• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar
  Szakrendelések

  Neurológia

  Mi a neurológia és mivel foglalkozik?

  A neurológia, magyarul az ideggyógyászat a központi és perifériás (környéki) idegrendszer szerkezeti és funkcionális megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakma.

  A leggyakoribb panaszok közé a fej- és derékfájás illetve más fájdalomszindrómák, a szédülés, zsibbadások, gyengeségérzés, látászavarok, eszméletvesztések, az emlékezet- és gondolkodászavarok tartoznak.

  Fontos, hogy az idegrendszer károsodása gyakran nem önálló betegség, hanem más szervrendszerek károsodásának szövődményeként jelenik meg.

  neurology

  Az idegrendszeri betegségek főbb csoportjai:

  • fejlődési zavarok

  • az idegrendszeri sérülések következményei

  • gyulladásos betegségek

  • immunológiai eredetű betegségek (pl. sclerosis multiplex)

  • az agyi keringészavarok (stroke)

  • epilepsziák és más eszméletvesztéses rosszullétek

  • degeneratív (kiterjedt idegsejtpusztulással járó) betegségek
   mozgászavarok (Parkinson-kór és az ahhoz hasonló Parkinson-szindrómák)
   szellemi teljesítményromláshoz (demenciához) vezető betegségek, elsősorban az Alzheimer-kór

  • fájdalombetegségek (elsősorban a fejfájások (főleg tenziós és migrén), idegfájdalmak, derékfájdalmak)

  • a gerinc és gerincvelő (részben a fenti csoportokba is sorolható) betegségei

  • a környéki idegrostok és az izmok (részben a fenti csoportokba is sorolható) betegségei

  Parkinson-kór

  A Parkinson kór a mozgászavart okozó leggyakoribb neurodegeneratív betegségek közé tartozik. A legfontosabb tünetek a nyugalmi végtagremegés, a mozgás lelassulása, sajátos ízületi merevség és testtartás zavar.

  A betegséget számos tévhit övezi. Sok a buktató a diagnózisban és a kezelésben.

  Ez a magyarázata, hogy jelentős számban kezelnek kézremegő és bizonytalan járású pácienseket tévedésből antiparkinson szerekkel. Parkinson kór gyanúja esetén mindenképpen célszerű tapasztalt szakorvoshoz fordulni, aki segít a diagnosztikus buktatók elkerülésében, valamint az eredményes terápiás terv kialakításában.

  Krónikus fájdalomszindróma

  A három hónapnál hosszabban fennálló fájdalmakat nevezzük definíció szerint krónikus fájdalomnak. A sok szenvedést okozó krónikus fájdalom szindróma a modern orvostudomány szerint önálló kórképnek tekinthető. Kialakulása, kimenetele, szövődményei, és kezelési lehetőségei alapjaiban különböznek a hétköznapi fájdalmakétól. Hozzáértő szakember segítségével van lehetőség a panaszok csökkentésére, az életminőség javítására.

  Neuropátiás jellegű fájdalmak

  Az idegrendszer károsodása gyakran nyilvánul meg végtag gyengeségben, zsibbadásban, érzészavarban, fájdalomban. Fontos elkülöníteni azt, hogy a központi idegrendszer ( agy, gerincvelő), vagy a perifériás idegrendszer (ideggyökerek, fonatok, rostok) betegségéről van-e szó. Egészen más a tennivaló a környéki idegbántalmak (trauma, diabétesz, carpális alagút szindróma, stb.) esetében. Neuropátiákban jártas neurológus segíthet a diagnózisban és a kezelésben.

  Fejfájás

  A fejfájás a leggyakoribb panaszok egyike, ami miatt a páciensek orvoshoz, ill. neurológushoz fordulnak. A háttérben számos ártalmas és ártalmatlan, organikus és pszichés tényező állhat. Lényeges elkülöníteni az úgynevezett veszélyes és nem veszélyes fejfájástípusokat. Szakvizsgálat segítségével kell és lehet különbséget tenni a két csoport között. A neurológus segít a diagnosztikus lépésekben és a terápiában.

  Neurofiziológia

   

  A cikk Dr. Kovács Tibor közreműködésével készült. 

  Forduljon szakembereinkhez!

  A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 330.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Hívja diszpécserszolgálatunkat hétköznap 08:00 - 20:00 között a +36 1 489-5200 számon vagy foglaljon időpontot online!

  Informatikai rendszer megújulás

  ×

  Átmenetileg szünetel az online foglalás. Részletek