2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Végbélpolip műtét

  Még karácsony előtt szeretné szükségessé vált műtétjét elvégeztetni? Ügyfélközpontú szervezési folyamatainknak köszönhetően gyors határidővel fogadjuk pácienseinket. Gyógyuljon magánkórházi részlegünkön biztonságosan, hogy az ünnepeket már otthona kényelmében tölthesse!
  Telefonálok +3614895200
  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A végbélpolip a végbél jóindulatú daganata, amelynek bizonyos típusaiból évek alatt a végbél rosszindulatú daganata fejlődhet ki. Emiatt rákmegelőző állapotnak tekintjük. A végbélpolipok kezdetben kis méretűek, növekedésük során akár több centiméteres nagyságot is elérhetnek.

  Lehetnek nyélen ülők és sessilisek, azaz széles alapúak. Utóbbiak eltávolítása nehezebb, nagyobb kimetszést igényel.

  Végbélpolip
  1. ábra: Az adenonacarcinoma-átalakulás

  Milyen tüneteket okoz a végbélpolip?

  A polipok, illetve a korai stádiumú daganatok általában nem okoznak panaszt. Emiatt különösen nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. A végbelet proktológiai vizsgálat során, a vastagbelet pedig vastagbéltükrözéssel lehet vizsgálni.

  Ritkán előfordulhat elhelyezkedésüktől és méretüktől függően, hogy székeléskor az anusnyíláson keresztül kifordulnak, vagy akár vérezhetnek is. Fájdalom jellemzően nem jelentkezik, mivel a nyálkahártyának nincs érzőbeidegzése. 

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Kezelése kizárólag sebészi. A kisebb méretű végbélpolipokat proktológiai vizsgálat során egy úgynevezett biopsziás fogó segítségével, nagyobb elváltozás esetén altatásban, műtői körülmények között lehet eltávolítani. Az eltávolított minta szövettani vizsgálatra kerül, ez alapján lehet a daganat dignitását (jó vagy rossz indulatú) és pontos szövettani típusát meghatározni.

  Mi történik, ha a kezelés elmarad?

  Ha az elváltozás nem kerül eltávolításra, akkor az esetek egy részében rosszindulatú daganattá alakul, malignizálódik. A rosszindulatú végbél- és vastagbéldaganatok előbb utóbb a bélfal teljes vastagságára ráterjednek, majd elérve a bél hashártyai felszínét a szomszédos szervekre, hashártyára, illetve a vér- és nyirokkeringés útján a nyirokcsomókba és távoli szervekbe (pl.: máj) is áttétet képezhetnek.  Méretüknél fogva bélelzáródást is okozhatnak, ami sürgős sebészeti ellátást igényel.

  Mi történik önnel műtét előtt?

  Befekvés előtti kivizsgálás

  Általános vizsgálatok. A tervezett műtétek esetében is igaz, hogy a beteg biztonsága az első, azaz, hogy a beteg a legoptimálisabb állapotban essen át az operáción. A műtét előtti kivizsgálás célja, hogy paciensünk ismert, esetleg ismeretlen betegségeiről, azok állapotáról képet kapjunk. A vizsgálatok általános része a labor, EKG- és képalkotó vizsgálatokat foglal magába, melyeket kiegészítünk a beteg társbetegségeinek megfelelő további vizsgálatokkal, esetleg szakorvosi véleményeket kérünk a fennálló társbetegségek műtét körüli ellátását illetően, ha szükséges.
  Felmerülő, nem a műtéttel összefüggő gyulladások, pl. gennyes mandula, húgyúti fertőzések, nőgyógyászati jellegű gyulladások, kiemelt jelentőségűek. Műtét előtti (preoperatív) kezelésük fontos, mert fertőzés forrásaként szerepelhetnek, amelyből a kórokozók a véráram útján eljuthatnak a műtét területére, és a műtét utáni napokban sebgennyedést okozhatnak, lerontva ezzel a műtét sikerét.

  Mi történik önnel a műtőben?

  A végbélpolip(oka)t ép nyálkahártya-széllel kivágjuk, szükség esetén a sebfelszínt csomós varrattal zárjuk vérzéscsillapítást követően. Az eltávolított mintát (ha több polip, akkor egyesével a pontos elhelyezkedést jelölve) szövettani vizsgálatra küldjük.

  Mi történik önnel a műtét után?

  A műtét befejeztével még egy bizonyos ideig megfigyelés céljából Ön a műtőben marad.
  Az állapotától függően posztoperatív szobába (őrzőbe) vagy intenzív terápiás részlegre kerül.

  • Az érzéstelenség néhány óra múlva fokozatosan megszűnik, ezt követően a fájdalmat injekciókkal, tablettákkal csökkentjük.
  • A fájdalom ellenére fontos, hogy Ön rövidesen elkezdje a légző - és értornát, mozgásgyakorlatokat!
  • Vérrögösödést (trombózist) gátló injekciók adása rutinszerű.
  • A műtét estéjén el lehet kezdeni vizet fogyasztani, amennyiben nincs hányinger. Fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, gyümölcslevek, levesek, szénsavmentes ásványvíz formájában.
  • Általában a páciens este vagy másnap reggel a gyógytornász segítségével felkelhet.
  • Fontos a gyógytornász tanácsainak betartása!
  • Problémamentes esetben 1-2 nappal a műtét után távozhat intézetünkből.
  • Távozás előtt diétás tanácsokkal látjuk el.

  Távozáskor:

  • 1. Zárójelentést és táppénzes igazolást kap.
  • 2. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, tegye fel kezelőorvosának!

  A műtét után, a tisztálkodás során kérjük, a sebeket 5 napig ne érje víz, kötését minden nap cserélje, és sebeit Betadin folyadékkal tartsa tisztán. Ezt követően zuhanyozhat kötés nélkül, ha kezelőorvosa máshogy nem rendeli!

  Varratszedés és kontroll a műtét után 7-10 nappal esedékes, illetve bármilyen panasz jelentkezése esetén azonnal jelentkezzen kezelőorvosánál!

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Télköszöntő kedvezmények

  Fül-orr-gégészeti és neurológiai szakorvosi vizsgálatok 20% kedvezménnyel