2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Covid-19 antitest tesztek

  A koronavírustesztek iránti nagyfokú érdeklődés arányosan megnövelte a teszteket kiértékelő labor foglalkoztatottságát. Szeretnénk felhívni Pácienseink figyelmét, hogy a labor túlterheltsége miatt az eredményközlés ideje túllépheti a feltüntetett 48 órát. Megértésüket köszönjük!

  Intézetünkben a PCR-teszten kívül a koronavírus kimutatására szolgáló tesztek alábbi típusait végezzük.
   

  Mik azok az antitestek?

  Az antitesteket, vagy más néven ellenanyagokat a szervezet immunrendszere termeli, abból a célból, hogy a szervezetbe jutó idegen anyagokat, mint amilyenek a koronavírus is, felismerje, jelölje, semlegesítse, illetve semlegesítésében szerepet játsszon. A szervezetünk által termelt ellenanyagok az adott, egészséges immunrendszer esetén, külső idegen anyag egyedi részét, antigénjét ismeri fel és kötődik hozzá. Az immunglobulin molekulacsalád egy csoportja antitestként funkcionálva alkotja az ellenanyagokat, amelyek közül a SARS-CoV2 pandémia labordagnosztikában játszott szerepe miatt az elmúlt két évben az immunglobulin-G (IgG) és az immunglobulin-M (IgM) lett közismert.

  1. SARS-CoV2 IgM korai antitest teszt vérmintából

  A vizsgálat a koronavírus-fertőzés következtében kialakult korai ellenanyagszintet mutatja ki. Koronavírus-fertőzés esetén, a fertőzés következtében termelődő ellenanyagok közül az IgM a korai (pár hétig), az IgG a későbbi (hónapokig) immunglobulinok kimutatása kapott teret a labordiagnosztikában. Az IgM megfertőződést követően leghamarabban átlagosan a 7. naptól válik pozitívvá.

  Fontos, hogy a jelenleg is aktívan zajló, fertőzőképes és a már gyógyulásban lévő, már nem fertőző stádium fennállása között a laborvizsgálatok mellett csak a komplex klinikai-, epidemiológiai kép ismeretében lehet döntést hozni.

  Az alábbi összefoglaló ábrán látható, hogy a fertőzés során a vírus örökítőanyaga (SARS CoV2 RNS) és antigénje, valamint a fertőzésre adott immunválasz során megjelenő korai (IgM) és késői (IgG) ellenanyagok a megfertőződéshez képest mikor és meddig mutathatóak ki.

  Antigén és antitest arány a fertőzés óta eltelt napokhoz viszonyítva.

  Felhívjuk figyelmét, hogy ez a teszt nem alkalmas a hatóság és az egészségügyi szolgáltatók által kért antigén gyorsteszt és PCR-vizsgálatok kiváltására (pl. karantén alóli felszabadítás, műtét előtti kivizsgálás, stb.).

  Ár: 11 000 Ft,-

  PCR, gyorsteszt és ellenanyagvizsgálat már gyermekeknek is

  A Budai Egészségközpontban szeptember 1-től már iskolás korú gyerekek (6 éves kortól) koronavírus tesztelésére is lehetőség nyílik.

  A PCR-vizsgálatot a Királyhágó utcai, antigén gyorstesztet a Királyhágó utcai és Váci úti telephelyeken, míg a COVID ellenanyag laborvizsgálatot a Királyhágó utcai, Váci úti és Nagy Jenő utcai rendelőegységekben végezzük.

  Hogyan kell készülni a tesztre?

  A vizsgálatra nem szükséges külön készülni.

  Hogyan zajlik a teszt?

  A vizsgálat vénás vérből történik.

  Mennyi idő alatt van eredmény?

  Az elvégzett vizsgálatok eredménye leghamarabb 48, legkésőbb 72 órán belül készül el. A vizsgálat eredményét a labor szolgáltató is felteszi az EESZT-be, mely az ügyfélkapun keresztül elérhető.
  Minden lelet a validálást követően online ügyfélszolgálati felületünkből letölthető a mintavétel után leghamarabb 48, legkésőbb 72 órán belül.

  Milyen eredményt mutathat a teszt?

  A korábban végzett kvalitatív, minőségi SARS-CoV2 ellenanyagteszt eredménye „negatív” vagy „pozitív” lehetett. Negatív teszteredmény esetén a vénás vérmintában nem volt detektálható, pozitív teszteredmény esetén a mintában detektálható volt SARS-CoV2 vírus elleni antitest jelenléte, amely egyaránt jelenthet korábban átvészelt fertőzést, vagy immunizációt, de objektíven számszerűsíthető eredményt ez a teszttípus nem volt képes adni.
  A jelenleg végzett kvantitatív SARS-CoV2 ellenanyagtesztek eredménye ezzel szemben számszerű értéket ad, amely egyaránt jelenthet korábban átvészelt fertőzést, vagy immunizációt. Felhívjuk a figyelmet, hogy az ellenanyagszint számszerű értéke nem egyenlő a SARS-CoV2 vírus elleni védettséggel, amellett, hogy a kettő bizonyosan összefügg, a kettő közti arány jelenleg is tudományos kutatások témája.

  2. SARS-CoV-2 IgG teszt vérmintából

  A vizsgálattal mind a fertőzés, mind a COVID elleni védőoltások következtében kialakuló immunválasz kimutatható, a vírus felszíni, tüskefehérje elleni antitestek kimutatásával. Oltás esetén javasolt a védettség kialakulásának várható ideje után mintát venni, a jelenleg Magyarországon forgalomban lévő oltásokat tekintve az immunitás kialakulásának várható ideje az alábbi táblázatban olvasható.

  Pfizer (Comirnaty) 2. oltás után 7. napot követően
  Moderna (Spikevax) 2. oltás után 14. napot követően
  AstraZeneca (Vaxzevria) 2. oltás után 14. napot követően
  Johnsson&Johnnson (Janssen) 1. oltás után 21. napot követően
  Gamaleya (Sputnyik V) 2. oltás után 14. napot követően
  Sinopharm (BBIBP-CorV, Sinopharm-vakcina) 2. oltás után 14. napot követően

  A vizsgálat ismételt elvégzésével jól követhető az ellenanyagszint időbeli változása, amely a védettség szintjével bizonyosan összefügg.

  Ár: 11 000 Ft,-

  Hogyan kell készülni a tesztre?

  A vizsgálatra nem szükséges külön készülni.

  Hogyan zajlik a teszt?

  A vizsgálat vénás vérből történik.

  Mennyi idő alatt van eredmény?

  Az elvégzett vizsgálatok eredménye leghamarabb 48, legkésőbb 72 órán belül készül el. A vizsgálat eredményét a labor szolgáltató is felteszi az EESZT-be, mely az ügyfélkapun keresztül elérhető.
  Minden lelet a validálást követően online ügyfélszolgálati felületünkből letölthető a mintavétel után leghamarabb 48, legkésőbb 72 órán belül.

  Milyen eredményt mutathat a teszt?

  Az eredmény határérték feletti értéke arra utal, hogy az Ön szervezete találkozott a vírusra jellemző felszíni fehérjével vagy betegség, vagy az oltás következtében és arra reagálva ellenanyagot termel. Az ellenanyag számszerű értéke, akárcsak a korai ellenanyag-vizsgálat esetében, objektív mennyiségi adat, azaz az érték magasabb volta valóban magasabb immunglobulin szintet jelent, ellentétben a korábbi kvalitatív tesztekkel. Azonban itt is kiemeljük, hogy az ellenanyag szintjének a védettségi szinthez kapcsolódó pontos aránya jelenleg nem ismert.

  Felhívjuk figyelmét, hogy 2022. februártól a laboreredmény mértékegységében változás történt, régebben AU/ml, jelenleg pedig BAU/ml mértékegységet használunk.

  Amennyiben az előzőekben Önnél az érték AU/ml mértékegységben került meghatározásra, az átszámoláshoz a következő képlet használandó: BAU/ml= AU/ml x 0.142.

   

  Online COVID-19 tünetellenőrző teszt


  Forduljon szakembereinkhez!

  A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.