2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Gasztroenterológia

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-12

    A gasztroenterológia az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó tudományág, mely a belgyógyászatból fejlődött ki. Ide tartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag- és epevezeték betegségei. A gasztroenterológus szakorvosok e betegségek felismerésével, a diagnózis felállításával és kezelésével foglalkoznak.

    Mikor kell gasztroenterológushoz fordulnunk?

    Bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén.
    Ezek lehetnek enyhék vagy enyhének tűnő panaszok, tünetek, mint pl.: gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés. Súlyosabb vagy figyelmeztető ("alarm") tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenek: akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz.

    A betegségek felismerésében, pontos diagnózisában a gasztroenterológus számos lehetőséggel rendelkezik. Első és legfontosabb a panaszok részletes kikérdezése (anamnézis), majd a beteg általános vizsgálata. Ezt követően a szakorvos megtervezi a kivizsgálás menetét és eldönti annak sürgősségét. A további vizsgálati módszerek: a vér-, vizelet- és széklet laboratóriumi vizsgálata, a hasi ultrahang vizsgálat, a felső- és alsó tápcsatorna, illetve az epeút-hasnyálmirigy rendszer endoszkópos ("tükrözéses") vizsgálata, a hagyományos röntgen vizsgálatok, a CT és MR vizsgálatok. További lehetőségek a kilégzéses vizsgálatok, melyek a gyomorban előforduló "Helicobacter pylori" nevű baktérium, illetve a tejcukor érzékenység kimutatására szolgálnak.
    A gasztroenterológiai szakorvosi ellátás keretében a következő szolgáltatásokat végezzük:
    Első vizit: az első alkalommal a panaszok kikérdezése, megbeszélése és az általános betegvizsgálat történik. Ezt követően a pácienssel egyeztetve megtervezzük a szükséges vizsgálatokat. Szükség esetén azonnali gyógyszeres kezelés megkezdése, recept felírása.
    Igény esetén más intézetekben végzett vizsgálatokkal, kezelésekkel kapcsolatos szakvélemény konzultáció ("második vélemény").
    Kontroll vizit: A vizsgálati leletek értékelése, megbeszélése. A megkezdett gyógyszeres kezelés kapcsán a panaszok változásának értékelése, kontroll betegvizsgálat, a gyógyszerek szükséges módosítása. További vizsgálatok megbeszélése, megszervezése. Recept felírása. Idült betegség esetén gondozásba vétel vagy gondozás folytatása.
    Receptírási szolgáltatás: Amennyiben a szakorvossal történő részletes megbeszélésre aktuálisan nincs szükség, de a gyógyszere elfogyott, az általunk kezelt betegek számára a receptet felírjuk.
    Az emésztőszervi betegségek felismeréséhez szükséges vizsgálatok:
    A teljes körű laboratóriumi vizsgálatok rendelkezésre állnak: vér-, vizelet-, széklet vizsgálatok. A képalkotó vizsgálatok különböző modern technikával képesek a vizsgált szervek ábrázolására és azok eltéréseinek kimutatására. Az emésztőszervi betegségek kivizsgálása során számos módszert vehetünk igénybe, melyek a Budai Egészségközpontban rendelkezésre állnak:
    Hasi ultrahang vizsgálat: a hasi szervek teljes áttekintése megtörténik a vizsgálat során. Emésztőszervi szempontból információt kapunk a máj, az epehólyag- és epeutak, a hasnyálmirigy, a belek falának látható elváltozásairól és a hasi nyirokcsomók állapotáról.
    A hasi CT az ultrahang által leírt és pontosan nem azonosítható eltérések további részletes vizsgálatát teszi lehetővé.
    Vastagbél CT (CT-colonographia vagy virtuális kolonoszkópia): a vastagbél teljes vizsgálata CT és kontrasztanyagos beöntés segítségével. Leginkább szűrővizsgálatra alkalmas. Ezt a vizsgálómódszert alkalmazzuk továbbá olyan esetekben, amikor a vastagbél tükrözéses vizsgálata valamilyen okból nem végezhető el.
    Vékonybél CT: a vékonybelek speciális vizsgálatát teszi lehetővé. Nagyon fontos módszer, mert a vékonybél endoszkóposan (tükrözéssel) nehezen elérhető. Létezik ugyan vékonybél endoszkóp is, de ez nehézkes, sokszor sikertelen és a beteg számára igen megterhelő vizsgálat.
    Hagyományos röntgen vizsgálatok: ezeket ma már ritkán alkalmazzuk, de bizonyos esetekben szükség lehet rájuk. Ilyenek a natív hasi-mellkasi röntgen, a nyelési- és gyomor röntgen

    Endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok

    Az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok a gasztroenterológus munkájának egyik legfontosabb és legnagyobb szakértelmet kívánó területe. A vizsgálatok során egy speciális műszert, úgynevezett endoszkópot vezetünk a tápcsatornába a szájon vagy a végbélen keresztül. Az endoszkóp egy hosszú, vékony, rugalmas cső, melyben egy fényforrás és egy videokamera is található, melyek segítségével a vizsgált tápcsatornaszakasz a képernyőn nagyítással látható. Az elvégzett endoszkópia során a vizsgáló belülről tudja megtekinteni a nyelőcsövet, gyomrot, nyombelet és a vastagbelet. A talált elváltozásból szövettani mintát vehet, mely további pontosabb diagnózist tesz lehetővé. Az úgynevezett terápiás endoszkópos beavatkozás során egyes elváltozások kezelésére (vérzéscsillapítás, injekciós kezelés), sőt kisebb műtéti beavatkozásokra is lehetőség nyílik (pl. gyomor-bél polipok eltávolítása).

    A Budai Egészségközpontban a diagnosztikus endoszkópos vizsgálatok elvégzésére lehetőség van. A vizsgálatokat az endoszkópos laboratóriumban, erre specializálódott szakorvosaink végzik. A vizsgálatokat altatásban is elvégezzük, altatóorvos közreműködésével. (Fontos tudni, hogy altatás esetén a páciens a befekvést megelőzően 4 óróval már folyadékot (vizet) sem fogyaszthat!) A páciensek biztonságát az Intézet teljes értékű Intenzív Osztálya szavatolja. Az altatás után magas színvonalú kórtermekben biztosítjuk a pihenést és a megfigyelést. A páciens a beavatkozás után 1-2 órán belül kísérővel otthonába távozhat.
    Természetesen a további bonyolultabb vizsgálatok és endoszkópos műtétek elvégzését is biztosítjuk szerződött kórházi háttérrel.

    • Nyelőcső-gyomor-nyombél tükrözés (felső pánendoszkópia vagy ismertebb nevén gasztroszkópia): a tápcsatorna felső szakaszának tükrözéses vizsgálata. Ez a jelenleg ismert legkorszerűbb vizsgálati módszer a nyelőcső, a gyomor, és a nyombél betegségeinek (pl. gyulladás, fekély, rosszindulatú daganat) felismeréséhez és azonosításához. A vizsgálat során szövettani mintavételre van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis. A vizsgálat előkészítést nem igényel, mindössze az időpontot megelőzően legalább 6-8 óra éhezés szükséges. A beavatkozás fájdalmat nem okoz, de kellemetlen (öklendezés), mely miatt helyi garatérzéstelenítést alkalmaznak. Mindössze 3-5 percet vesz igénybe.
    • Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia): a vastagbél tükrözéses vizsgálatát jelenti. Ez jelenleg a legkorszerűbb és legpontosabb vizsgálómódszer a vastagbél/végbél betegségeinek (gyulladás, polip, daganat, bélfali sérv) felismerésére. A vizsgálat során szövettani mintavételre van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis. A kolonoszkópia a leghatékonyabb módszer a vastagbélrák korai felismerésére is. Ez azért fontos, mert a polipok korai megtalálása és eltávolítása megelőzi a vastagbélrák kialakulását. Továbbá felismerhetőek a panaszt vagy tünetet még nem okozó, úgynevezett korai rákok, melyek gyógyulási esélye megközelíti a 100%-ot.

    Az egyéb emésztőszervi vizsgálatok szintén fontosak a végleges diagnózis felállításához. Ezek közül a Budai Egészségközpontban a következők érhetők el:

    • Laktóz-kilégzési teszt: ezzel a módszerrel ki tudjuk mutatni a tejcukor érzékenységet, mely igen gyakori probléma. A vizsgálat során egy tejcukrot tartalmazó teszt-oldat elfogyasztását követően az erre szolgáló készülékbe kell fújni több alkalommal. A kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján, a készülék és egy számítógépes program segítségével a tejcukor érzékenység (Laktóz intolerancia) kimutatható.
    • Helicobacter-kilégzési teszt és Helicobacter széklet Ag-teszt: a Helicobacter pylori nevű baktérium fertőzöttség esetén a gyomorban található és ott betegségeket (gyulladás, fekély), súlyosabb esetben daganatot okozhat. Kimutatásának legbiztosabb módszere a C13 Urea kilégzési- teszt (C13UBT) és a baktérium antigénjének székletből történő kimutatása. Amennyiben ez a baktérium kimutatható, mindenképpen szükséges kezelés, melyet a gasztroenterológus ír elő.
    • Lisztérzékenységi-teszt: a tejcukor érzékenység után a másik leggyakoribb táplálkozási allergia a lisztérzékenység (Coeliakia vagy Glutén Szenzitív Enteropátia). Ez a teszt egy vérvételből áll. Fontos azonban tudni, hogy megalapozott gyanú esetén szükséges a nyombélből történő szöveti mintavétel is. Amennyiben a szövettani vizsgálat a vékonybél bolyhok elsorvadását mutatja, biztos a diagnózis.

    Összeállította: Dr. Demeter Pál PhD, gasztroenterológus főorvos


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont