2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A- és E-vitamin a megoldás a cserepes szájra

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-11

    Fáj is, csúnya is, ráadásul hiába kenjük és nyaljuk egyre csak rosszabb. A berepedezett, száraz száj téli küzdelmeink egyike, de van megoldás a problémák megszüntetésére.

    Ajkaink bőrünk legérzékenyebb területei közé tartoznak, ezen az áron tudják buja vörös, bársonyos formájukat hozni. Bőséges a vérellátásuk, de nincs bennük faggyúmirigy, verejtékmirigy, így nem tudnak zsíros réteget, folyadékot juttatni vékony fedő hámrétegükre. Érdemes az égő-fájó, sebesen berepedezett stádiumot a következő trükkökkel megelőzni.

    Hidratálás belülről és kívülről

    Szervezetünk minden része, így ajkaink számára is fontos megfelelő mennyiségű és összetételű folyadékfogyasztás. Sokan tévesen azt hiszik, termelődő nyálukkal ez megoldottnak tekinthető, de a nyalogatás nem jó hidratálás. Kívülről olajos krémek, ajakbalzsamok, szőlőzsírok használhatóak. Kakaóvaj, kókuszolaj, vazelin, méz és méhviasz, szőlőmagolaj illetve E-vitamin tartalmú készítményeket válasszunk, minél kevesebb kiegészítő allergén illat- és színanyaggal. Környezetünk levegőjét is hidratáljuk, párásítsuk a lakás, munkahely levegőjét a fűtési szezon alatt.

    Széltől, naptól óvjuk

    Mindenkinek, de különösen a téli sportok kedvelőinek fontos, hogy óvják ajkaikat a napsugarak káros hatásaitól és a széltől. Szájunk bőre ugyanúgy reagál a nap ultraibolya sugaraira, mint a bőr más részei, télen is védeni kell a káros sugaraktól. Fényvédő krémek, teljes fedést adó balzsamok és a hidratáló rúzsok a legjobbak. Síelés vagy más téli sport közben óvjuk arcunkat a nyak, száj köré tekert vékony sállal a cudar széltől, hidegtől.

    Ne szárítsuk ki szánkat

    Ajkainkat és szájüregünket sokféle tényező száríthatja, például cukros üdítőitalok. Ráncossá, szárazzá teheti ajkunk bőrét ezen felül a rendszeres mechanikai ingerlés is, legyen szó rágcsálásról, szívószálak túl gyakori használatáról vagy éppen dohányzásról. Utóbbi különösen problémás, mert a benne található kémiai anyagok szárító és hosszú távon rákkeltő hatásúak.

    Vitaminpótlás célirányosan

    Télen minden vitaminból és ásványi anyagból kevesebbet viszünk be szervezetünkbe, ezek pótlása ajkunk szempontjából is fontos. Különösképpen figyeljünk az A és az E-vitaminok szintjére. Kiemelt szerepünk van bőrünk egészségében.

    Kerüljük az allergéneket

    Közkedvelt íz a fahéj és a menta, azonban allergizáló hatást is kifejthetnek ajkainkra, melynek eredményeképpen kiszáradnak, ráncossá válhatnak. Némely ajakvédő készítmény is tartalmazhat mentát, ezeket célszerű elkerülni. Hölgyek figyeljenek oda rúzsuk kiválasztására is, a festékanyagok is allergiás reakciót válthatnak ki a bőrben.

    Előfordulhat, hogy mindezen praktikák ellenére romlik a helyzet, lemezesen hámló, vérzően berepedező, esetleg hólyagos, nedvedző elváltozások jelennek meg, vagy éppen hosszú idő alatt sem javulnak az enyhébb panaszok. Ezek hátterében komolyabb helyi vagy rendszerbetegségek is állhatnak, ha egy - két héten belül nem változik kiszáradt ajkunk állapota, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

    Dr. Menyhárt Orsolya
    belgyógyász
    Forrás: LifeNetwork


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont