2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Megelőzés személyre szabott étrenddel - Interjú Ressely-Szarvas Veronika dietetikussal

    Létrehozás dátuma: 2023-03-03

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Ressely-Szarvas Veronika dietetikus szerint a betegségek megelőzésében a megfelelő testmozgás mellett a helyesen kialakított étrendnek van a legfontosabb szerepe. Szakértő táplálkozási tanácsokra számos okból lehet szükségünk, de miért fontos a konzultáció akkor is, ha rengeteg információhoz hozzáférünk az interneten? Milyen előnyökkel járna, ha egy egészségtudatos generáció nőne fel? Mikor beszélhetünk policisztás ovárium szindrómáról és hogyan segíthet ilyenkor a megfelelő életmód? Intézetünk dietetikusával ezekről a kérdésekről, valamint pályaválasztásáról és a páciensek leggyakoribb táplálkozással kapcsolatos kérdéseiről beszélgettünk.

    Ressely-Szarvas Veronika a Budai Egészségközpont dietetikusa
    Ressely-Szarvas Veronika dietetikus

    Miért izgalmas az ön számára a dietetika, miért ezt a hivatást választotta?

    Már gyerekként valamilyen segítő szakmában képzeltem el magamat. A dietetika nem volt akkoriban még nagyon ismert szakma, de a családomban mindig is nagy hangsúlyt fektettek a szüleim a helyes táplálkozásra. Amikor édesapámnak hasnyálmirigy gyulladása lett, akkor jöttem rá, hogy milyen fontos az, hogy a betegek milyen ételt kapnak, hiszen egy ilyen esetben ez a páciens életét is megmentheti, de a halálát is okozhatja. Több egészségügyi szakterület is érdekelt - például a gyógytorna, a betegápolás -, de végül a dietetikát választottam, ami számomra nemcsak egy szakma, hivatás, hanem azért is szeretem, mert másokon és a saját családom életében is segíthet a tudásom. 

    A legtöbben milyen okból fordulnak dietetikushoz?

    Az okok nagyon sokszínűek lehetnek, de legtöbbször azok jönnek dietetikushoz, akik valóban szeretnének változtatni is. Általában valamilyen civilizációs betegség miatt kérnek táplálkozási tanácsot a hozzánk forduló páciensek. Ilyen civilizációs betegség például az elhízás - ami okozhat cukorbetegséget -, szív- és érrendszeri betegségek közül pedig a magas koleszterinszint. Olyan páciensek is vannak, akik egyszerűen csak fogyni szeretnének, de nem tudják milyen úton induljanak el. Vannak, akik hormonális változások miatt híznak el, de fontos tudni, hogy ez fordítva is bekövetkezhet. Bizonyos nőgyógyászati problémák (PCOS, endometriózis) miatt szintén sokaknak van szüksége dietetikus segítségére, hiszen ezen kórképek életmódváltással is remekül kezelhetők, támogathatók. Természetesen emésztőrendszeri problémákkal is foglalkozunk, például reflux-szal vagy epekő okozta megbetegedésekkel, és sajnos egyre gyakoribb a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO, Small Intestinal Bacterial Overgrowth) előfordulása is. Ez egy olyan betegség, amely során a vastagbél baktériumai a vékonybélbe jutnak, ami különböző tüneteket okozhat. Számukra kifejezetten fontos a megfelelő étrend kialakítása a tünetek mielőbbi enyhítése érdekében. 

    Ressely-Szarvas Veronika dietetikai tanácsadás a Budai Egészéségközpontban

    Rengeteg táplálkozással kapcsolatos információra bukkanhatnak a páciensek. Hogyan tud további segítséget nyújtani a dietetikus?

    Az embereknek nagyon változó az ételekhez és az ételkészítéshez való hozzáállása. Emiatt mondják sokszor, hogy a dietetikusoknak kicsit pszichológusként is kell funkcionálniuk. A konzultáción felmérjük a páciens attitűdjét, ezáltal személyre szabottan kaphat tanácsot. A kérdésekre adott válaszokból sokszor az is kiderül, hogy valaki egészséges alapanyagokat használ, de nem megfelelően készíti el, vagy nem megfelelő gyakorisággal fogyasztja őket. Olyan eseteket is fel kell ismernünk, amikor valamilyen testképzavar van a páciens helytelen étkezési szokásai mögött. Ilyenkor pszichológushoz továbbítjuk az illetőt, de természetesen a helyes étkezési szokások kialakításában mi is segítünk neki. Az interneten fellelhető rengeteg információ sajnos nem mindig helyes, vagy csak részigazságokat tartalmaz. Például a kókuszolajról terjedt el egy időben, hogy egészséges, és mindenkinek ezzel az olaj típussal javasolt sütni, de valójában bizonyos emésztőrendszeri betegségek esetén jár előnyökkel a fogyasztása, könnyű emészthetősége végett. Magas telített zsírsav tartalma miatt más esetekben nem szoktuk javasolni a fogyasztását. 

    Fő érdeklődési területe a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amely egy nőgyógyászati betegség. Hogyan függ össze a táplálkozással?

    Policisztás ovárium szindrómáról akkor beszélhetünk, ha a policisztás ovárium és a női nemi hormonrendszer zavara egyszerre áll fenn a páciensnél, tehát egy komplex, az egész szervezetet érintő anyagcsere-betegség. Emiatt a nőgyógyász, az endokrinológus és a dietetikus közös munkájára van szükség. Szakdolgozatomban ennek a csapatmunkának a kialakításáról és fontosságáról írtam. A PCOS kezelésében az életmódnak kiemelkedő a jelentősége, hiszen így sokkal hamarabb tapasztalhatunk állapotjavulást.

    Ressely-Szarvas Veronika a Budai Egészségközpont dietetikusa

    Bátor táborban is dolgozott önkéntesként, illetve a GYERE Program keretein belül iskolás és óvodás korú gyermekeket tanított egészséges életmódra. Miért fontos, hogy ezt a gondolkodásmódot adjuk át a fiatal generációknak?

    Az a hitvallásom, hogy a legjobb megoldás az egészséges élet eléréséhez a prevenció. A gyermekkori táplálkozási és életmód programokon beleivódik a tudás a gyermekekbe. Megtanulhatják, mi az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, tisztában lesznek azzal, hogy miért érdemes csökkenteni az állati eredetű zsiradékok fogyasztását, milyen fehérje típusok léteznek, milyen szerepük van a rostoknak és még sorolhatnám. Ha valaki ebben a korban megtanulja, hogy mi jó a szervezete számára, az felnőttként is tudatosan fog élelmiszert vásárolni, és tudni fogja, hogyan őrízheti meg egészségét. Ha egy ilyen generáció nőne fel, az számos más előnnyel is járna, hiszen az egészségügy kevésbé lenne leterhelve, ami az ellátás minőségén javítana. Az egészségtudatos életmód nem csak az egyén, hanem az egész társadalom számára pozitív hatást gyakorol.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Érsebészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai tanácsadás 20% kedvezménnyel!