• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Péniszbiopszia

  Mintavétel a férfi nemiszerv területéről

  Mintavételre a férfi nemiszerv területéről akkor van szükség, ha gyanús bőr/szöveti elváltozást állapítottak meg. Amennyiben egy ilyen vagy ehhez hasonló elváltozás egyéb módon – például kenőcs, várakozás, gyógyszeres, speciális fényhullám-kezelés stb. segítségével – nem szűnik meg, illetve bőrgyógyászatilag sem egyértelmű az elváltozás eredete vagy már a kezdeti felismeréskor rosszindulatúság gyanúját veti fel, a biopszia (szöveti mintanyerés) mellett döntenek.

  A pénisz biopsziáját a pénisz jóindulatú és rosszindulatú elváltozásainak megállapítására használják. Az alkalmazott technika változik az elváltozás méretétől, illetve helyétől függően, és tartalmazhat lyukasztásos biopsziát vagy metszéses/ kivágásos biopsziát. A heget általában felszívódó varrattal látjuk el. Abban az esetben, ha ez valamilyen oknál fogva nem felszívódó anyagból készült, úgy azt a kezelőorvosa által meghatározott idő eltelte után el kell távolítani. Amennyiben nem egyértelmű, mindenképpen kérdezzen rá kezelőorvosánál, milyen típusú varróanyagot alkalmazott.

  Az így nyert péniszszövetmintát a szövettanász (patológus) speciális festések és mikroszkóp segítségével elemzi. Amennyiben rosszindulatú elváltozás (rák) igazolódik, annak mélységi terjedéséről is nyilatkozik. Ez a későbbi kezelések szempontjából nagyon fontos.
   

  Mi történik önnel a műtőben és a műtét után?

  A biopsziát a megfelelő steril körülmények biztosítását követően helyi érzéstelenítésben végezzük a legtöbb alkalommal. Speciális igény esetén altatás, gerincérzéstelenítés is szoba jöhet. Ezt az orvosa önnel megbeszéli. A gyanús területről eltávolított mintadarabot szövettanra küldjük. A sebet legtöbbször néhány apró öltéssel zárjuk. Amennyiben a sebe a megfigyelés időszaka alatt békés, kezelőorvosa haza is engedi. Különleges esetekben – nagy kiterjedés, vérhígító szedése, távoli lakhely stb. – egy éjszakás megfigyelést szoktunk javasolni.
   

  Mi történik, ha a mintavétel elmarad?

  Szövettani elemzés nélkül nem derülhet fény az elváltozás valódi okára. Érdemi kezelés sem kezdhető meg. Így rosszindulatú elváltozás esetén a túlélési esélyek romlanak. Súlyos kozmetikai elváltozások alakulhatnak ki. Fájdalmas, kontrollálhatatlan progresszióba mehet át az esetlegesen békésnek tűnő elváltozás is.

   

  A beavatkozást végző orvosok

  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Helló Nyár! Helló Egészség!

  20% kedvezménnyel vegye igénybe nyári egészségkampányunk számos szakorvosi vizsgálatát Nagy Jenő utcai vagy Váci úti rendelőnkben!