2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  A húgycső vélhetően jóindulatú daganatának műtétje (húgycső karunkulus műtét, excisio polypus urethrae)

  Az előzetes kivizsgálások a húgycső vélhetően jóindulatú elváltozását állapították meg, melynek műtéti megoldása szükséges.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Milyen veszélyekkel kell számolni kezelés nélkül?

  Kezelés nélkül a kisfokú vérzés felerősödhet, a polypus jelentősebben előtüremkedhet, kizáródhat, és ezáltal a fájdalom, gyulladás, illetve nyálkahártya alatti bevérzés alakulhat ki. Fokozottá válik a húgyúti fertőzés rizikója is.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Gyógyszeres kezelés (pl. ecsetelés) tartós, kielégítő javulást nem jelent. Az Ön esetében a húgycsőpolypus műtéti eltávolítását tartjuk a legmegfelelőbbnek. Kérésére orvosa az alternatív kezelések előnyeiről és hátrányairól felvilágosítást ad.

  Mi történik a műtét során?

  A műtét altatásban (narkózis) vagy gerincvelőhöz közeli érzéstelenítésben (spinál-, peridural anaesthesia), ritkán helyi érzéstelenítésben történik. Az érzéstelenítésről külön felvilágosítást fog kapni altatóorvosától.

  A műtét rövid leírása: kőmetsző testhelyzetben a hüvelyt feltárják majd a húgycső elején lévő  polypust eltávolítják (szövettani elemzésre elküldik) és utána a kimetszés alapját elektromos árammal koagulálják, sz.e. öltéssel végeznek vérzéscsillapítást. 

  A műtétet általában hólyagkatéter behelyezésével fejezik be. A katéterviselés időtartama egyénenként és műtétenként is változó, erről a műtétet követően kezelőorvosa részletesebb felvilágosítást tud adni. Amennyiben a sebe a megfigyelés időszaka alatt békés, kezelőorvosa hazaengedi.

  Milyen szövődményekkel lehet számolni?

  Egyetlen orvos, a legnagyobb gondosság mellet sem tudja garantálhatni a kezelés biztos kimenetelét, ill. abszolút rizikómentességét. Az orvosi beavatkozások általános veszélyei, mint például a sebfertőzések, trombózisok, embóliák (érelzáródás, például kisebb vérrög által), valamint a szomszédos szervek, idegek, erek sérülései, hála a modern orvostudománynak nagyon ritkán fordulnak elő. Ezek ellen sokkal többet tudunk tenni, mint régebben.

  A legnagyobb óvatosság és körültekintés mellet is előfordulhatnak azonban a műtét alatt, illetve utána szövődmények.

  Szövődmények a műtét során:

  Vérzés, ami általában koagulációval csillapítható. Nagyobb vérveszteség esetén idegen vér adásával (transzfúzió) kell számolni. Nagyon ritkán, vérkészítmények adása kapcsán, fertőzések átvitelének lehetőségével (például: fertőző májgyulladás, HIV) kell számolni.

  Igen ritkán megsérülhet a húgycső záróizomzata, ami a későbbiekben a vizeletvisszatartás akaratlagos szabályozásának zavarát okozhatja. Akaratlan vizeletvesztés (incontinentia) alakulhat ki.

  Egyes esetekben megsérhülhet a húgycső és a hugyhólyag. Ilyenkor a sérülések megvarrása szükséges. A húgycső varrása a hasfalon keresztüli feltárásban történik.

  Húgycső közelében elhelyezkedő szervek (pl. végbél, hüvely, erek, idegek) sérülésének a lehetősége igen csekély, de teljességgel nem zárható ki. A húgycső sérülése kapcsán későbbi sipolyképződéssel rendkívül ritka esetekben találkozhatunk. Ezen sérülések további műtéti beavatkozásokat tehetnek szükségszerűvé.

  A jelentősebb komplikációkról a fentiekben tettünk említést. Ezeken kívül előfordulhatnak még nem gyakori, váratlanul jelentkező szövődmények, a műtét előtti kivizsgálás, előkészítés és az utókezelés során (pléldául infúzió adásakor, esetleges vérátömlesztéseknél, bőrbevérzések, gyulladások, allergiás reakciók stb.)

  Elenyészően kis százalékban, mint minden műtéti beavatkozásnál, úgy a tervezett műtét során, illetve után is, felléphetnek olyan váratlan orvosi események, melyek akár a beteg elhalálozását vonhatják maguk után.

  Szövődmények a műtét után:

  A thrombosis, vagy egy darabja általi érszakasz elzáródása (embólia) minden műtét említendő utólagos rizikója. Ezért amennyiben megengedett vérhígítást alkalmazunk.

  Ritkán utóvérzés léphet fel a műtétet követően, amit vagy konzervatív úton vagy esetlegesen ismételt műtéti beavatkozással lehet csillapítani.

  A műtétet követően az eredeti kozmetikai állapot megváltozik, vérömleny, heg, varr, szín-, alak-, formabeli eltérés jelentkezik az operált területen és közelében. Néhány napon át a bőr és nyálkahártya duzzanata jelentkezhet. Műtét után vizeletürítési nehezítettség, vizeletrekedés alakulhat ki.

  Műtét után vizeletkésztetéses panaszok jelentkezhetnek, melyek akár a műtétet megelőző panaszoknál súlyosabbak. Ezek a panaszok általában átmeneti jellegűek, gyógyszerrel kezelhetőek.

  A húgycső akaratlagos záróizomzatának esetleges sérülése miatt a vizeletvisszatartás zavart szenvedhet (incontinentia). Előfordulhat különböző gyógyászati segédeszközök (betét) használatának, illetve ún. anti-inkontinens műtéteknek a szükségessége.

  Az alsó húgyutak fertőzése is előfordulhat (hólyaghurut). Ezt antibiotikus kezeléssel és bő folyadékfogyasztással általában rövid időn belül orvosolni lehet. Ellenálló kórokozó, vagy gyengébb immunrendszer esetén a felsőbb húgyútak fertőződése (például vesemedence-gyulladás) alakulhat ki, mely akár kórházi kezelést is magával vonhat.

  Műtét utáni hüvelyváladékozás, esetleges hüvelygyulladás felléphet. Előfordulhat az elülső hüvelyfal érzéketlensége, valamint szexuális együttlét alatti fájdalom. A megfelelő türelmi-, kímélő időszakot követően a megszokott szexuális élmény az eltávolított bőrterület kapcsán újszerűen hathat. Igen ritkán kialakulhat a hólyag és a hüvely között vizeletsipoly.

  A műtét alatti testhelyzetből adódóan alsó végtagi zsibbadás léphet fel. 

  Mi várható a műtéttől?

  A műtét előtti zavart, fájdalmas vizeletürítés az esetek többségében jelentősen javul. A gyakori vizeletürítéshez kapcsolódó panaszok csökkennek. A gyulladásos epizódok, vérzés és a vizeletleletben észlelt laboreltérések normalizálódnak.  Szövettani bizonyosságot (jó vagy rosszindulatú-e) nyer az elváltozás.

  Mire kell odafigyelni?

  Elbocsátását követően az első munkanapon jelentkezzen háziorvosánál.

  A műtétet követően urológiai járóbetegrendelésen történő gondozása szükséges. A szövettani eredmény függvényében dől el az Ön további kezelésének menete. Ezt a kontrollvizsgálat során egyezteti kezelőorvosával.

  Minden vizeletürítéssel kapcsolatos panaszt, különösen vérzést, lázat, fájdalmat azonnal jelezzen orvosának! Amennyiben rendelési időn kívül lépnek fel panaszai, haladéktalanul keresse fel a legközelebbi sürgősségi ambulanciát. Otthonában továbbra is fogyasszon megfelelő mennyiségű, egyenletesen elosztott folyadékot! A fizikai megterhelést kerülje a műtétet követő két hétig! 

  Tekintse meg videónkat, melyben Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvos mutatja be magánkórházi szolgáltatásainkat!


  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Egészséges étkezés egészséges szemmel

  Vegye igénybe dietetikai tanácsadásunkat és szemészeti szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!