• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Dermoid/ pilonidalis cysta eltávolítása

  A dermoid cysta egy olyan cisztózus jóindulatú képlet, ami többféle szövettípust is tartalmazhat (pl.: szőr, fog, porc stb.). Gyakori a keresztcsont feletti megjelenése, de máshol is előfordulhat. 1-2%-ban fordul elő rosszindulatú átalakulás.

  Melyek a dermoid cysta kialakulásának okai?

  Férfiakon gyakoribb, a szőrnövekedés zavara okozza. A faggyú és verejtékmirigyek váladéka nem tud kiürülni a beforduló szőrtüszők körül.

  A dermoid cysta tünetei

  Általában akkor kerül felismerésre, amikor gyulladás miatt elkezd panaszokat okozni. Fájdalom, bőrpír, duzzanat, váladékozás jelentkezik. A gyulladás elmúltával a sipolynyílásokon keresztül időszakos vagy állandó váladékozás marad vissza.

  Dermoid/ pilonidalis cysta illusztrációja.

  A dermoid cysta diagnosztikája

  Fizikális vizsgálat.

  A dermoid cysta kezelése

  Amikor begyullad és panaszt okoz, ugyanúgy kell ellátni, mint bármilyen tályogot, helyi érzéstelenítésben feltárás, tisztítás és nyitott sebkezelés szükséges. Teljes precíz eltávolítását gyulladásmentes állapotban, műtői körülmények között kell elvégezni. Több műtéti megoldás választható, mindig az adott helyzetet mérlegelve kell a megfelelő beavatkozást megválasztani. Ezek mindegyike a teljes sipolyrendszer kiírtásával jár, a kialakult szövethiány miatt szükség lehet lebennyel történő zárásra.

  A dermoid cysta megelőzése

  Nem lehetséges.

  Milyen műtéti szövődmények fordulhatnak elő?

  Gyakori a sebgyógyulási zavar, sebszétválás és előfordulhat ismételt gyulladás, tályog és sipolyjárat kialakulása.

   

  A beavatkozást végző orvosok