• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Maszkhasználat

  Koronavírus-teszt (COVID-19) időpontfoglaláshoz hívja a +36 1 999-1727 számot!

  Jelenleg járványügyi készültség van érvényben, ami azt jelenti, hogy a maszkviselésre vonatkozó előírás most is hatályban van. Jelen cikkünkben összegyűjtöttük a helyes és biztonságos maszkhasználatra vonatkozó szempontokat, és egyéb tudnivalókat.

  Helyes maszkhasználat:

   1. Mielőtt megfogná a maszkot mossa meg alaposan szappannal / fertőtlenítse kezét.
   2. Amennyiben sebészi maszkot visel, győzödjön meg arról, hogy melyik a felső része – a sebészi maszkok felső részében általában egy vékony fémszál található.
   3. Helyezze fel a maszkot úgy, hogy az az orrát, száját és állát is eltakarja. Győződjön meg arról, hogy a maszk megfelelően az arcához simul-e. Amennyiben az orrát nem takarja el, az olyan mintha egyáltalán nem is viselne maszkot.
   4. Amennyiben sebészi maszkot visel, szorítsa össze az orrán a maszk felső részét, ezáltal a fémszál felveszi orra görbületét és jobban arcához simul.
   5. Kerülje az arcával és a maszkkal történő bármilyen érintkezést.
   6. A maszkot pántjainál fogva távolítsa el, mely után ismét javallott a kézmosás/ fertőtlenítés.
   7. Az egyszerhasználatos maszkokat ne használja újra! Azokat zárható szemetesládába dobja ki a levételt követően.

  Az egészségügyi/ sebészeti szájmaszkok anyaga baktériumszűrővel rendelkezik, amely egyes esetekben 98%-os védelmet biztosít. Azonban ilyen mértékű ellenállás sem jelent teljes körű védelmi képességet. A maszk ugyanis nem illeszkedik tökéletesen az arcra, emiatt nem zárja a légutakat, nem gátolja meg az alászívást.

  MOK ajánlása szerint a sajátkészítésű vagy más szövetmaszkok fertőtlenítő tisztítása különösen fontos többszöri használat esetén. A fertőtlenítő tisztítás menete:

   1. Helyezze a maszkot enyhén klóros vagy más fertőtlenítőszert tartalmazó vízbe. Ebben áztassa 10 percig.  
   2. Mossa ki magas hőfokon (60-90 fok).
   3. Szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt.

  A szűrő típusú légzésvédő eszközök esetében (mint amilyenek a jelenleg javasolt FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő eszközök) a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket. Azonban az alászívás veszélye itt is fennáll: belégzéskor az arc és a védőeszköz zárókerete mentén, valamint a szelepeknél és egyéb szerkezeti elemek mellett a környezeti levegőből a légzésvédő belső terébe bejuthat a környezeti levegő.

  a maszk helyes viselése és fertőtlenítése
  maszk_riziko