2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Fül-orr-gégészet

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-12

    Márciusi kedvezmények - Budai Egészségközpont

    A fül-orr-gégészet szakterülethez a szájüreg és a nyálmirigyek, a garat, a gége megbetegedései, a hangképzési zavarok, az allergiás panaszok, a halló- és egyensúlyozó szervünk, az orr és melléküregei, valamint a szaglás és íz érzés tartoznak. Leggyakrabban a középfül-gyulladás, a garat és gége fertőződése, gyulladása, az orr- és torokmandula megnagyobbodása, gyulladása, az orrpolip, az arcüreg-gyulladások fordulnak elő.

    A szájüreg-, garat-, gége-, légcső megbetegedései szinte mindennaposak. A kisgyermekkori gyulladások, melyek magas lázzal járnak, felnőtt korra krónikus mandulagyulladássá fajulhatnak. Az ilyen "gócos" mandulák okozhatnak második betegségként vesegyulladást, szívizomgyulladást, ízületi, haj vagy bőr panaszokat.

    A dohányosok reggeli kitartó köhögésének a nikotin által kiváltott krónikus gége-, légcső- és hörghurut az oka. A gégerák - ami az utóbbi években sajnos gyakoribbá vált - néha tünetmentesen is kifejlődhet. Korai tünete lehet a nyeléskor jelentkező fülbe sugárzó fájdalom és a tartós rekedtség. Ma már a korai felismerés esetén csaknem 100%-ban gyógyítható! Igen fontos ezért, hogy - különösen dohányzás esetén - rendszeresen végeztessünk gégevizsgálatot, és minden három hétnél tartósabb rekedtség esetén feltétlenül forduljon fül-orr-gégész szakorvosainkhoz.

    Az egyre erősödő levegőszennyezés, a táplálkozás kapcsán a szervezetbe kerülő káros anyagok, a rohanó, stresszes életmód egyre gyakrabban okoz légúti allergiás megbetegedést.

    A szénanátha, melyet nem csak növényi pollenek, kutya- és macskaszőr, hanem az úgynevezett házipor atka, kémiai anyagok, szerves oldószerek is kiválthatnak, csak tartós sokszor évekig adott gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.

    Ennek kiváltására, illetve hatékonyságának fokozására
    alkalmazzuk intézetünkben a Rhinolight fényterápiás kezelést.

    Fülünk a hallószervünk, egyben egyensúly központunk is. Egészséges működése elengedhetetlen. Kisgyermekkorban gyakori a középfülgyulladás, mely magas lázzal, elesettséggel, erős fájdalommal jár. A gyógyszeres kezelés mellett - ha szükséges - biztosítani kell a dobüregben összegyűlt váladék elfolyatását a dobhártya felszúrásával. Ha a váladék nem ürül ki a középfülből, szövődményekkel kell számolni. Rendelőnkben lehetőség van a középfül objektív vizsgálatára tympanometriával, mely megmutatja a dobhártya, hallócsontok, dobüreg és a fülkürt állapotát. A vizsgálat fájdalmatlan, csecsemőkortól elvégezhető. Elvégzésével megelőzhetjük a dobüregi folyamatok krónikussá válását, melynek során tartós halláscsökkenés léphet fel a dobhártya és a hallócsontok visszafordíthatatlan károsodása miatt. Ekkor már csak műtéttel javítható a hallás.

    A belsőfül eredetű halláscsökkenés gyakran hirtelen következik Ilyen esetben nagyon lényeges az azonnali értágító kezelés, mivel csak így remélhető a hallás teljes visszatérése. Ezért hirtelen fellépő halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés esetén haladéktalanul forduljon szakorvoshoz.

    A tartós intenzív zaj a hallóideg károsodását okozza, első tünete a fülzúgás. Fontos, hogy kerüljük az erős zajokat, ilyen munkakörülmények között feltétlenül használjuk a védőeszközöket. A kialakult hallóideg károsodás az esetek többségében már alig gyógyítható. 

    Dr. Szilágyi Katalin fül-orr-gégész szakorvos


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont