány életmódbeli tényező is, amivel befolyásolni tudjuk a folyamatot. A helytelen táplálkozás, a stressz, a dohányzás kihathat a hajunkra is, illetve bizonyos betegségek kísérő tünete is lehet a haj őszülése.

    Miért őszülünk?

    „Az őszülés egy komplex folyamat, a hajszál színe mellett a haj minősége is megváltozik. Szervezetünkben az úgynevezett melanocita sejtek termelik a pigmenteket, vagyis összefoglaló nevén a melanint. A hajtüszőben található melanintartalomtól függően lehet világosabb vagy sötétebb a hajszínünk, mely genetikailag meghatározott. A festékanyagnak két típusa különíthető el: az eumelanin, mely a sötétebb barna és fekete, illetve a pheomelanin, mely a szőke és vörös színért felelős. Ennek a két festékanyagnak a különböző arányú keveredése hozza létre a széles skálán mozgó hajszíneket. Az ősz hajszálak megjelenését a pigmenttermelő sejtek aktivitásának csökkenése, illetve ezek fokozatos pusztulása okozza. Az őszülés folyamatában nem a hajszál válik egyre világosabbá, hanem a korábbi, magasabb pigmenttartalmú hajszálak fokozatosan kihullanak, és az újonnan kinövő hajszálak festékanyagtartalma egyre alacsonyabb. A festékanyagot már alig, vagy nem tartalmazó keratin (a hajszálakat alkotó fő fehérje) és az erről visszaverődő fény eredményezi a szürke vagy fehér színt” – mondta Dr. Ozsváth Lilla, intézetünk bőrgyógyász szakorvosa.

    Dr. Ozsváth Lilla bőrgyógyász szakorvos

    Mikor kezdünk el őszülni?

    Évtizedes eltérések vannak az emberek között abban, hogy ki mikor őszül. Szélsőséges esetekben már egészen fiatalon, a húszas évei elején is őszülhet valaki, míg mások csak az ötvenes vagy a hatvanas éveikben kezdenek deresedni. A legjellemzőbb mégis az, hogy a harmincas éveink végén, a negyvenes éveink elején kezdődik az őszülés, ami elsősorban a genetikán múlik.

    Nem minden a genetika

    Bár az őszülést főleg a gének határozzák meg, egyéb tényezők is befolyásolhatják. Az egyik a dohányzás, melyről több kutatás is bebizonyította, hogy előbbre hozhatja, illetve felgyorsíthatja az őszülést. A dohányzás hatására ugyanis a szervezetben keletkező szabad gyökök pusztítják a melanocita sejteket. Az őszülésnek a légszennyezés sem tesz jót: minél rosszabb levegőjű helyen élünk, annál valószínűbb, hogy hamarabb érkeznek a fehér hajszálak.

    Őszülő hajszálak

    A dohányzáshoz hasonlóan a stressz hatására is termelődő szabad gyökök szintén károsítják a melanocita sejteket. Ám csupán városi legenda, hogy valaki egyetlen éjszaka alatt megőszüljön nagy stressz hatására, mivel a stressz jellemzően inkább lassan, folyamatosan hat az őszülésre, éppúgy, ahogy a szervezetünk egészére.

    Emellett kis mértékben, de a táplálkozás is befolyásolhatja az őszülést. Vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a hajunkat felépítő pigmentsejtek termeléséhez. Többek között ilyenek a cink, folsav, B5-, B6-, B10-, B12-vitaminok. Elsősorban a B12-vitamin hiánya árthat, ami főként húsokban, halakban, tojásban és tejtermékekben található. Vegánok esetében az élesztő, az élesztőpehely és a táplálékkiegészítők jelenthetnek megoldást.

    Betegségek előjele is lehet

    „Ritkán, de a korai őszülés utalhat valamilyen betegség megjelenésére is. Előfordulhat, hogy vérszegénység, esetleg bizonyos pajzsmirigy- vagy autoimmun betegségek, felszívódási zavarok kialakulását jelzi. Kemoterápiás kezelést vagy igen magas lázas állapotot követően is látjuk az ősz hajszálak megjelenését” – hívta fel a figyelmet Dr. Ozsváth Lilla.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább