2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Védőoltások gyermekeknek

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-13

    Rota I., II., III.

    A rotavírus-fertőzés a leggyakoribb olyan betegség, amely napokig tartó vizes hasmenést, hányást, lázat okoz az 5 év alatti korosztály körében. Legsúlyosabb következménye a kiszáradás. A betegség kórokozója a rotavírus, amelynek több típusa ismert. A fejlett országokban - és így hazánkban is - szerencsére ritka a halálos kimenetel, azonban még így is 30 rotavírussal fertőződött kisgyermekből egy kórházba kerül a súlyos fertőzés kövekeztében.
    Az a kis beteg, akit szülei otthon ápolnak és elkerüli a kórházi kezelést, is megszenvedi a napokig tartó, gyakran napi 10-15 vizes hasmenéssel, az étvágytalansággal, lázzal, hányással, fogyással járó betegséget.
    A fertőzés gyakran "végigsöpör" a családon, és a testvérek, szülők is átesnek különböző súlyosságú bélhuruton.
    Bármely életkorban megbetegedhetünk, 5 éves kor alatt azonban szinte minden kisgyermek átesik a fertőzésen. Magyarországon évente körülbelül 2000 négy év alatti gyermek kerül kórházba miatta. Tévhit, hogy a rotavírus-fertőzés csak a bölcsődébe, óvodába járó gyermekeket veszélyezteti. Sajnos a fertőzésnek azok a babák is ki vannak téve, akik nem járnak közösségbe. Rotavírussal bárhol megfertőződhetnek, mert a vírus nagyon ellenálló, hosszú órákig fertőzőképes marad a szennyezett tárgyakon.
    A fertőzés legsúlyosabban a 6-24 hónapos korosztályt érinti, mert az ő immunrendszerük még kevésbé ellenálló a rotavírussal szemben. A tünetek ebben az életkorban a legsúlyosabbak, és a kiszáradás veszélye is ebben az életkorban fenyeget leginkább.
    Életünk során többször is áteshetünk rotavírus-fertőzésen, azonban az életkor előrehaladtával a tünetek fokozatosan enyhülnek, felnőttkorban pedig előfordulhat a betegség tünetmentes átvészelése. Azonban a rotavírust el lehet kapni az enyhe tüneteket mutató felnőttől is.

    Meningitis - baktérium-okozta agyhártyagyulladás

    Az agyhártyagyulladás az agy-gerincvelői folyadék (liquor cerebrospinalis) fertőzéses megbetegedése. Vírus- vagy baktériumfertőzés idézheti elő. A betegség komolysága és gyógymódja jelentős mértékben különbözik a vírusos és a baktériumos formában. A vírusos agyhártyagyulladás (asepticus forma) általában kevéssé jelentős és főleg nem tartós tünetekkel jár. Általában egy-két hét alatt spontán gyógyul. A bakteriális forma (septicus v. "gennyes") sokkal komolyabb. Agykárosodással, sőt halállal is végződhet.

    Leginkább három baktérium játszik szerepet kórokozóként:

    A Haemophilus influensae, a Neisseria meningitidis és a Streptococcus pneumoniae. A gyakorlattá vált gyermekkori védőoltások eredményeképpen a korábban legjelentősebb Haemophilus vezető helyét a jelenleg hazánkban is megbetegedést előidéző Neisseria vette át. A baktérium species neve után a betegséget meningococcusos meningitisnek is nevezik. A kórokozó kiderítése a megbetegedés kezdeti szakaszában nagyon jelentős, mert ennek alapján választanak antibiotikumot mind a beteg, mind pedig prevenciós célzattal a környezete számára.
    Hepatitis A elleni aktív immunizálás
    Az első oltást követő 6-12 hónap múlva egy emlékeztető oltás adása szükséges

    A Hepatitis A vakcinák adása javasolt:

    - endémiás/hyperendémiás országok látogatásakor, ha a kinntartózkodás hosszú idejű;
    - alapbetegségük, vagy életmódjuk miatt különösen veszélyeztetettek (hemofíliások, krónikus
    májbetegségben szenvedők, intravénás kábítószer-élvezők, homoszexuális személyek, stb.) részére.

    Hepatitis B elleni oltások

    Az alapimmunizálás gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt 3 oltásból áll. Egészséges oltottak (megfelelő oltási séma) esetében emlékeztető oltása nem szükséges. Az első oltást követően egyhónapos intervallummal kell adni a másodikat, majd az első oltást 6 hónappal követően a 3. oltást. Gyorsított alapimmunizálási séma (0., 1., 2 hónap) alkalmazása esetén az utolsó oltástól számított 12 hónap múlva egy emlékeztető oltás beadása szükséges. Kivételes esetekben, pl. utazás esetén, amikor nincs elegendő idő a fenti sémák alkalmazásának egyikére sem, akkor 18 éves kortól lehet a 0., 7., 21. napon az első három részoltást adni, amelyet egy év múlva egy emlékeztető oltás követ. Az oltóanyagokat orvosi vényre lehet megvásárolni.

    A következő személyek számára javasolt az oltás:
    - akik szexuális szokásuk, magatartásuk, életvitelük miatt fokozott fertőzési veszélynek vannak kitéve (szexuális partnereiket gyakran váltók, prostituáltak, nemi betegségben ismételten megbetegedettek, homoszexuális férfiak, stb.);
    - intravénás kábítószer-használók;
    - onko-hematológiai betegek;
    - krónikus hepatitis C vírushordozó személyek;
    - azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatitis B előfordulása jelentős és a látogató hosszabb időt tölt az adott országban.

    Hepatitis A és B elleni kombinált oltóanyag

    Gyermekeknek (1 éves - 15 éves)
    Az immunitás kialakításához 3 dózis (0; 1; 6 hónap) beadása szükséges.
    Felnőtteknek (16 éves kor felett)
    Az immunitás kialakításához 3 dózis (0; 1; 6 hónap) beadása szükséges. Egyes esetekben, pl. utazás előtt, ha nincs elegendő idő a 0, 1, 6 hónapos oltási séma szerinti oltáshoz, akkor lehetőség van a gyorsított oltási séma alkalmazására (0., 7. és a 21. nap). Ebben az esetben, az első oltás beadását követő egy év múlva egy 4., emlékeztető oltás is javasolt.

    Human Papilloma Vírus vakcinák

    A Human Papilloma Vírusok (HPV) okozta megbetegedések megelőzésére két készítmény áll rendelkezésre. Mindkét oltóanyag rekombináns, a humán papillomavírus meghatározott szerotípusainak tisztított fehérjéit tartalmazza bivalens, vagy quadrivalens formában.
    A teljes immunizálás 3 részoltásból áll, az első és második oltás között 1 vagy 2 hónapos, a második és harmadik dózis beadása között 4 hónapos intervallumot kell tartani.(0., 2., 6. hónap). A védőoltás a rendszeres méhnyakrák-szűrést nem helyettesíti. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlása szerint a 9-15 éves korú lányok tartoznak a HPV vakcináció elsődleges célcsoportjába. A vakcina a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabb. A védőoltás beadása előtt HPV szűrővizsgálat nem szükséges. A vakcinák terápiás célra nem alkalmasak.

    Influenza elleni oltóanyagok

    Az influenza-vakcinák kizárólag egyetlen influenzaszezonban használhatók fel. Felhasználhatósági idejük az adott influenza szezont követő június 30-ig tart.

    Kullancsencephalitis elleni oltóanyagok

    Az inaktivált vírustartalmú vakcinák az állandóan, vagy átmenetileg endémiás területeken tartózkodók védelmére szolgálnak. Az oltásokat a kullancsok tavaszi aktivitása (a várható expozíció) előtt, télen, fertőzésveszélytől mentes időszakban kell elvégezni vagy megkezdeni.
    Az alapimmunizálás 3 oltásból áll. Az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a 2. oltást és az ezt követő 9-12 hónap múlva a harmadikat ("A" séma). Amennyiben gyors védettség kialakítása szükséges ("B"séma), akkor a 2. oltást az elsőt követő 7. napon, a 3-at pedig az oltás megkezdését követő 21. napon lehet beadni. A 4. oltást 12-18 hónap múlva kell beadni. A védettség legkorábban a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki. A védettség fenntartása érdekében 3 évenként emlékeztető oltás szükséges.
    Immunszuppresszív kezelés alatt, továbbá veleszületett, vagy szerzett immundeficiencia esetén az oltás hatásossága korlátozott, vagy kérdéses.

    Meningococcus vakcinák

    Az oltóanyagoknak kétféle típusa, az ún. poliszacharid és konjugált ismeretes. Magyarországon mind a poliszacharid, mind a konjugált vakcinák engedélyezésre kerültek és gyógyszertári forgalomban kaphatók.

    a) Poliszacharid vakcinák
    Az A és C, továbbá az A,C,W135Y szerocsoportú N.meningitidis tokantigénjét tartalmazó poliszacharid vakcinák biztonságosak és hatékonyak 2 évesnél idősebbek számára, használatuk speciális rizikócsoportok tagjainak is ajánlott. Ugyancsak ajánlott a vakcinák használata járványok előfordulása esetén a veszélyeztetett személyek számára. A védettség kialakításához egy oltás beadása szükséges.
    A bivalens vagy tetravalens (ACYW135) vakcinák viszonylag rövid időre szóló immunitást biztosítanak a 2 évesnél idősebb oltottak 85-100%-ában.
    Az ellenanyag az oltást követően 10-14 nap múlva alakul ki. Iskoláskorú gyermekeknél vagy náluk idősebb fiataloknál, felnőtteknél a vakcina biztosította védelem legalább 3 évre szól, azonban a 4 évesnél fiatalabb gyermekeknél az ellenanyagszint gyorsan (2-3 év) csökken.

    b) Konjugált vakcinák
    A Meningococcus C konjugált vakcinák hatékonysága jobb a poliszacharid vakcinákénál, miután a meningococcus-antigén fehérjéhez van konjugálva. Ennek megfelelően a hatása tartósabb, továbbá az antigén 2 évesnél fiatalabb kisgyermekeknél is ellenanyag-választ indukál, tehát számukra is adható.

    Morbilli, mumpsz és rubola elleni oltóanyagok

    A morbilli, mumpsz és rubeola megelőzésére két vakcina törzskönyvezett hazánkban.
    A gyógyszertári forgalomban kapható oltóanyag elsősorban a rubeola ellen védőoltásban nem részesült (általában 33 évesnél idősebb) fogékony reproduktív korban levő nők immunizálására ajánlott. A vakcina nem adható terhes nőknek. Az MMR vakcinációt követő 3 hónapon belül terhességet nem szabad vállalni.

    Pneumococcus vakcinák

    Az invazív pneumococcus betegség aktív immunizációval történő megelőzésére jelenleg kétféle - poliszacharid és konjugált - vakcinatípussal van lehetőség. A poliszacharid vakcinák az emberben leggyakrabban bacteriaemiát okozó 23 szerotípus tokjának immunogenitásért felelős részét tartalmazzák, a konjugált vakcina pedig a gyermekkorban invazív betegséget leggyakrabban okozó 7 szerotípus tokjának poliszacharidját fehérjéhez konjugálva.

    a) Poliszacharid vakcinák
    Az oltóanyag alkalmazási módja, az oltás indikációja: a 2 évesnél idősebb, krónikus betegségben (kardiorespiratórikus rendszer, a máj vagy vese funkcióinak elégtelensége, diabetes mellitus, liquorcsurgás, alkoholizmus, stb.) 60 évesnél idősebbek, immunszupprimáltak, szociális intézményekben gondozottak, vagy krónikus kórházi osztályokon ápoltak alkotják a fokozott kockázati csoportokba tartozó oltandók körét.
    Egészséges felnőttek rutinszerű újraoltása nem szükséges. A rizikócsoportba tartozó felnőtteknek, vagy a 65 évesnél idősebb személyeknek 10 évente, de legfeljebb két alkalommal javasolt az újraoltás. A poliszacharid pneumococcus vakcinák nem alkalmasak immunmemória kialakítására, 2 éven aluliakban immunválaszt kialakítani csak átmenetileg képesek, ezért e korosztály immunizálására nem ajánlottak.

    b) Konjugált vakcina
    Az adszorbeált konjugált vakcina a Streptococcus pneumoniae 7 szerotípusa által okozott invazív betegség ellen nyújt védelmet. Az oltóanyag 2 hónapos - 5 éves csecsemők és kisgyermekek aktív immunizálására ajánlott a Streptococcus pneumoniae 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F és 23F szerotípusa által okozott megbetegedés (beleértve a sepsist, meningitist, pneumoniát, bacteriaemiát és akut otitis mediát) megelőzésére. A védőoltások hatására immunmemória alakul ki, az immunitás tartós.
    Az invazív pneumococcus betegség megelőzésére - a külön jogszabály alapján térítésmentesen védőoltásra jogosultakat kivéve - az 5 éves kor alatti, kiemelten magas rizikójú betegeknek a konjugált pneumococcus vakcinát a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos írhatja fel 70%-os OEP támogatással:
    - az immunrendszer veleszületett vagy szerzett zavara,
    - lépbetegségek,
    - immunhiányos állapotok,
    - visszamaradt magzati növekedés és alultápláltság,
    - koraszülött csecsemő, méhen belül kialakult légúti megbetegedések
    - a szív veleszületett rendellenességei,
    - a tüdő hypo- és dysplasiaja,
    - a tüdő veleszületett rendellenessége,
    - a lép veleszületett rendellenességei.

    Rotavírus vakcinák

    A 6 hetesnél idősebb csecsemőknek ajánlott rotavírus-fertőzés okozta gastroenteritis megelőzésére. A vakcina egyidőben adható az életkorhoz kötött védőoltásokkal.

    Tetanusz vakcina

    Alapimmunizálás: csecsemőkorban három, négyhetes időközzel adott tetanusz-toxoidot tartalmazó részoltásból áll. A felnőttkorban kezdett alapimmunizáláshoz két, 4-6 hetes időközzel adott tetanusz-toxoidot tartalmazó vakcina beadása szükséges.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont