2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    7 fájdalomtípus, amivel minél hamarabb forduljunk orvoshoz

    Létrehozás dátuma: 2022-04-05

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-20

    A fájdalom a szervezetünk jelző reakciója, amely arra utal, hogy működésében valamilyen zavar, szövetkárosodás veszélye áll fenn. Léteznek olyan könnyen azonosítható fájdalomtípusok, mint például egy megerőltető fizikai aktivitás utáni izomláz, vagy egy nehéz vacsora utáni hasfájás, amelyek különösebb teendő nélkül hamar elmúlnak. Ha azonban hirtelen fellépő, minden eddiginél kínzóbb fájdalom jelentkezik, az komolyabb problémára is utalhat. Az április 7-ei egészségügyi világnap alkalmából intézetünk szakorvosa segítségével összefoglaltuk, hogy melyek azok a fájdalomtípusok, amelyek jelentkezésekor minél előbb javasolt a szakorvos felkeresése.

    „Legyen szó bármilyen egészségügyi problémáról, jellemzően akkor fordulunk vele orvoshoz, ha az már fájdalmas tüneteket produkál. Pedig a megelőzésnek nagy szerepe van az egészség megőrzésében, ugyanis segítségével időben felfedezhetők az elváltozások és elkerülhetők a komolyabb megbetegedések. Nagyon fontos, hogy magunkra mindig szánjunk időt és még a járványhelyzetben se halogassuk az aktuális szűrővizsgálatok elvégzését. Szerencsére már vannak olyan vizsgálati csomagok, amelyekkel rövid idő alatt átfogó képet kaphatunk aktuális egészségi állapotunkról és azt is megtudhatjuk, hogy milyen további vizsgálatokra van szükségünk. Ám, ha hirtelen kínzó fájdalom lép fel például a hátunkban, fejünkben, vagy a mellkasunkban, az nem tűr halasztást, ugyanis akár életveszélyes állapotra is utalhatnak, így azonnal keressünk fel egy orvost!” – mondta Dr. Makai Dániel, intézetünk belgyógyász szakorvosa.

    Dr. Makai Dániel, belgyógyász szakorvos
    Dr. Makai Dániel belgyógyász szakorvos

    7 fájdalomtípus, amellyel mindenképp mielőbb ajánlott orvoshoz fordulni:

    • 1. Minden eddiginél kínzóbb fejfájás

    A hirtelen fellépő, gyötrő fejfájás utalhat migrénre vagy cluster fejfájásra, azonban komoly veszélyekkel járó agyi aneurizma megrepedés, agyvérzés vagy agydaganat jele is lehet. Ha minden előzmény nélkül, akár egyéb neurológiai tünetekkel együtt jelentkezik a heves fájdalom, akkor azonnal menjünk be a legközelebbi kórházba, vagy hívjunk mentőt. Ha a fejfájásunk gyenge, de hosszan tartó és gyakran visszatér, abban az esetben is érdemes kivizsgáltatni, hogy mi állhat a fájdalom hátterében.

    • 2. Fájdalom vagy szorító érzés a mellkasban, torokban, a váll, kar vagy a felhas területén

    A fent említett területeken jelentkező hirtelen kezdődő, akár nehézlégzéssel együtt járó, erős fájdalmakat mindig komolyan kell venni, főleg, ha rizikócsoportba tartozunk, mivel súlyos betegségekre, például szívinfarktusra, tüdőembóliára, spontán légmellre vagy aorta berepedésre is utalhatnak. Amennyiben a fájdalom étkezéssel összefügg, vagy nyomásra provokálható, elsősorban epekövesség, reflux betegség vagy mozgásszervi eredet merül fel. Mellkasi panasz esetén mindig javasolt orvosi konzultáció.

    • 3. A hát alsó részén vagy a lapockák között jelentkező fájdalom

    A hátfájdalom hátterében leggyakrabban egy rossz mozdulat vagy megerőltetés után kialakult mozgásszervi eredet áll, azonban szívrohamra, tüdőembóliára, hasi kórképekre vagy aorta repedésre is figyelmeztethet. Ha cukorbetegek vagyunk, magas vérnyomásunk van vagy keringési problémákkal küzdünk, semmiképp ne vegyük félvárról az ezeken a részeken jelentkező fájdalmat.

    • 4. Erős hasi fájdalom

    A hasi fájdalmak fennállásának ideje alapján megkülönböztetünk hirtelen kialakult és krónikus fájdalmat. Mindkét típusban amennyiben a panaszok intenzíven, elhúzódóan jelentkeznek, hányingerrel, hasmenéssel vagy lázzal járnak, mielőbbi orvosi konzultáció szükséges. A fájdalmat okozhatja például epehólyag-, hasnyálmirigy-, vagy vakbélgyulladás, de sérv kizáródása, vesekövesség, gyomorfekély vagy méhen kívüli terhesség is intenzív tüneteket produkálhatnak.

    7 fájdalomtípus, amivel minél hamarabb forduljunk orvoshoz
    • 5. Fájdalom a vádliban

    A mélyvénás trombózis főként az alsó végtag vénáiban alakul ki, így, ha a combunkban, vádlinkban látszólag ok nélkül jelentkezik a fájdalom, a végtag duzzadt, piros, akkor mindenképp és minél előbb forduljunk orvoshoz, főleg, ha fogamzásgátlót szedünk, előtte hosszabb utazáson voltunk vagy családi halmozódás figyelhető meg. Trombózis esetén ugyanis vérrög keletkezik a láb mélyebben fekvő vénáiban, amely, ha elszabadul és a tüdőbe kerül, végzetes tüdőembóliát is okozhat.

    • 6. Tűszúrás jellegű fájdalom a lábban

    Nem is gondolnánk, de a lábunkban, lábfejünkön jelentkező tűszúrás-érzést akár cukorbetegség is okozhatja, de hátterében vitaminhiány, alkoholizmus vagy autoimmun betegség is állhat. Ha a probléma tartósan fennáll vagy többször visszatér, javasolt egy alapos kivizsgálás, amellyel kizárható a betegség.

    • 7. Orvosi szempontból megmagyarázhatatlan fájdalmak

    Ha már mindent kizártunk, de még mindig fáj a fejünk, mellkasunk, hasunk, végtagjaink, lehetséges, hogy pszichés eredetű fájdalomról van szó. A különböző, akár egyszerre jelentkező fájdalom gyakori lehet szorongás vagy depresszió esetén, így, ha szervi problémát nem talált az orvos, érdemes a lelki oldalát is megvizsgálni a panaszoknak.

    „A fenti fájdalomtípusok mellett számtalan egyéb probléma, mint például elhúzódó alvászavar, allergiás tünetek, fáradékonyság, hőemelkedés vagy foltos hajhullás is megkeseríthetik a mindennapjainkat. Ilyenkor érdemes részt venni góckutatáson, ugyanis lehet, hogy olyan helyen van a probléma, ami nem okoz tüneteket és így nem is gondolnánk rá, hogy az adott helyen kóros elváltozás lehet. A testünk mindig üzen, ha baj van. A mi dolgunk, hogy figyeljünk magunkra, vegyük észre ezeket a jeleket és az egészségünk megőrzése érdekében rendszeresen járjunk szűrővizsgálatra” – tette hozzá Dr. Makai Dániel.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont