• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Immunológia

  Az immunológia a szervezet védelmét ellátó szervrendszerrel foglalkozik. Immunrendszerünk egyik feladata a kórokozók elleni védekezés, mely genetikai alapokon nyugszik és velünk született képességünk.

  Működésének másik fontos területe azon károssá vált anyagok eltávolítása a szervezetből, melyek saját sejtjeink pusztulásának következtében jönnek létre.

  Az immunológia a szervezet védelmét ellátó szervrendszerrel foglalkozik.

  Az immunrendszer felépítése és működése

  Hogy immunrendszerünk megfelelően el tudja látni a feladatát, pontosan fel kell ismernie és el kell különítenie az idegen struktúrákat (pl. baktériumok) a szervezet saját szöveteitől.

  Az immunrendszer sejtjei a központi immunszervekben fejlődnek, majd a vérárammal eljutnak a szervezet minden részébe, ahol a kórokozókkal érintkezhetnek (bőr, nyálkahártyák, üreges szervek belhártyái). Bonyolult munkamegosztást alakítanak ki, egyes sejtek bekebelezik a szervezetbe bejutott mikrobákat, mások ellenanyagokat termelnek, ismét mások a sejtek közötti információ-átvitelhez szükséges anyagokat választanak ki, így alakul ki többek között a láz.

  A limfociták egy része létrehozza az immunmemóriát, az ún. másodlagos immunitást. Ezáltal a szervezet emlékezik a korábban immunreakciót kiváltott anyagokra, és ha ismét találkozik velük, viharos gyorsasággal megindul az ellenanyagok képzése. Immunsejtjeink takarítják el az elpusztult saját sejtjeink törmelékét is. Az egyensúly rendkívül kényes: előfordul, hogy immunrendszerünk a saját struktúráinkat is idegennek nyilvánítja, és harcot kezd ellenük. Ekkor beszélünk autoimmun betegségekről.

  Mikor gondoljunk immunbetegségre?

  • Ha csecsemőkorban egymást érik a súlyos fertőzések, veleszületett immunhiányos állapotra kell gondolni.

  • Elhúzódó stresszhelyzet, alultápláltság (esztelen fogyókúra), depresszió, krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, veseelégtelenség) által csökken az immunrendszer teljesítőképessége.

  • Elhúzódó, rohamokban jelentkező száraz köhögés, nehézlégzés asztma jele lehet.

  • Az ekcémákat, az atopiás dermatitiszt (bőrgyulladások) az immunrendszer fokozott aktivitása okozza.

  • Autoimmun kórképek esetén az immunrendszer a saját szervezet valamelyik struktúrájával szemben olyan immunológiai reakciót indít el, amely következtében jön létre a betegség. Tünettana nagyon színes.

  • Szisztémás autoimmun betegségekre leginkább ízületi gyulladás, izomfájdalmak, izomgyengeség, bizonyos bőrelváltozások, ismétlődő mellhártya-, szívburokgyulladás, ismeretlen eredetű láz, szem-szájszárazság, változatos idegrendszerei tünetek esetén gondolhatunk, melyek akár egyenként, akár együttesen is jelen lehetnek.

  • Szervspecifikus autoimmun kórképekhez pedig például az idegrendszer (sclerosis multiplex) vagy a pajzsmirigy (pl. Hashimoto-thyreoiditis) autoimmun betegségei tartoznak.

  Az immunbetegségek kezelése

  Kezelésük igen összetett, mindig az adott betegségre és egyénre szabottan történik

  A Budai Egészségközpontban szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére, szakvizsgálatot, kontroll vizsgálatot, szakorvosi konzultációkat biztosítanak az Ön tüneteinek megfelelően.

   

  A cikk dr. Viczián Ágnes közreműködésével készült. 

  Forduljon szakembereinkhez!

  A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 21 év tapasztalatait és 380.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  November a férfi egészség hónapja

  Tegyen ön is egészsége megőrzéséért, és vegyen részt vizsgálatainkon 20% kedvezménnyel novemberben!