2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Fókuszban a gyermekegészség - Interjú Dr. Koller Orsolya radiológussal

    Létrehozás dátuma: 2023-02-13

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-03-03

    Dr. Koller Orsolya fő motivációja a gyermekek egészségének védelme. Ez az elkötelezettség és a képalkotó vizsgálatok iránti érdeklődése találkozik szakterületében, a gyermekradiológiában. Interjúnkban pályaválasztásáról, a gyermekradiológiai vizsgálatok indikációjáról és különlegességeiről, valamint a szülők számára hasznos tudnivalókról kérdeztük.

    Dr. Koller Orsolya a Budai Egészségközpont radiológus szakorvosa
    Dr. Koller Orsolya radiológus

    Miért választotta a gyermekradiológia szakterületét?

    Tanulmányaim kezdeteitől fogva biztos voltam abban, hogy gyermekekkel szeretnék foglalkozni. A gyermekgyógyászat és gyermekradiológia között sokat vacilláltam, de végül az utóbbira esett a választásom. Ennek az volt az oka, hogy a radiológia rejtvényszerű kihívásait izgalmasnak, érdekesnek találtam. 

    Miben különbözik a gyermekek radiológiai vizsgálata a felnőttekétől?

    Gyerekek esetében szinte mindig ultrahang vizsgálattal kezdünk, mivel ez a vizsgálat nem okoz fájdalmat, nincs szükség altatásra és sugárterhelésnek sem tesszük ki a gyermekeket. Amennyiben az ultrahang nem tudott választ adni a problémára, lehetőség van MR-re, illetve röntgen vagy CT  vizsgálat elvégzésére, ahol mindig csökkentett sugárdózist alkalmazunk.

    A különböző életkorok különböző anatómiai sajátosságokkal bírnak, amivel tisztában kell lennünk, valamint a gyermekkel foglalkozó radiológusok számára sokkal inkább fókuszban vannak a fiatalkorra jellemző problémák.

    Természetesen a vizsgálat légköre is más, a gyerekekre sokszor több időt kell szánnunk. Oldottabb a hangulat, akár játékot is lehet hozni.

    Milyen esetben indokolt a gyermekradiológiai vizsgálat?

    Nem kötelező, de ajánlott a csecsemőszűrés. Ennek ideális időpontja 6-8 hetes korban van. Ilyenkor a koponya, a has és a csípő áttekintő vizsgálata történik meg. Ez azért bír nagy jelentőséggel, mert veleszületett betegségek, például a csípőficam kezelése időben elkezdődhet. A csecsemőszűrés során olyan állapotokra is fény derülhet, melyek nem okoznak panaszt, de jó tudni róluk, például, ha valamilyen vesefejlődési rendellenességgel születik valaki.

    Nagyobb gyerekekben hasi, ízületi fájdalmak, gyanús duzzanatok esetén lehet szükség gyermekradiológiai vizsgálatra. Ilyenkor első körben ultrahangot használunk, mivel ennek a módszernek semmilyen káros hatása nem ismert.

    Dr. Koller Orsolya a Budai Egészségközpont radiológus szakorvosa

    Hogyan készüljenek a szülők a vizsgálatra?

    A csecsemőszűréshez nincs szükség semmilyen előkészületre. Ha van olyan játék, ami a baba számára biztonságot nyújt, azt ajánlott elhozni. Nem probléma, ha ez hangot ad ki, mert fontosabb az, hogy meg tudjuk nyugtatni a csemetéket. A kicsit nagyobb gyerekeknél ajánlott otthon átbeszélni a vizsgálatot, hogy tudják, mire számítsanak. Például az ultrahang esetében elmondhatjuk, hogy kicsit hideg lesz a zselés anyag, amit használunk, valamint fontos hangsúlyozni, hogy nem fáj a vizsgálat. Az 5-6 évesnél nagyobb gyermekek esetén üres has, vagyis 3-4 óra éhezés szükséges. Buborékmentes vizet inni szabad, sőt teli hólyag ajánlott, mert így a mögötte elhelyezkedő szerveket is jobban látjuk.

    Hány éves korig tekinthetünk valakit gyermeknek a radiológiában?

    18 éves korig, de ez nem egy éles határ, mivel teljesen más betegségek jellemzőek fiatal felnőtt korban, mint középkorú vagy idősebb páciensek esetében.

    Az interjú befejezéseképpen megosztana velünk egy emlékezetes pácienstörténetet?

    Előfordul, hogy megijednek a vizsgálattól a gyerekek, de nagyon jó érzés, ahogy egyre jobban feloldódnak a vizsgálat során. Sőt, olyanok is vannak, akik a szülőknek mesélik el, mi fog történni, annyira otthonosan érzik magukat. Kaptam már virágot és rajzot is a kis páciensektől. Számomra minden ilyen alkalom nagyon kedves és emlékezetes.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Érsebészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai tanácsadás 20% kedvezménnyel!