2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Sipoly műtét

  Tályog feltárása, sipolyjárat, sipolynyílás kiírtása, kimetszése

  A gyulladás során kialakult gennyel telt üreget nevezzük tályognak, melynek tartalma a pár nap alatt sokszor spontán kialakuló sipolynyíláson keresztül ürül ki. A tályogból sipolyjárat vezet a nyílásig, ez több centiméter hosszú és szerteágazó is lehet.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Melyek a tályog kialakulásának okai?

  A tályog leggyakrabban bakteriális fertőzés következtében alakul ki. A védekezés természetes módja, hogy az immunrendszer aktiválódik, és a fertőzött gyulladt szöveteket elzárja, majd az elhalt baktériumokból, szövettörmelékből, immunsejtekből váladék (genny) alakul ki.

  Melyek a tályog tünetei?

  A bőr és bőr alatti szövetekben kialakuló tályogok általában látható, tapintható elváltozásként gyorsan felismerésre kerülnek, jellegzetes gyulladásos jelek kísérik: bőrpír, fájdalom, duzzanat, funkcióvesztés/zavar. „Belső” (pl.: hasüregi, mellkasi stb.) tályogok számos tünetet produkálhatnak, de időszakos panaszmentesség is előfordulhat.

  Hogyan diagnosztizáljuk a tályogot?

  A testfelszínen kialakuló tályogok fizikális vizsgálattal diagnosztizálhatók, de szükség lehet ultrahang- vagy CT-vizsgálatra a kiterjedés pontos meghatározása céljából. Belső tályogok esetében mindig szükség van a képalkotó vizsgálatok elvégzésére.

  Hogyan kezeljük a tályogot?

  A tályog kezelése sebészi módon történik. Feltárása történhet ambulánsan vagy műtőben, bizonyos helyzetekben ultrahang- vagy CT-vezérelt cső behelyezése (drainage) jelenthet megoldást.

  A helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzett műtét során a tályogot meg kell nyitni, az elhalt részeket eltávolítani, bőségesen öblíteni, majd nyitva hagyni, illetve csövet kell behelyezni (drainage). A gyógyulás mindig elhúzódó, előfordul, hogy többszöri feltárásra is szükség van. Az esetek egy részében antibiotikum szájon át történő, vagy vénás alkalmazásával kell kiegészíteni a kezelést. Bizonyos állapotok, mint például a cukorbetegség, tartós szteroidszedés, autoimmun betegségek, immunszupresszív szerek alkalmazása, artériás vagy vénás keringési elégtelenség, jelentősen emelik a szövődmények kialakulásának az esélyét.

  Megelőzhető-e a tályog kialakulása?

  A gyulladás megelőzésével, illetve időben történő felismerésével és kezelésével a tályogok kialakulása is az esetek egy részében megelőzhető. Amennyiben nem kezelt belgyógyászati betegség kerül felismerésre a tályog kialakulásának hátterében (pl.: Crohn-betegség, diabétesz stb.), úgy belgyógyászati gondozásba vétel szükséges.

  Milyen műtéti szövődmények fordulhatnak elő?

  A lehetséges szövődmények a tályog elhelyezkedésétől, illetve a műtét típusától függenek. Hasűri tályog esetén hasűri szervek vagy ér sérülése, műtétet követően hasfali hegsérv kialakulása, mellkasi tályog esetén a mellkasi szervek, végbéltályog esetén záróizom sérülés, idegsérülés, végtagokon elhelyezkedő tályogok esetén ér-, ideg-, izomsérülés, ízületi tok megnyílása, fej-nyaki tályogok esetén ér-, idegsérülés, nyálmirigysérülés fordulat elő.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A gyulladás gyorsan egész nagy területre terjedhet ki. Az állapotrosszabbodás sebessége függ a kiváltó kórokozótól és a páciens általános állapotától is. A szervezet azzal, hogy a gyulladt területet körülhatárolja, védekezik a fertőzés ellen. Ezt követően, ha a tályog spontán megnyílik, “kifakad”, és sipolynyílás alakul ki, váladékozás indul el. Miután a tályog kiürült, a sipolynyílás bezáródik, és a termelődő váladék ismét fájdalomhoz, duzzanathoz, vagy egyből váladékozáshoz vezet. Általában ez tartós állapot, amíg sebészileg nem történik meg a sipolyjáratok kiirtása. Kialakulhat kezeletlen gyulladásos állapotból szepszis, ami egy súlyos, sokszor intenzív osztályos kezelést igénylő állapot. Kezeletlen végtagtályog a végtag részleges vagy teljes elvesztéséhez vezethet. Gáttájékon kialakult gyulladás szélsőséges esetben a teljes gátra kiterjedő, nemi szerveket is érintő, kismedencébe terjedő tályogrendszerek kialakulásához, kiterjedt szövetelhaláshoz (Fournier gangréna) vezethet. Hasűri és mellkasi tályogok kiterjedt hashártya - és mellhártyagyulladáshoz, hasi mellkasi szervek érintettségéhez, gyulladásához, elhalásához vezethetnek.

  Tekintse meg videónkat, melyben Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvos mutatja be magánkórházi szolgáltatásainkat!


  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Egészséges étkezés egészséges szemmel

  Vegye igénybe dietetikai tanácsadásunkat és szemészeti szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!