• Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
    language enmagyar

    H2 kilégzéses teszttel kapcsolatos kérdések

    Milyen betegségek kimutatására alkalmas a H2 kilégzési teszt?
    A vizsgálat lényege a kilélegzett levegő H2 tartalmának vizsgálata, amelyből az emésztőrendszer működéséről, a cukrok feldolgozásának folyamatáról vonhatunk le következtetést. Ha ugyanis nem megfelelő a szervezetben egyes cukrok lebontása , akkor emésztetlenül kerülnek a bélrendszerbe, ott pedig a bélbaktériumok fermentációjának hatására hidrogéngáz képződik. Ez a bélfalon keresztül a véráramba jut, majd a tüdőn keresztül a kilélegzett levegőbe kerül. A vizsgálat a tesztanyagként használt cukorfajtától függően alkalmas laktulóz-, laktóz-, glükóz- és fruktóz felszívódási zavarainak, a szervezet ezekkel szembeni intoleranciájának kimutatására.

    Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?
    A vizsgálatra küldő orvossal meg kell beszélni, milyen gyógyszereket szabad és mit nem szedni a vizsgálatot megelőző napokban. Az emésztést, a bélmozgást, a székelést, a bélflórát és a gyomorsavat befolyásoló gyógyszerek és a fogyasztószerek szedése ugyanis torzíthatja a H2 kilégzési teszt eredményét. A vizsgálat előtti estén már nem ajánlott nehezen emészthető, zsíros, rostdús, puffasztó ételeket, valamint a nagy szénhidráttartalmú burgonya-, rizs-, tésztaételeket enni. 12 órával előbb a dohányzás, a mentoltartalmú szájfrissítők vagy cukorkák fogyasztása és a fogkrém használata is kerülendő. A teszt éhgyomorra történik, ezért előtte hat órával már ne egyen. A vizsgálat időtartama több mint három óra, a mérések között pedig várni kell, így érdemes olvasnivalóról is gondoskodnia.

     

    Mi történik a vizsgálat során?
    A vizsgálat előtt megkérjük a beteget, hogy fertőtlenítőszerrel, gargarizálással öblítse ki a száját. Utána egy tiszta levegőjű helyiségben megmérjük a kilégzett levegőjének hidrogéntartalmát, ez lesz az az alapérték, amihez a változást a tesztanyag elfogyasztása után viszonyítani lehet. Után kerül sor a tesztanyag (3 dl vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz, glükóz vagy fruktóz elfogyasztására, melyet követően 120 illetve 180 percen át 20 percenként újra megmérjük a páciens lélegzetének hidrogéntartalmát. A diagnózis a H2 tartalom változásának mértéke alapján állítható fel.

    Szükség van-e kontrollvizsgálatra?
    A vizsgálat kiegészíthető meghatározott időközönként végzett vérszérum glükóz-szint méréssel is, mert ennek mértéke segít a laktóz lebontás megítélésében. Laktózintolerancia esetén a szérum glükóz koncentráció nem változik kimutathatóan, míg a normális laktózbontás megfelelő szintű vércukorszint emelkedéssel jár.
    Ha a laktóz-intolerancia nem igazolódott, de a panaszok (puffadás, hasmenés, hasi görcsök, stb.) fennállnak, akkor más emésztési, felszívódási zavarok kiszűrésére is szükség lehet, például meg kell vizsgálni az esetleges gluténérzékenységet is.