2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Lágyrészdaganat műtét

  A lágyrész tumorok esetében sokszor az egyértelmű diagnózist a műtétet követő szövettani vizsgálat adja. A leggyakoribb lágyrész elváltozások a lipomák, a fonál granulomák és az endometriózis.

  Lipoma

  Mi az a lipoma?

  A lipoma jóindulatú, zsírsejtekből kiinduló daganat. A lipomatosis egy genetikai mutáció miatt kialakult, lipomák többszörös előfordulásával járó állapot, gyakran családi halmozódást mutat. Extrém esetben több kilógrammosra is megnőhet, a lipomatosis pedig testszerte több száz lipoma megjelenésével jár. 

  Lipoma

  A lipomatosis tünetei

  Rugalmas, jól körülhatárolt fájdalmatlan duzzanat jelenik meg valamelyik testtájon, általában törzsön vagy végtagokon. Lassan növekszik, panaszokat méretéből vagy elhelyezkedéséből adódóan ritkán ugyan, de okozhat. Ezek leggyakrabban nyomásérzékenység, fájdalom, ideg vagy érképletek nyomása miatt zsibbadás, illetve utóbbi esetben keringési zavar léphet föl. Extrém esetben, bizonyos szindrómák részeként előfordulhat akár a szívben és nyálmirigyekben is.

  Fonál granuloma

  Mi az a fonál granuloma?

  A fonál granuloma sebészi varrófonalak körül létrejövő krónikus gyulladásos folyamat. A granulóma a szervezet sejtes védekező reakciója következtében idegentest vagy idegennek felismert antigén körül alakul ki, jóindulatú folyamat. 

  A fonál granuloma kialakulásának okai

  Régebben használt, illetve nem felszívódó sebészi varróanyagok okoznak szöveti idegentest-reakciót.

  A fonál granuloma tünetei

  Az esetek egy részében fájdalmatlan duzzanat jelenik meg, gyakrabban a kialakult gyulladásos reakció okoz panaszokat, mint bőrpír, duzzanat, fájdalom, váladékozás.

  Endometriózis

  Mi az az endometriózis?

  Az endometrium a méhnyálkahártya latin neve. Az endometriózis olyan betegség, állapot, ahol a méh üregén kívül is megjelennek méhnyálkahártya szigetek. Ezek lehetnek:

  • genitálisak, azaz nemi szerveken előfordulók, pl.: a petevezetőben
  • extragenitálisak, pl.: bélben, hashártyán.

  Az endometriózis tünetei

  Az endometriózis szigetek ugyanúgy reagálnak a hormonális változásokra, mint a méhnyálkahártya. Ez azt jelenti, hogy a menzesszel egyidőben megduzzadnak és véreznek. A petevezetőkön, petefészekben duzzanatot, sokszor fájdalmas ún. csokoládé cysta kialakulását okozzák, jellemző a dysmenorrhea, azaz a menzeszkor jelentkező erős hasi, kismedencei fájdalom. Amennyiben a hashártyán találhatóak, úgy szabad hasi folyadékot látható hasi ultrahangvizsgálat elvégzésekor, a bélben előforduló formájában végbélből jelentkező vérzést okoznak. Endometriózis miatt végzett laparoszkópos műtétet követően endometrium sejtek a behatolás helyén bekerülhetnek a hasfalba, és ott ciklikusan okoznak duzzanatot, fájdalmat. A meddőségek egy részének hátterében endometriózis igazolható. A hasfalban megjelenő endometriózis szigetek eltávolítását egynapos sebészeti ellátás keretében végezzük.

  Lágyrészdaganatok ellátása

  A lágyrészdaganatok diagnosztikája

  Fizikális vizsgálat elsődleges, aminek ultrahanggal vagy egyéb képalkotó vizsgálattal történő kiegészítése szükséges. Bizonyos esetekben ultrahangvezérelt szövettani mintavételre, vagy egyéb képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet. Minden eltávolított mintát szövettani vizsgálatra küldünk, ez adja a végső diagnózist. Amennyiben rosszindulatú daganat igazolódik további kezelésre lehet szükség.

  A lágyrésztumorok kezelése

  Sebészi eltávolítás. Abban az esetben, ha a hasfal folytonossága megszakad az eltávolítás során, úgy a hasfal rekonstrukciója és akár hálóbeültetés is szükséges lehet. Ez endometriózis vagy fonal granuloma esetén gyakori, ugyanakkor gyulladás esetén implantátum behelyezése kontraindikált.

  A lágyrésztumorok megelőzése

  Lipomatosis és endometriózis megelőzése nem lehetséges. A fonal granulomák napjainkban használt varróanyagok mellett csak extrém ritkán fordulnak elő.

  Tudja meg Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készült interjúból, hogy mely szakterületeken vehető igénybe szolgáltatás privát fekvőbeteg osztályunkon, mi az a különleges garancia, amivel rendelkezünk a betegbiztonság szempontjából és milyen irányú bővítésekre lehet számítani a jövőben!

  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Búcsúzzon a téltől egészségesen!

  Vegye igénybe nőgyógyászati, belgyógyászati és reumatológiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!