2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Laparoszkópos medencefenék rekonstrukció (sacrocolpopexia)

  A medencefenék süllyedése (cytocele/rectocele/enterocele) lehet tünetmentes, okozhat tompa alhasi fájdalmat, vizelési, székelési zavarokat, fájdalmas együttlétet, folyamatosan visszatérő fertőzéseket egyaránt. Attól függően, hogy az alhasi terület melyik részét érinti a kórkép (hólyag, hüvelyfal, méhtest, bélszakasz, vagy ezek kevert formája) a beavatkozás során az elülső, vagy a hátsó medencefenék rögzítését végezzük.

  Telefonos elérhetőség gomb

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A nem műtéti kezelés leírása

  A kisfokú süllyedés, mely pl. korábbi hasi műtéteket követően, szülés után, az idő előrehaladtával szinte mindenkiben kialakulhat, gyógytornával stabilizálható, a panaszok csökkenthetőek.

  A hatás átmeneti lehet, hiszen a szövetek fáradásával a süllyedés fokozódhat.

  Ilyen esetben a hüvelybe helyezett gyűrű vagy kocka pesszáriumokat vehet igénybe a páciens. A felhelyezésüket általában nőgyógyászok szokták megtanítani.

  Akinek a fenti módszerek érdemi eredményt nem hoznának, vagy nagyon fájdalmas az eszközök viselése, annak a műtéti beavatkozás nyújthat további segítséget.

  A műtéti kezelés leírása

  Korábban a hüvely falának szűkítő öltéseiben vagy különféle szöveti lézeres kezeléseiben bízott az orvostudomány. Mára úgy tűnik ezen beavatkozások érdemi eredményt nem nyújtanak a panaszok megoldására, mivel nem a hüvelyi nyílás „túl nagy”, hanem az egész medence „tartószerkezet lazulása” a probléma fő forrása. Melyet a süllyedt szövetek eredeti pozíciójába való rögzítésével gyógyítunk a legnagyobb eredményességgel.

  A kis sebzéssel járó, ún. minimál invazív eljárások előtérbe kerülésével ma már a medencefenék emelését (sacrocolpopexia) laporoszkóppal végezzük. Kis szúrt csatornákon keresztül, kamera támogatásával a hüvelyboltozat elülső, hátsó vagy mindkét falát megemeljük. A medencefal és a medence keresztcsonti része (sacrum) közti térben egy testbarát háló fog elhelyezkedni. A háló megfeszülve a szöveteket, ezáltal a szerveket (hüvely, hólyag, belek) a természetes, vagy ahhoz nagyon hasonló pozícióban rögzíti. Így nyeri vissza a páciens a korábbi funkciókat, életminőséget.

  Laparoszkópos medencefenék rekonstrukció

  A műtét menete

  A műtét során kőmetsző helyzetben, megfelelő fertőtlenítést és izolálást követően először húgycsövön keresztül hólyagkatétert vezetünk fel. Az első hason ejtett lyukszerű sebzésen át felfújjuk a páciens hasüregét, majd kamerát vezetünk be. Innentől minden tevékenység videós kontroll mellett zajlik. Néhány hasonló lyuksebzésen át munkacsatornákat helyezünk a hasfalba. Majd kipreparáljuk a megfelelő területeket. Egy a hüvelybe vezetett eszközzel pozícionáljuk a megsüllyedt medencefenék-területeket, és tartjuk, míg rögzítjük a hálót. A hálót bevezetjük a hasba és a megfelelő pontokon kiöltjük. Ekkor a hüvelyi eszközt eltávolítjuk és helyére tampon-kötést helyezünk el. Ezzel segítjük a terület kímélését, a pozíció megtartását. A műtét végén törekszünk a természetes anatómia helyreállítására, a „kibontott” rétegek visszazárásával. Szükség esetén egy hasi nedveket elvezető csövet, ún. draint helyezünk be. Ennek a hason kívüli végén egy gyűjtőpalack van. Eltávolítjuk a munkacsatornákat és a kamera csatornát is. A hasfal és bőr rétegeit is beöltjük. Steril fedőkötéssel ellátva, ébresztjük a pácienst.

  A műtét kontraindikációi

  A műtét ellenjavallatát képezik a kezeletlen húgyúti fertőzések, potenciálisan malignus daganat jelenléte, valamint a várandósság.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A rossz életminőségen felül kialakulhat vagy romolhat a vizelettartási és székelési zavar. Ennek kapcsán anyagcserezavarok alakulhatnak ki. A súlyossági foktól függően fájdalom, visszatérő fertőzések, vérzések, komolyabb bélproblémák is kialakulhatnak.

  Tekintse meg videónkat, melyben Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvos mutatja be magánkórházi szolgáltatásainkat!


  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Egészséges étkezés egészséges szemmel

  Vegye igénybe dietetikai tanácsadásunkat és szemészeti szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!