2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A gyermekkori krónikus ízületi gyulladás kezelése

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-08

    A gyermekkori krónikus ízületi gyulladások kezelésének holisztikus és multidiszciplinaris szemléletet kell tükröznie, 3 fő alappillére a gyógyszeres, a fizioterápiás és az ortopéd-sebészi kezelés.

    A terápia célja az ízületi gyulladás és a fájdalom csökkentése, az ízület károsodásának és az ízületi mozgástartomány beszűkülésének megelőzése, továbbá a leendő relapszusok (visszaesések) elkerülése, mindezekkel együtt az életminőség javítása. A gyógyszeres terápia során a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (non-steroidal antiinflammatory drugs (NSAIDs)), az intraartikulárisan (közvetlenül az ízületbe), intravénásan vagy tabletta formájában alkalmazott glükokortikoid (szteroid) készítményeket és az úgynevezett betegség módosító terápiákat (disease-modifying anti-rheumatic drugs (DMARDs)) alkalmazzuk. A DMARD-ok "gold standardja" gyermekkorban a methotrexat. A methotrexat terápia sikertelensége esetén a biológiai terápiától várhatunk javulást.

    Míg a "hagyományos" gyógyszereket kémiai úton állítják elő, addig az úgynevezett biológiai terápia gyógyszereit biológiai technológia útján állítják elő, vagyis természetes eredetűek. A biológiai terápiás gyógyszerek ennek megfelelően szerves alkotóelemekből állnak (pl. cukor, fehérje, nukleinsav), és nagy szerkezeti komplexitás jellemzi őket.
    A biológiai terápiák célzottan, a betegség kialakulásában szerepet játszó úgynevezett szabályozó útvonalakat befolyásolják. Gyermekkori krónikus ízületi gyulladás esetén a leggyakrabban a TNF gátló gyógyszereket alkalmazzuk.

    A tumor necrosis factor alpha (TNF) egy proinflammatorikus (gyulladást indító) szabályozó molekula, amely kulcs szerepet játszik a JIA pathogenesisében. A TNF túlzott mértékű termelődése a felelős a destruktív gyulladásos folyamatért.
    Azok a gyógyszerek, amelyek gátolják a TNF hatását, egyben előnyös hatást gyakorolnak a reumatikus betegségben megfigyelhető gyulladásos folyamatra.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont