2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Urológia

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-12

    Az urológia mindkét nemnél a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizelet elválasztó és elvezető rendszer (vese, vesevezeték, húgyhólyag, húgycső), valamint a férfi nemi szervek (herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték és ondóhólyag, hímvessző, járulékos nemi mirigyek) megbetegedéseivel foglalkozó szakterület.

    Az urológia első nyomai időszámításunk előtti második évezredig nyúlnak vissza, amikor az úgynevezett kőmetszők végezték a húgyhólyagkő eltávolítását. A sebészet részévé jóval később, időszámításunk után 1500-as évektől vált. Önálló tudományágként pedig a XVIII. századi Párizsból indult el. Franciaország után azonban másodikként éppen Magyarországon teremtették meg az önálló urológia alapjait.

    A megelőzésben nagy szerepet játszanak a szűrővizsgálatok. Jelentőségük, hogy még a betegség tünetmentes szakaszában kezdjék meg a kezelését, amikor az a leghatékonyabb és még a legkisebb kellemetlenséggel és költséggel jár.

    Urológus vagy andrológus szakemberek felkeresése elkerülhetetlen, ha húgyúti vagy férfi nemi szervi problémák merülnének fel. Minden szakorvosi rendelő rendkívül diszkréten foglalkozik az ide érkező páciensekkel. Mondjuk el panaszainkat, merjünk bekopogtatni a rendelők ajtaján! A segítség nem marad el!

    Az andrológia tárgykörébe tartozik: a férfi meddőség, nemzőképességi zavarok, az organikus eredetű szexuális zavarok, férfi fogamzásgátlás, férfi klimax. A férfiak közül sokan úgy gondolják, róluk mindenki tudja, hogy ők andrológia vizsgálatokra mennek, ezért hiúságból, szégyenérzetükből vezettetve nehezen szánják rá magukat. A szakorvosok tapasztalatai azt mutatják, hogy a férfiak magatartása a vizsgálattal és a kezeléssel kapcsolatosan nagy változásokon megy keresztül. Eleinte sokan sértetten, a feleségtől vonszolva, alaptalan aggodalmakkal és előítéletekkel érkeznek a kivizsgálásokra. Ezért megnyugtatásukra nyugodt, diszkrét körülmények között fogadjuk a pácienseket.

    A leggyakrabban előforduló betegségek

    Urológiai vizsgálatok

    Fizikális nem műszeres vizsgálat
    Alapvetően a vizsgálatok nem járnak fájdalommal. Kivételt képez a prosztata vizsgálat, amely tapintással a végbél felől történik, és az anatómiai adottságoktól függően kellemetlen érzettel járhat.

    • Általános fizikai vizsgálat, különös tekintettel a hímvesszőre, a herékre, a prosztatára, ondóhólyagokra és a herezacskóra.
    • Hímvesszőn a hegek, fitymaszűkület, hímvesszőgörbületek, rendellenes húgycsőnyílás, herezacskón a visszerek, csomók, heréknél azok száma, elhelyezkedése, nagysága, tapintata, mellékherén a nagyság, fájdalmasság, tömöttség, ondóvezeték tapintata, a lágyéki nyirokcsomók vizsgálata, végbélen keresztül ujjal a prosztata és az ondómirigyek vizsgálata fontos.
    • Ezeket egészíti ki a laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat, ondóvizsgálat.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont