• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Neurofiziológia

  Mi a neurofiziológia?

  Az idegek és az izmok működésük során elektromos jeleket generálnak, melyek az információkat szállítják az agyból, ill. az agyba. Az ideg- vagy izomrendszer működését befolyásoló betegségek ill. sérülések lassíthatják vagy megakadályozhatják ezen elektromos jelek terjedését.

  Ha fájdalmat, gyengeséget vagy zsibbadást érez a nyakán, hátán, vagy végtagjaiban , az elektromos működés (sebességének és fokának) mérése az izmokban és az idegekben segíthet a (kezelő) orvosának a helyes diagnózis felállításában.

  neurofiziol

  Budai Egészségközpontban gyakran kezelünk nyaki és ágyéki ideggyöki bántalomtól (nyakból és a derékból kisugárzó fájdalom) szenvedő betegeket. Az ideggyöki bántalomnak (radiculopathia) számos oka lehet - többek között porckorongsérv - mely nyomást gyakorolva a közeli idegi stuktúrákra, azok károsodását okozza. Az EMG és ENG vizsgálatokkal az idegkárosodás mértékére kaphatunk választ.

  ENG (elektroneurográfia)

  Ez a vizsgálat azt mutatja meg, hogy az ideg működése (az elektromos jelek továbbítása) mennyire ép. A vizsgáló orvos kis elektródákat helyez fel a bőrfelszínre az idegpályák mentén, majd elektromos árammal stimulálja az idegeket. Amint az elektromos impulzus végighalad az idegpályán, az elektródák felveszik ezeket a jeleket - ezáltal meghatározható, hogy milyen gyorsan terjed az impulzus.

  Ha az ideg sérült, akkor a jel lassabbá és gyengébbé válik. Az orvos azáltal, hogy különböző helyeken stimulálja az idegeket, képes meghatározni, hogy pontosan hol van az idegsérülés.

  EMG (electromyográfia)

  A vizsgálat során a vizsgáló orvos egy tűelektródát vezet a meghatározott izmokba - egyszerre csak egybe - hogy megfelelő képi és hang információt nyerjen az izmok és azt ellátó idegek elektromos működéséről. (Más szavakkal: Az orvos a vizsgált izomból származó jeleket a monitoron nézi valamint figyeli az ehhez társuló hangokat.)

  Az így szerzett információk a kórtörténettel és a fizikai vizsgálattal együtt segítik a helyes diagnózis felállítását. A vizsgálat biztonságos, nem "invazív", jól tolerálható, nem igényel gyógyszeres előkészítést valamint nincs jelentős mellékhatása.

  Hogyan kell készülni a vizsgálatra?

  Kérjük, hogy a vizsgálat napján zuhanyozzon le, és utána ne használjon krémet, testápolót, vagy púdert. Az alábbi esetekben feltétlenül jelezze betegségét a vizsgálatot végző orvosnak:

  • láza, hidegrázása volt a közelmúltban, vagy egyéb gyulladásos jelet észlelt önmagán

  • vérzékenységben /haemophilia/ szenved

  • tüdőbetegsége /TBC/ van

  • vérhígítót /akárcsak aspirint vagy ahhoz hasonló szert/ szed (lehet, hogy abba kell hagynia a vizsgálat előtt)

  • pacemakere, vagy egyéb beültetett gyógyszeradagoló készüléke van

  • izomgyengeségben /myasthenia gravis/ szenved (lehet, hogy a gyógyszert ki kell hagynia a vizsgálat előtt)

  • korábban nyaki vagy lumbalis műtéten esett át

  Más, rendszeresen szedett gyógyszereket és fájdalomcsillapítót szedhet a vizsgálat előtt.

  A vizsgálat időtartama körülbelül 40-60 perc.

   

  A cikk dr. Sipos Tibor közreműködésével készült. 

  Forduljon szakembereinkhez!

  A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 330.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Foglaljon időpontot hétköznap 08:00 - 20:00 között a +36 1 489-5200 számon!

    

  Informatikai rendszer megújulás

  ×

  Átmenetileg szünetel az online foglalás. Részletek