• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  A gyermekkori krónikus ízületi gyulladás kezelése

  A gyermekkori krónikus ízületi gyulladások kezelésének holisztikus és multidiszciplinaris szemléletet kell tükröznie, 3 fő alappillére a gyógyszeres, a fizioterápiás és az ortopéd-sebészi kezelés.


  A terápia célja az ízületi gyulladás és a fájdalom csökkentése, az ízület károsodásának és az ízületi mozgástartomány beszűkülésének megelőzése, továbbá a leendő relapszusok (visszaesések) elkerülése, mindezekkel együtt az életminőség javítása. A gyógyszeres terápia során a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (non-steroidal antiinflammatory drugs (NSAIDs)), az intraartikulárisan (közvetlenül az ízületbe), intravénásan vagy tabletta formájában alkalmazott glükokortikoid (szteroid) készítményeket és az úgynevezett betegség módosító terápiákat (disease-modifying anti-rheumatic drugs (DMARDs)) alkalmazzuk. A DMARD-ok "gold standardja" gyermekkorban a methotrexat. A methotrexat terápia sikertelensége esetén a biológiai terápiától várhatunk javulást.

  Míg a "hagyományos" gyógyszereket kémiai úton állítják elő, addig az úgynevezett biológiai terápia gyógyszereit biológiai technológia útján állítják elő, vagyis természetes eredetűek. A biológiai terápiás gyógyszerek ennek megfelelően szerves alkotóelemekből állnak (pl. cukor, fehérje, nukleinsav), és nagy szerkezeti komplexitás jellemzi őket.
  A biológiai terápiák célzottan, a betegség kialakulásában szerepet játszó úgynevezett szabályozó útvonalakat befolyásolják. Gyermekkori krónikus ízületi gyulladás esetén a leggyakrabban a TNF gátló gyógyszereket alkalmazzuk.

  A tumor necrosis factor alpha (TNF?) egy proinflammatorikus (gyulladást indító) szabályozó molekula, amely kulcs szerepet játszik a JIA pathogenesisében. A TNF? túlzott mértékű termelődése a felelős a destruktív gyulladásos folyamatért.
  Azok a gyógyszerek, amelyek gátolják a TNF? hatását, egyben előnyös hatást gyakorolnak a reumatikus betegségben megfigyelhető gyulladásos folyamatra.