2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Már megint ez a fejfájás!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-06

    Érezte már, hogy a fájdalomtól lüktet és hasogat a feje? Hogy legszívesebben eldobna mindent, és egy sötét szobában pihenne egész nap? Ilyen és hasonló tünetekkel rengeteg ember küzd nap, mint nap. A fejfájásnak több oka lehet, illetve több módszer létezik a tünetek enyhítésére, kezelésére. Az alábbiakban dr. Kovács Tibor, a Budai Egészségközpont szakorvosa segít néhány hasznos tanáccsal a gyakori fejfájásban szenvedőknek, hogyan lehet gyorsan kezelni a panaszokat, vagy akár megakadályozni egy erős fejgörcs kialakulását.

    "Aki már átélt egy erős migrénes rohamot, bármit megtenne azért, hogy többet ne érezze át ezt a fájdalmat. A legjellemzőbb tünetek a tompa, vagy erős fájdalom a tarkó-, halánték-, vagy a homlok tájékán, a fényérzékenység, a szem előtt vibráló fények, a szédülés és hányinger. A fejfájásnak is több oka lehet, ezért azt javaslom, hogy először mindenképp keressünk fel egy szakorvost, aki a páciens kórtörténetét felmérve megtalálja a hatékony kezelési módszert" - mondta a doktor úr.

    Ahhoz, hogy jól induljon a napunk, mindig reggelizzünk. Ez nem csak ahhoz szükséges, hogy a napi feladatokhoz feltöltődjünk energiával, hanem ez az egyik módja annak, hogy megelőzzük a fejfájást. Ugyan ilyen fontos a napi rendszeres étkezés. Ha érezzük, hogy éhesek vagyunk, együnk valamit, hiszen a hosszan tartó éhségtől is megfájdulhat a fejünk. A fáradtság, kialvatlanság is okozhat panaszokat, így ajánlott - főként a gyermekeknél - a megfelelő mennyiségű alvás. Munkahelyünkön, az iskolában szellőztessünk gyakran, mivel az elhasználódott levegő is előidézheti a panaszokat.

    A fentieken kívül betegségek, vírusfertőzések kísérő tüneteként is fájhat a fejünk, de ezek a tünetek a gyógyulás folyamatában mérséklődnek, vagy megszűnnek. Számos fül-orr-gégészeti és szemészeti betegség is fejfájással járhat, illetve igen gyakran lelki problémák miatt alakulhat ki. Visszatérő fejfájások esetében fontos a szerkezeti idegrendszeri betegségek kizárása.

    Vannak olyan esetek, amikor bevezető panaszokat követően vagy akár előzmény nélkül is erős, lüktető fájdalom jelentkezik, általában a fej egyik oldalán, gyakran homloktájon. A fejfájást hányinger, hányás kísérheti. Ezek a tünetek migrénre utalnak. A beteg állapotát a fizikai munka, a televízió nézés, az erős fény és hangok vagy a monitor előtt végzett munka ronthatja, ezért ha tehetjük, besötétített szobában pihenjünk néhány órát. Aki ebben a betegségben szenved, mindenképp keressen fel egy szakorvost, aki személyre szabott kezelési módszert javasol és segít a megfelelő gyógyszer kiválasztásában, illetve annak helyes alkalmazásában. Javasolt már a fejfájás kezdetén, minél korábban bevenni a tablettát, így elkerülhető az erősebb, görcsös, tartósabb fejfájás.

    "A gyakori panaszok oka ritkán lehet örökletes tényező is, de a tünetek akár komolyabb betegségre is utalhatnak. Aki érzékeny a frontokra, annak érdemes az időjárás előrejelzést hallgatni, és ha teheti, ennek megfelelően szervezni napjait. Gyerekek fejfájása esetén is keressünk fel szakorvost, bár gyakran az iskolában derül ki, hogy a panaszokat a szem problémái okozzák és azok szemüveggel hamar orvosolhatók" - tette hozzá a doktor úr.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont