2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Valóban jó vesekő ellen a sör?

    Létrehozás dátuma: 2023-03-09

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-03-13

    Sokak szerint a vesekő okozza az egyik legkínzóbb görcsös fájdalmat. Igen gyakori egészségügyi probléma, mely férfiaknál többször alakul ki, mint nőknél. Elterjedt nézet, hogy a sörfogyasztás segít a vesekövek kialakulásának megelőzésében, de vajon mennyi igaz ebből? A vese világnapjának alkalmából erre a kérdésre keressük a választ.

    Vesegörcs

    Hogyan alakul ki a vesekő?

    A vesekő az összetétele alapján több típusba osztható, mely árulkodik kialakulásának okáról is, valamint meghatározza, hogy milyen ütemben és mekkora méretűre nő. Legtöbbször anyagcserezavar, öröklött hajlam, kevés folyadékbevitel vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozás áll a háttérben. Bármelyik típusról is legyen szó, a vesekő akkor alakul ki, ha a vizeletben lévő sók kiválnak és oldott állapot helyett szilárd formában lesznek jelen.

    Milyen hatása van a sörnek a vesekőre?

    Sokan javasolják a sör fogyasztását a vesekő megelőzésére, de az alkohol hatásait érdemes több szempontból megvizsgálni. Az alkohol hígítja a vizeletet, ami segít megelőzni a vesekövek kialakulását, azonban nagy mennyiségű fogyasztása kiszárítja a szervezetet, így ellentétes hatást érhetünk el. A sör vízhajtó hatása révén segít átmosni a húgyutakat, ugyanakkor magas purintartalma miatt túlzott fogyasztása a vér és a vizelet húgysavszintjének emelkedéséhez vezethet, ami bizonyos típusú vesekövek kialakulásának kedvez.

    Az alkohol, az elhízás és a vesekövek kapcsolata

    Az alkoholos italok kalóriatartalma viszonylag magas, ezért hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz.  A modern mozgásszegény életforma mellett az elhízás egyre nagyobb probléma, ezért sem ajánlott a nagymennyiségű sör-, illetve alkoholfogyasztás. A jelentős elhízás pedig önmagában is képes krónikus vesebetegséget okozni. 

    Férfi kezében egy sörrel

    Sör helyett így védekezzünk a vesekő ellen!

    A bőséges vízfogyasztás segít megtisztítani a vesét a különböző sóktól és a húgysavtól, ezáltal csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye. A citromban és más gyümölcsökben lévő citrát gátolja a vesekövek kialakulását, ezért ajánlott például a cukormentes limonádé rendszeres fogyasztása. A vesebetegeknek a kezelőorvossal kell konzultálniuk a folyadékigényről: van olyan elváltozás, amikor bőséges folyadékbevitelre van szükség, és olyan is, amikor éppen ellenkezőleg.

    A vesekő kezelése

    A veseköves betegek ellátása általában urológiai döntést igényel. Műtétre nem feltétlenül, illetve nem azonnal van szükség. Az első teendő a vesegörcs okozta heves fájdalom csillapítása. A kisebb kövek természetes úton, a vizelettel is távozhatnak, elsősorban a bőséges folyadékbevitel következtében. Ez az esetek kb. 80 százalékában eredményre vezet. Ha azonban a kő nem mozdul vagy nagyobb, akkor ultrahangos kőzúzás lehet a megoldás. Amennyiben ez nem elég hatásos, akár ismételni is lehet, illetve urológiai sebészeti beavatkozás (műtét) lehet indokolt, amit ma már főleg endoszkópos technikával, kis műtéti vágott sebből végeznek. A feltárt kövek analízise bizonyos esetekben gyógyszeres kezelést is lehetővé tesz a továbbiakban, amely megelőzheti az újabb kövek keletkezését. A sör vesekőre való alkalmazása azonban nem ajánlott, inkább kerülendő italként gondoljunk rá.

    A cikk Dr. Kubik András urológus szakorvos közreműködésével készült el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Érsebészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai tanácsadás 20% kedvezménnyel!