2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Trichológiai vizsgálat szerepe a hajbetegségek diagnosztizálásában

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-13

    A haj meghatározó külsőnk szempontjából, érthető tehát, hogy mennyiségének és/ vagy minőségének változásaira rendszerint nagy figyelmet fordítunk. A haj kozmetikai/ esztétikai szerepén túl, fontos kiemelni, hogy a hajhullás - mint tünet - belső szervi eltérésekre hívhatja fel a figyelmet (pl. a pajzsmirigyműködés zavara).

    Egészséges felnőttnél a haj mennyiségét és minőségét elsősorban genetikai faktorok határozzák meg, de egyéb tényezők (környezeti hatások, táplálkozás, vegyszerek, gyógyszerek, napfény, betegségek) is jelentős befolyással lehetnek a haj normális növekedésére. Eredendően ritkább, vékonyszálú hajból semmilyen csodaszerrel sem varázsolható vastag szálú, sűrű haj. A hajzatra a kor előre haladtával természetes "észrevétlenül kialakuló"ritkulás is jellemző. Laikusként nem könnyű megállapítani, hogy a haj sűrűségének csökkenése még normálisnak tekinthető-e (életkori sajátosság), vagy már kóros, így esetenként az orvoshoz fordulás és az adekvát terápia is késik.

    Hajhullásról akkor beszélünk, ha huzamosabb időn keresztül naponta több mint 60-100 hajszál hullik ki. A hajszálak negyedének kell kihullania, hogy jelentős, észrevehető alopecia (hajzat látható megritkulása) jöjjön létre. Rendszerint hajmosáskor válik szembetűnővé a nagy mennyiségű hajvesztés, de a párnán, padlón megjelenő nagyobb mennyiségű hajszál is figyelemfelhívó. Bizonyos alopeciáknál (hormonális típus) nem mindig észlelünk, vagy csak periódusonként hajhullást, és már csak a kialakult jellegzetes kopaszodás időszakában fordul orvoshoz a páciens. A hajhullás megjelenhet önálló kórképként és más betegségekhez társulóan. A kiváltó okok diagnosztizálása révén válik lehetővé a hatékony terápia. A hajhullások többségében a szőrtüsző véglegesen nem károsodik, csak a hajciklusban következik be zavar.

    Egészséges ember hajas fejbőrén átlag 100 ezer szőrtüsző van. A hajszálak a szőrtüsző legalsó, oszló un. matrix sejtjeiben termelődnek, folyamatos oszlásuk és elszarusodásuk a hajszál növekedése. Életünk során minden egyes szőrtüsző kb. 20-30 új hajszálat növeszt. A hajszál naponta kb. 0.35 mm-et növekedik. Ha a hajszál bizonyos hosszúságot elér, a matrix sejtek oszlásukat beszüntetik. Néhány hónapig tartó nyugalmi szak után a hajszál kihullik és új hajszál növekedése indul. A hajciklus embernél asszinkronizált, azaz a szőrtüszőben lévő hajszálak eltérő fázisban vannak a fejbőrön. A hajszálak 85-95%-a növekedési vagy az un. anagen fázisban van, mely több évig tart, ezt egy rövid ideig (1-2 hét) tartó átmeneti szakasz un. katagen fázis követi, míg a 2-3 hónapig tartó nyugalmi (un. telogen fázis) szakasz során a haj kihullik. A kihúzott hajszálak follicularis (hajhagyma) végének mikroszkópos vizsgálatával a trichogram vizsgálattal a hajciklus jól nyomon követhető.

    A hajbetegségek diagnosztikájában régóta ismert módszer a trichogram vizsgálat. A haj különböző paramétereinek a vizsgálatára kialakított standard technika, mely a hajciklus különböző fázisaiba kerülő, eltérő morfológiájú hajszálak vizsgálatát teszi lehetővé. A vizsgálat során két régióból történik mintavétel egy eszköz segítségével, a hajmosást követő 5. napon. A kiértékeléshez 40-50 hajszál eltávolítása szükséges egy-egy területről. Diffus hajhullás esetén a fejtetőről és tarkótájról, foltos hajhullás (alopecia areata) esetén a folt széléről és szimmetrikusan az ép kontroll területről. Az eltávolítás minimális kellemetlenséggel jár és maradandó nyoma nem marad. A vizsgálatot megelőző hónapban hajfestés, daier nem ajánlott.

    Az eltávolított hajszálakat tárgylemezen fixáló géllel rögzítjük és sztereomikroszkóp segítségével vizsgáljuk. A kiértékelés során megadjuk a különböző fázisban lévő hajszálak százalékos arányát, a faggyútermelés mértékét. A hajgyökerek vizsgálata mellett a hajszál "szárának" az alapos elemzését is elvégezzük. A hajszálon észlelt morfológiai eltérések, örökletes megbetegedésekre, ritka fejlődési rendellenességekre és anyagcsere betegségekre, vagy a haj exogen károsodására hívhatja fel a figyelmet.

    A trichogram vizsgálat során objektív képet kapunk a hajciklus aktuális állapotáról, segítségével elkülöníthetők a hajhullás nagy csoportjai (hormonális, nyomelem hiány okozta hajhullás, toxikus károsodás stb.). A bevezetett terápia hatékonyságának az ellenőrzésére is alkalmas. Foltos hajhullás esetében a folyamat kimeneteléről ad információt.

    Az eredményt a kórelőzmény, a klinikai kép, a mintavétel során szerzett tapasztalatok, valamint az egyéb vizsgálatok figyelembevételével együtt értékelve állítjuk fel a diagnózist és kezdhetjük meg az adekvát terápiát.

    Írta: Dr. Fáy Andrea


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont