• Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    H2 kilégzéses teszttel kapcsolatos kérdések

    Milyen betegségek kimutatására alkalmas a H2 kilégzési teszt?

    A vizsgálat lényege a kilélegzett levegő H2 tartalmának vizsgálata, amelyből az emésztőrendszer működéséről, a cukrok feldolgozásának folyamatáról vonhatunk le következtetést. Ha ugyanis nem megfelelő a szervezetben egyes cukrok lebontása, akkor emésztetlenül kerülnek a bélrendszerbe, ott pedig a bélbaktériumok fermentációjának hatására hidrogéngáz képződik. Ez a bélfalon keresztül a véráramba jut, majd a tüdőn keresztül a kilélegzett levegőbe kerül. A vizsgálat a tesztanyagként használt cukorfajtától függően alkalmas laktulóz-, laktóz-, glükóz- és fruktóz felszívódási zavarainak, a szervezet ezekkel szembeni intoleranciájának kimutatására.

    Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

    A hidrogén kilégzéses vizsgálat előkészítést igényel. A mérés során kapott eredmények megfelelő értékelhetősége érdekében kérjük az alábbi előírások pontos betartását.

    A vizsgálat lázas állapotban, hurutos betegség esetén nem végezhető el!

    A vizsgálat időpontjának egyeztetésekor kérjük tájékoztassa orvosát a megelőző 4 héten belül lezajlott betegségéről, időszakosan, illetve rendszeresen szedett gyógyszereiről. A laktózt tartalmazó gyógyszereknél orvosa dönt az esetleges felfüggesztésről, illetve a lelet értékelésekor figyelembe veszi a szedett gyógyszer laktóz tartalmát. Antibiotikum szedése befolyásolja a vizsgálat eredményét, ezért antibiotikus kezelés után 4 hetet várjanak a H2 vizsgálatra jelentkezéssel.

    Kérjük ne vegyen be a vizsgálatot megelőző 4 hétben antibiotikumot, a megelőző 1 hétben hashajtót és gyomorürülést serkentő szereket ( Cerucal, Motílium, Domperidon, Itoprid ).

    A vizsgálat előtti napon (reggeltől) ne fogyasszon:

    • Zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket (se főzve, se nyersen)!
    • Zsírral, olajjal készített ételeket, olajos magvakat!
    • Olyan ételt, amiben zöldség főtt!
    • Tejet és tejterméket, valamint laktóztartalmú élelmiszereket!
    • Szénsavas italokat, illetve gyümölcsleveket és alkoholtartalmú italokat!
    • Kérjük ne dohányozzon!

    Fogyaszthat:

    • Főzve, natúr sütve vagy párolva: burgonyát, rizst, sonkát, szárnyasokat, halakat, tojást, tésztákat
    • Kizárólag laktózmentes felvágottakat, virslit, margarint
    • Fehér lisztből készült termékeket, fehér kenyeret, kiflit, zsemlét
    • Folyadékként kizárólag szénsavmentes vizet!!

    19 óra után kérjük ne egyen semmit, 21 óra után pedig ne igyon.

    A vizsgálat előtti napon lefekvés előtt különösen alaposan mosson fogat!

    A vizsgálat napján:

    A vizsgálat éhgyomorra történik és 3 órán át tart. A vizsgálatot megelőzően kérjük ne használjon fogkrémet, szájvizet, hölgyek szájfényt, rúzst. Kérjük ne egyen cukorkát, rágógumit! A reggeli gyógyszereit kérjük ne vegye be! Ne dohányozzon!
    Fontos a reggeli alapos, fogkrém nélküli fogmosás (a fogmosó vizet nem szabad lenyelni) először felkeléskor, majd egy második, ismét fogkrém nélkül a vizsgálatra indulás előtt.

    Együttműködését előre is köszönjük!

    Mi történik a vizsgálat során?

    A vizsgálat előtt megkérjük a beteget, hogy fertőtlenítőszerrel, gargarizálással öblítse ki a száját. Utána egy tiszta levegőjű helyiségben megmérjük a kilégzett levegőjének hidrogéntartalmát, ez lesz az az alapérték, amihez a változást a tesztanyag elfogyasztása után viszonyítani lehet. Után kerül sor a tesztanyag (3 dl vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz, glükóz vagy fruktóz elfogyasztására, melyet követően 120 illetve 180 percen át 20 percenként újra megmérjük a páciens lélegzetének hidrogéntartalmát. A diagnózis a H2 tartalom változásának mértéke alapján állítható fel.

    Szükség van-e kontrollvizsgálatra?

    A vizsgálat kiegészíthető meghatározott időközönként végzett vérszérum glükóz-szint méréssel is, mert ennek mértéke segít a laktóz lebontás megítélésében. Laktózintolerancia esetén a szérum glükóz koncentráció nem változik kimutathatóan, míg a normális laktózbontás megfelelő szintű vércukorszint emelkedéssel jár.
    Ha a laktóz-intolerancia nem igazolódott, de a panaszok (puffadás, hasmenés, hasi görcsök, stb.) fennállnak, akkor más emésztési, felszívódási zavarok kiszűrésére is szükség lehet, például meg kell vizsgálni az esetleges gluténérzékenységet is.