• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Hogyan működnek a vakcinák?

  Az orvostudomány fejlődésében hatalmas mérföldkőnek számított a mesterséges immunizáció, vagyis a védőoltások felfedezése. Ezeknek köszönhetően mára számos megbetegedés megelőzhetővé és elkerülhetővé vált. Mit érdemes tudnunk a védőoltások hatásmechanizmusáról?

  Ha valaki átesik egy fertőzésen, annak szervezetében bizonyos ideig védettség alakul ki az adott fertőzéssel szemben. Az emberi szervezet védelmi rendszere ugyanis képes „emlékezni” az egyszer már leküzdött kórokozófajta (pl. vírus vagy baktérium) jellegzetes antigénjére, felismeri azt. Újbóli fertőzés esetén azonnal megkezdi a megfelelő ellenanyagok termelését.

  COVID - folyamatábra - 1

  Hogyan hat az oltás?

  Az orvostudomány egyik legjelentősebb felfedezése, hogy a szervezet specifikus ellenállása, immunitása legyengített vagy elölt kórokozót, vagy annak egy részét tartalmazó vakcina alkalmazásával – mesterségesen is előidézhető.

  COVID - folyamatábra - 2

  Az oltás esetén tehát az immunrendszer ugyanúgy reagál, mintha fertőzőképes kórokozó támadta volna meg: ellenanyagot termel, és később egy esetleges valódi fertőzés esetén már felismeri az antigént, és hatékonyan képes védekezni ellene. A védőoltások rendszere a leghatékonyabb módszer egy ország, egy közösség fertőző betegségek elleni védelmére. Ha ugyanis a lakosság elég nagy arányban kapta meg az adott védőoltást, vagyis megfelelő az átoltottság, akkor az ún. nyájvédelem azokat is megvédi, akik valami miatt nem részesültek a védőoltásban, például az újszülötteket.

  Nyájimmunitás

  Az oltások haszna nemcsak az egyén, a beoltott ember védelme, hanem az is, hogy ha oltások révén egy közösségben elég sokan lesznek védettek, akkor ők megvédik a beoltatlan embereket is. Ez az oltásokkal megszerzett nyájimmunitás. 

  COVID - folyamatábra - 3

  De hogyan lesznek védettek azok, akik be sincsenek oltva? Egyszerűen úgy, hogy a beoltott emberek lelassítják vagy egyenesen megakadályozzák a fertőzés terjedését. Adott egy beteg, István, aki kapcsolatba kerül egy másik emberrel, Margittal. Csakhogy Margit be van oltva, így István nem tudja átadni neki a fertőzést. Ezután Margit találkozik Árpáddal, aki nincs beoltva. De azáltal, hogy Margit az oltás révén immunitást szerzett és nem betegedett meg, nem adja tovább a fertőzést Árpádnak sem. Tehát Margit oltással megszerzett immunitása megvédte a beoltatlan Árpádot is.

  COVID - folyamatábra - 4

  Bizonyos átoltottsági arány esetén a betegség már alig vagy egyáltalán nem tud terjedni, így akár el is tűnhet akár az egész Földről is. Ez történt például a feketehimlővel, egy különösen veszélyes betegséggel, ami még a huszadik században is több százmillió embert ölt meg. Mára, hála az oltásoknak, eltűnt.

  Források:
  https://utikalauzanatomiaba.blog.hu/2020/03/31/mit_koszonhetunk_a_vedooltasoknak
  https://utikalauzanatomiaba.blog.hu/2020/04/21/segithet_a_nyajimmuntas_a_koronavirus_legyozeseben
  https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/how-do-vaccines-work