2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Testösszetétel analízis

  Az InBody 770 készülék egyedülálló technológiájával (SMF-BIA-nak nevezett innovatív technológia) alkalmas a test összetételének vizsgálatára, azon belül a zsírszövet, az izomtömeg, a csontokat alkotó ásványianyag-tartalom és a vízterek meghatározására.

  A készülék hatékony segítséget nyújt a szakemberek számára az egészségmegőrzés és a sportegészségügy területén, ezen felül az egyes krónikus betegek állapotfelmérésére is alkalmas.

  Mivel árul el többet a testösszetétel, mint más értékek?

  A korunk népbetegségének számító elhízás megítélésére ma már nem elég, ha mérlegre állunk, sőt, a rutin gyakorlatban használatos ún. testtömeg index érték (BMI) meghatározásával sem kapunk egyértelmű képet a tápláltsági állapotunkról, hiszen a képlet nem tesz különbséget az izomzat és a test zsírtartalma között. A testösszetevők arányának pontos ismeretével, azon belül a zsírtartalom meghatározásával nemcsak az elhízottság foka, hanem az elhízás típusa is meghatározható. Közismert tény ugyanis, hogy az ún. centrális, vagy más néven alma típusú, azaz hasra lokalizálódó elhízás a szív- és érrendszeri betegségeknek egyértelmű rizikófaktora. Normál testtömegindex mellett mért testzsír arány többlet esetén már a belgyógyásznak, háziorvosnak és az életmód területén dolgozó munkatársaknak, pl. dietetikusnak teendője van a páciens egészségmegőrzéséért. A belgyógyász, a háziorvos, a dietetikus szakember rendszeres, időszakos mérések elvégzésével nyomon követheti az életmódváltás jótékony hatásait, a testösszetétel kedvező irányú változását, a fittség javulását. Az ún. InBody score egyértelmű adatot ad a fittségünkről.

  Miért hasznos a sportolók számára a testösszetételük ismerete?

  Szabadidős- és versenysportolók esetében az InBody készülékkel képet kaphatunk az izomzat globális fejlettségéről, de az izomtömeg testfél- és régió szerinti megoszlásáról is. Sportolók esetében különösen fontos szempont, hogy a tervezett testtömeg csökkentés ténylegesen a zsír rovására történjen, helytelen diéta eredménye ugyanis az izomszövet nemkívánatos elvesztése is lehet. Bizonyos sportágak féloldalas igénybevétellel (pl. labdás csapatsportok, tenisz, tollaslabda, kenu, atlétika dobószámai) megbonthatják a test harmonikus szimmetriáját, de akár egy sérülés okozta huzamos ideig tartó kényszerpihenő is jelentős oldaldifferenciát eredményezhet.

  Milyen esetben lehet még jelentősége a testösszetételnek?

  Egyes krónikus betegek (pl. vesebetegek, szívbetegek) állapotának felmérésében is szerepet kaphat a készülék, hiszen esetükben a testméretek ismeretén túl fontos lehet a szervezet hidratáltsági állapotának, azaz a víztartalmának monitorizálása is, a folyadékterek megoszlásának rendszeres nyomon követése.

  Hogyan lehet a testösszetétel mérést elvégezni?

  Az InBody készülékkel végzett testösszetétel mérést javasolt éhgyomorra, vizeletürítést követően végezni, hogy a testtömegről reális képet kapjunk. Fémes anyagok (pl. implantátumok, protézisek, ékszerek) befolyásolhatják a mérés pontosságát, torzíthatják a kapott eredményt. Nem végzünk vizsgálatot állapotos nőnél vagy beültetett szívritmus szabályozó eszközzel (pl. pacemaker, ICD) élő pácienseknél.

  A Budai Egészségközpontban az InBody testösszetétel analizáló mérés előjegyzéssel vehető igénybe. Dietetikai tanácsadáshoz vagy belgyógyászati állapotfelméréshez (egyéb szakorvosi vizsgálathoz) csatoltan díja kedvezményes.

  Hívja ügyfélszolgálatunkat hétköznap 08:00-20:00 között!

  Lélegezzen fel! – tavaszi kedvezmények

  Vegye igénybe urológiai és fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!