2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ne égessük magunkat!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-11

    Nyáron - minden orvosi jó tanács ellenére - sokan süttetik a bőrüket, akár negyven fokos hőségben is. De télen sem lazítanak, szoláriumtól várják a csokoládé barnaságot. A bőrgyógyászok pedig csóválják a fejüket.

    Évek múlásával nem csak a bőr öregszik, megváltoznak az anyajegyek, az aprócska szemölcsök egyre nagyobbak lesznek. A bőrünkről beszélgetett dr.Tihanyi Lilla bőrgyógyásszal Hamary Dénes, az MTI munkatársa.

    Mi az összefüggés illetve a különbség a festékes anyajegy és melanoma között?

    A bőrünkön veleszületett vagy az első 30 életév alatt kialakuló anyajegyek éles szélűek, és színük eltér a környezetüktől. Az élet folyamán nem, vagy alig változnak. A melanoma a bőr rosszindulatú daganata, mely távoli áttéteket is ad. Megjelenésük alapján laikusok számára könnyen összekeverhető a két dolog, ezért érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki dermatoscop / bőrmikroszkóp/ segítségével igyekszik diagnosztizálni az eseteket.

    Tapasztalatai szerint időben fordulunk orvoshoz?

    Egyre többen jönnek anyajegy vizsgálatra, de sajnos találkozunk elhanyagolt esetekkel is. Rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen életek múlhatnak rajta. Jelenleg a legkorszerűbb anyajegyvizsgálat a számítógéppel támogatott diagnosztika, mely megállapítja a beteg melanoma rizikóját, és egy algoritmus szerint értékeli az egyes anyajegyeket ill. gyanús festékes elváltozásokat. Mindezt bőrgyógyász szakorvos ellenőrzése mellett teszi.

    Mikor keressük fel a bőrgyógyászt?

    Új anyajegy keletkezése esetén, meglévő anyajegy változása esetén: pl. mérete, vastagsága ill. színe változik, fájdalom vagy viszketés alakul ki, vérezni vagy váladékozni kezd, környezete begyullad. Az elváltozások méretétől függ a sebészi beavatkozás nagysága, általában helyi érzéstelenítéssel történik. Az eltávolított szövetet mindenképpen szövettani vizsgálatnak kell alávetni. Él a betegek körében egy tévhit, amit ezúton is szeretnék megcáfolni: jobb nem hozzányúlni, mert akkor válik rosszindulatúvá, akkor ad áttétet. Ez nem így van! Csak a későn eltávolított melanoma esetén - ez azt jelenti, hogy már van áttét, csak esetleg még nem tudunk róla- fordul elő, hogy a műtét után jelennek meg az áttétek. Ezek megjelennének a műtét nélkül is, hiszen az elváltozás akkor már rosszindulatú volt.

    A szemölcs csak szépséghiba, vagy gyanús-kóros elváltozás?

    A köznyelv többféle elváltozást is szemölcsnek nevez - sokszor bizonyos anyajegyeket is - Bőrgyógyászként csak egyes vírusfertőzés által létrejövő bőrátváltozásokat nevezünk kórosnak. Korai stádiumban szerencsére a melanoma 100%-ban gyógyítható. Ne feledjük: napjainkban a melanomás halálesetek nagyobb része megelőzhető lenne egy egyszerű, fájdalommentes vizsgálattal. A melanoma a 20-30 éves korosztály leggyakoribb daganata, a 25-30 éves nők között a leggyakoribb halálok. Élete során 75 emberből egynek melanomája lesz. A jelenlegi tendenciák folytatódása szerint 2010-re ez tovább emelkedik: 50-ből egy személy ebben betegszik meg!

    Beszélgetésünk végén Dr. Tihanyi Lilla megismételte: az emberek valóban felelőtlenül napfürdőznek. Hozzáfűzte, szakmai körökben ismert a szolárium negatív hatása is. Bár sokan használnak fényvédőt, de lényegesen alacsonyabb faktorszámút a kelleténél. A barnaságnak ára van: amit esetleg csak tíz-húsz év múlva tapasztalunk: száraz, ráncos bőrrel fizetünk.

    Forrás: Hírextra


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont