2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A cukorbetegekre leselkedő nyári veszélyek

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-12

    A cukorbetegség az egyik legelterjedtebb anyagcsere-betegség, amely a meleg nyári időszakokban még nagyobb veszélyt jelenthet. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a leggyakoribb, 2. típusú diabétesz, társbetegségeivel együtt - amelyek a magas vérnyomás, az emelkedett vérzsír szint, a túlsúly, és a szív- és érrendszeri betegségek - a megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható. Szakorvosi segítséggel a diabétesz összes típusának szövődményei részben megelőzhetőek, részben pedig feltartóztatható a már kialakult szövődmények progressziója. Dr. Marton Annát, a Budai Egészségközpont diabetológus szakorvosát kérdeztük a betegségről és annak nyári kockázatairól.

    "A cukorbetegség esetén a szervezet nem tudja a táplálékból kinyert glükózt hasznosítható energiává alakítani, melynek a betegség különböző típusaiban különféle okai lehetnek. Az 1-es típusú diabétesz esetében a vércukorszintet szabályozó inzulin termelődése jelentősen csökken ill. megszűnik. A 2-es típusú cukorbetegség - bár jellemzően felnőttkorban alakul ki - kifejlődésének ideje napjainkban egyre fiatalabb korra tolódik el világszerte. A hasnyálmirigy ebben a formában termel ugyan inzulint, de nem tudja kifejteni kellő mértékben a hatását, a sejtek inzulinérzékenysége csökken. A cukorbetegség sok egyéb, ritkább betegség tünete is lehet, de a hasnyálmirigy károsodása révén például alkoholizmushoz is társulhat. Másodlagos cukorbetegségnek a más belgyógyászati betegségek részjelenségeként jelentkező diabéteszt nevezzük" - mondta a doktornő.

    A legjellemzőbb tünetek közé tartozik többek között a megnövekedett éhségérzet, a fáradékonyság, a szomjúság, valamint a gyakori vizelési inger. A gyakoribb, 2. típusú cukorbetegségre sokszor már csak a kialakult szövődmények - például szívbetegség vagy a potenciazavar - hívják fel a figyelmet, markáns panaszokat sokáig egyáltalán nem okoz. A betegség ugyanakkor súlyos komplikációkhoz vezethet: jellemző a szemfenéki erek, a vese hajszálerei, vagy akár az idegrostokat ellátó erek károsodása, de a cukorbetegség - főleg magas vérnyomással, magas vérzsír szinttel vagy dohányzással szövődve - vezető oka a szívkoszorú erek és az agy érelmeszesedésének, infarktusának is.

    A nyári időszak fokozott veszélyt jelenthet az ún. diabéteszes láb szindróma kialakulása szempontjából. Ez a betegség egyik legsúlyosabb szövődményeinek egyike, amely egyben a fejlett világban az alsó végtagi amputációk vezető kóroka. Nyitott lábbeli viselése mellett fűben, vagy akár forró homokon mezítláb közlekedve észrevétlen apró sérülések keletkezhetnek, amely súlyos fertőzések és talpi fekélyek kialakulásához vezethet. Különösen veszélyeztetettek azok a betegek, akiknél a cukorbetegség már alsó végtagi keringési problémákkal, érszűkülettel vagy idegkárosodással szövődött. A nyaralások alatti gyakori diétahibák következtében magasabb vércukorszintek további kockázatot jelentenek nem csupán a diabeteszes láb szindróma, hanem minden egyéb diabeteszes szövődmény szempontjából.

    "A diabetológiai időszakos kontroll vizsgálatokon megszerezhető speciális diétás ismeretek és a gyógykezelés optimalizálása segíthet abban, hogy ne a rendszabályok foglyaként érezzük magunkat a nyaralás alatt. Így nem egy súlyos, olykor visszafordíthatatlan szövődmény lesz a kellő ismeretek nélküli, rövid időre megélt szabadság ára, hanem a nyári vakáció valódi, nemcsak lelki, hanem testi felfrissülést is jelenthet a cukorbetegek számára" - tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont