2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Intimitás és egészség

    Létrehozás dátuma: 2023-02-09

    A hüvely (vagina) egészségének megőrzése igencsak intim téma, de a fertőzések és más problémák gyakorisága miatt nem szabad tabuként kezelni. Azért is fontos, hogy komolyan vegyük az ilyen panaszokat, mert a szexuális életre, párkapcsolatra, önbizalomra is hatásuk van, ráadásul krónikus vagy maradandó szövődmények is kialakulhatnak.

    Melyek a leggyakoribb hüvelyi problémák?

    A legtöbb nő megtapasztal élete során valamilyen kellemetlenséget, amivel kénytelen nőgyógyászhoz fordulni. Számos panasz merülhet fel, pl. hüvelyszárazság, hüvelyi váladék színének, szagának vagy mennyiségének megváltozása, vérzés, esetleg valamilyen tapintható elváltozás, de még az inkontinencia hátterében is állhat ilyen probléma. A tünetek okai lehetnek fertőzések (nemi úton terjedők is), hormonális változások, szülés utáni anatómiai eltérések, sérüléseket okozó fizikai hatások.

    Intimitás és egészség

    Mit kell tudnunk az egészséges hüvelyről?

    A jótékony baktériumokról sokat hallhatunk, elsősorban a bélflórával kapcsolatban, de a hüvely területén is fontos szerep jut a mikrobáknak. Az itt kialakuló baktériumközösség összetétele egyénre jellemző, de a domináns fajok a Laktobacillusok közé tartoznak. Ezeknek köszönhető a hüvely savas pH értéke, ami 3,8 és 4,2 között mozog. Ez a közeg tud védelmet nyújtani a fertőzések ellen, de a hímivarsejtek számára sem kedvező, ezért a megtermékenyítésre alkalmas időszakban megemelkedik a pH érték, ezáltal közelebb kerül a semleges kémhatáshoz.

    Mi állhat a hüvelyi problémák hátterében?

    A nők 75 százaléka élete folyamán legalább egyszer elszenved hüvelygyulladást valamilyen gombás fertőzés következtében. A Candida gombák elszaporodását leggyakrabban a túlzott szénhidrátfogyasztás, a túlsúly, és a cukorbetegség okozhatja. Más esetekben a hüvelyflórában jelen lévő baktériumok aránya változik meg, lecsökken a tejsav baktériumok száma, és megemelkedik a normál flóra részeként jelen levő kórokozó baktériumok száma. Ilyenkor 4,5 fölötti pH érték alakul ki. A természetes egyensúly felborulásának hátterében számos tényező állhat, antibiotikumoktól kezdve a hormonális változásokon, az immunrendszer gyengeségén keresztül egészen az intimmosakodók túlzott használatáig. A vagina egészségügyi panaszait fizikai hatások is okozhatják, például sérüléseket okozhat a heves együttlét. A számos, nemi úton terjedő betegség pedig változatos panaszokban nyilvánulhat meg, például: kiütések, szemölcsök, szokatlan szagú, színű és mennyiségű hüvelyváladék, pecsételő vérzés. Ha szexuális módon terjedő betegség gyanúja áll fenn, akkor azt minél hamarabb kezelni kell, mivel a súlyosabb szövődmények között lehet a partner megfertőződése, valamint meddőség vagy akár a születendő gyermekek fejlődési rendellenessége. Változókorban gyakori probléma a hüvelyszárazság, melynek hátterében a csökkent ösztrogénszint miatt elvékonyodott hüvelyhám áll. Szintén a hüvely szöveteinek tónusvesztése miatt alakulhat ki a stressz inkontinencia, vagyis a köhögés, tüsszentés, emelés, nevetés stb. hatására bekövetkező vizeletszivárgás.

    Mi a teendő, ha valamilyen egészségügyi problémát tapasztalunk a hüvelyben?

    A panaszokkal ajánlott felkeresni a nőgyógyászt, mivel a tünetek hátterében sokféle különböző ok állhat, melyeknek a kezelése is eltér. Fontos, hogy ne szégyenkezzünk ilyen esetben, hiszen terápia hiányában tartós, krónikus betegség is kialakulhat, hosszantartó szövődményekkel. A pontos diagnózishoz lehet, hogy szükség lesz laboratóriumi vizsgálatokra is. Amikor már kellően nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy miért tapasztalhatóak a tünetek, akkor elkezdődhet a probléma célzott kezelése.

    A cikk Dr. Vajda György PhD közreműködésével készült el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Érsebészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai tanácsadás 20% kedvezménnyel!