2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hasznos tippek influenza ellen

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-07

    Most, hogy elmúltak a nappali mínuszok és átmenetileg megenyhült az időjárás, egyre több ember betegszik meg. Az enyhe és párás idő kifejezetten kedvező táptalaj az észrevétlenül és hirtelen támadó, levegőben terjedő vírusok - így az influenza - számára is. Dr. Nagy Judit belgyógyász szakorvos, a Budai Egészségközpont orvos igazgatója a következő hasznos tanácsokkal lát el minket arra vonatkozóan, hogyan kerülhetjük el a betegséget és enyhítsük az azzal járó kellemetlen tüneteket.

    • Védekezzünk védőoltással

    Az influenza elleni védekezés egyik leghatásosabb formája a védőoltás. A különböző tabletták utólag ugyan segítenek a tünetek kezelésében, de a betegség kialakulása ellen egyik sem ad megfelelő védelmet. Főként a fokozottan veszélyeztetett korosztályoknak - így a gyermekek és az idősek számára - ajánlott, de minden olyan foglalkozást végző személynek - például kórházi dolgozóknak és pedagógusoknak - segíthet a betegség megelőzésében, aki könnyen fertőződhet, mert közösségben dolgozik és így további fertőzés forrását képezheti. Fontos tudnunk, hogy a védőoltást csak az orvos utasítására szabad beadni, hiszen ő határozhatja meg az oltóanyag mennyiségét és az oltás időpontját. A védettség nagyjából két hét alatt kialakul és normál esetben egy évig tart, de előfordulhat, hogy a következő évben a vírus egy másik fajtája fertőzhet, így érdemes az oltást minden évben megismételni.

    • Egészséges életmód

    Ha erős az immunrendszerünk, a betegség nehezebben fertőz. Fontos, hogy a téli időszakban is sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, így juttassunk vitaminokat a szervezetünkbe. A rendszeres sport, a megfelelő táplálkozás, és a pihenés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ellenállóbbak legyünk a vírussal szemben. Mindig jól öltözzünk fel, és ha tehetjük, ezekben az időszakokban kerüljük a zsúfolt helyeket.

    • Népi gyógymódok

    Amennyiben mégsem sikerül elkerülnünk a betegséget az orvos javaslatai mellett alkalmazhatjuk a hagyományos népi gyógymódokat is. A sok pihenésen és vitamin fogyasztásán kívül fontos, hogy naponta kétszer rövid idő alatt szellőztessünk ki a lakásban: így beengedjük a friss levegőt, és kiűzzük a baktériumokat. Mézes tea fogyasztása mellett légútjaink kitisztítása érdekében érdemes naponta kétszer-háromszor kamillateával inhalálni, amelybe csepegtethetünk eukaliptusz vagy menta olajat is. Köhögés ellen igen hatásos, ha kivájunk egy félbe vágott fekete retket, mézet teszünk bele, egy-két órát állni hagyjuk, majd kikanalazzuk. Ezekkel az apró trükkökkel még inkább felgyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont