2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Radiculopathia vizsgálat

  Mi a radiculopathia vizsgálat?

  A radiculopathia vizsgálat a gerincvelőből kilépő ideggyökök működéséről nyújt információkat. A porckorongsérvek gyakori szövődménye a gyökök nyomása, sérülése, ezért a vizsgálat ilyen gyanú esetén ajánlható.

  Hogyan végezzük a vizsgálatot?

  A vizsgálat több különböző módszerből áll, alsó és felső végtagra alkalmazható. A tünetes végtagot első lépésként ideg ingerület vezetési sebességgel vizsgáljuk. A mozgató funkcióval rendelkező perifériás idegeket elektromos árammal ingereljük és a kiváltott és elvezetett elektromos potenciált regisztráljuk az ideg által kiszolgált izmon és különböző paramétereit mérjük. Az érző idegeket hasonló módszerrel vizsgáljuk, viszont ez esetben a létrejövő potenciált ugyancsak az idegen mérjük, majd ezt is paraméterenként jellemezzük. A fenti vizsgálat arra hivatott, hogy kizárja a perifériás ideg érintettséget. A módszer lehetővé teszi, hogy késői válaszokat is regisztráljunk, amelyek esetében az ingerületet a gerincvelő felé küldjük, majd egy célizomhoz visszatérő válasz sebességéből a gyök állapotára is következtethetünk. Ha mindez megtörtént, továbblépünk az electromyographia irányába. Ez a vizsgálat egy tű elektródot alkalmaz, mely a célizmokból több módszert alkalmazva motoros egységpotenciálokat regisztrál, majd ezek paramétereiből következtet az izmot kiszolgáló idegi képlet épségéről. Ha előbb kizártuk az ideg betegségét, akkor jó eséllyel meg lehet határozni mely ideggyök nem működik megfelelően, ezzel a radiculopathia vizsgálat elengedhetetlen kelléke lett a professzionális gerincgyógyászatnak, hiszen a terület leggyakoribb kórképe a gyökök porckorongsérvek általi nyomása, sérülése.

  Milyen eszközzel végezzük a vizsgálatot?

  A vizsgálatokat EMS Surpass LT négycsatornás ENG/EMG/EP rendszerrel végezzük.

  Felkészülés a vizsgálatra

  A páciensnek 40-60 percig szükséges fekvő helyzetben maradnia. A vizsgálat kis kellemetlenséget okoz, de nem nevezhető fájdalmasnak. Ellenjavallatként felsorolandók az alvadási zavarok – alvadásgátló szedése esetén áthidaló kezelést kell alkalmazni -, illetve a különböző beültetett elektronikus készülékek, ezen esetben a vizsgálat kivitelezhetősége egyénenként változhat.

  Javasoljuk betegeinknek, hogy a vizsgálatra frissen mosott lábbal, testápoló alkalmazása nélkül jöjjön.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Lendüljön formába! – áprilisi kedvezmények

  Vegye igénybe dietetikai tanácsadásunkat és ortopédiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!