• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Herevisszeresség műtéti megoldása (varicocelectomia)

  Herevisszeresség esetén a heréből a hasi fő vénához visszafolyó here vénás hálózatának visszérszerű kitágulása figyelhető meg. A herevisszeresség (varicocele) majdnem mindig a bal oldali vénafonatban képződik, a jobb oldalon ritka. Kékesen fénylik a herezacskó bőrén át, és mint elasztikus zsinór tapintható. Varicocelét a vénabillentyűk hiánya vagy általános kötőszövetgyengeség okozhat.

  Az elváltozás a herezacskóban vagy a lágyékban fájdalmat okozhat. A károsodott hímivarsejt-termelődés következtében nemzőképtelenség alakulhat ki. A műtét során a pangó, kitágult vénás köteg lekötésre kerül. Ezt követően a környezetben lévő, normális tágasságú, megkerülő járulékos vénák biztosítják a here egészséges vérkeringését, zavartalan ellátását. A műtéti beavatkozás a varicocele által okozott fájdalmak csökkenéséhez vezethet, és a nemzőképesség helyreállítását is eredményezheti.

  A fenti okok miatt javasoljuk a varicocele műtéti megoldását.
   

  Milyen műtéti eljárások vannak?

  1. Magas lekötés
  Az alhas oldalsó részén altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végzett bőrmetszés, réteges behatolás után felkeressük és lekötjük a kitágult herevénát. Bizonyos esetekben a közvetlen közelben lefutó hereartéria is lekötésre kerül, aminek a here táplálására nézve semmiféle hátrányos következménye nincsen, mivel a here vérellátása más megkerülő artériák felől is biztosított.

  2. Lágyéki lekötés
  A lágyéki beavatkozás során a lágyékhajlatban vagy a herezacskó bőrén ejtett bőrmetszést követő feltárásból keressük fel és kötjük le a kitágult vénás hálózatot.

  3. Laparoszkópos leklippelés, lekötés
  A laparoszkópos beavatkozás során, a hasfalon keresztüli csatornákon át (trokár) jut el az operatőr a lágyékcsatorna belső kapujához, ahol felkeresi és speciális klippel (műanyag vagy fém) leköti a kitágult vénás hálózatot.
   

  Mit tudunk a kezelés sikerességéről?

  A lekötés után néhány hét, esetleg hónap alatt a varicocele visszafejlődik. A műtét után, legkorábban három hónappal végzett ondóvizsgálattal állapítható meg a beavatkozásnak a nemzőképességre kifejtett hatása.

  Az esetek egy részében (20-30%) előfordul, hogy a panaszok a beavatkozás után továbbra is fennállnak vagy később kiújulnak vagy a nemzőképtelenség nem változik. A tünetektől, panaszoktól függően ezekben az esetekben ismételt műtéti beavatkozásra kerülhet sor.
   

  Mi várható a beavatkozás után?

  • A műtétet követően egy napig ágynyugalom javasolt.
  • Ügyeljen arra, hogy a sebgyógyulás 8 napos időtartalma alatt tisztálkodása során víz ne érje a sebet, mert ezzel a zavartalan sebgyógyulást veszélyeztetheti.
  • A műtét után hat hétig javasolt az erős fizikai terhelés kerülése.
  • A megbeszélt időpontban kontrollvizsgálaton jelentkezzen kezelő orvosánál.

  Azonnal jelentkezzen urológiai szakrendelésen, ha lázas, ha fájdalmai vannak vagy a here fokozottan megduzzadt!

  Otthonába bocsátását követően az első munkanapon jelentkezzen háziorvosánál.

   

  A beavatkozást végző orvosok

  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Helló Nyár! Helló Egészség!

  20% kedvezménnyel vegye igénybe nyári egészségkampányunk számos szakorvosi vizsgálatát Nagy Jenő utcai vagy Váci úti rendelőnkben!