2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Probiotikumok kedvező hatása Irritabilis Bél Szindrómában

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-11

    Az Irritabilis Bél Szindróma (IBS) oka nem tisztázott pontosan. A ma elfogadott elmélet szerint létrejöttében alapvető tényezők a belek mozgási zavara és túlérzékenysége. Újabban egyre erősebben felmerül a szindróma kialakulását megelőző bélfertőzés szerepe. A klinikai kutatások számos újonnan diagnosztizált IBS betegnél igazolták a bakteriális gyomor-bélhurut szerepét és gyulladás mikroszkopikus jeleit a bélnyálkahártyában. A bélflóra eltérései miatt megváltozott emésztési folyamatok számos tünetért (puffadás, fokozott gázképződés, hasi feszülés, hasmenés) felelnek. Probiotikumok adására ezek rendeződnek, magyarázva a klinikai tünetek javulását.

    Természetesen számos tanulmány, tudományos kutatás vizsgálta a hatás pontos részleteit. Kimutatták, hogy pl. a Bifidobaktérium infantis adásával a bélnyálkahártyában található gyulladást jelző anyagok (cytokinek) mennyisége csökkent a tünetek számottevő javulása mellett. A fertőzés után kialakuló IBS-ben a bélmozgási zavar probiotikum adásával rendezhető volt. Igazolták a bélfal túlérzékenységének csökkentését Lactobacillus paraceasei adására. A vizsgálatokban a hasi fájdalom csökkenése jelezte a túlérzékenység csökkenését.

    Egy nagy vizsgálatban 362 IBS nőbetegen vizsgálták a Bifidobacterium infantis hatékonyságát, úgynevezett kettős-vak módszerrel (az egyik csoport hatóanyagot kapott, a másik csoport hatóanyagot nem tartalmazó ugyanolyan küllemű-és ízű készítményt - sem az orvos, sem a beteg nem tudta, hogy mi van a dobozban, így az adatok feldolgozását nem befolyásolta semmi). A 4 hetes vizsgálatban, a hasi fájdalom-és diszkomfort, a puffadás, a székletszám és az elégtelen kiürülés érzése voltak a követett tünetek. A hatóanyagot tartalmazó készítmény sokkal hatásosabbnak bizonyult a hatóanyagot nem tartalmazó, úgynevezett placebo-nál. Mellékhatást vagy egyéb problémát nem észleltek.

    Mindezek alapján joggal merült fel, hogy terápiás előnyt jelenthet a bélflóra probiotikumokkal történő helyreállítása. A probiotikumok - leginkább a Lactobacillusok és Bifidobaktériumok és ezek különböző kombinációja - lehetséges hatásai az immunrendszer serkentése és szabályozása, a bélmozgás befolyásolása, a gyulladásos folyamat csökkentése és a bélben zajló anyagcsere folyamatok helyreállítása. Az Lactobacillusok és Bifidobaktériumok képesek lebontani az epesavakat, csökkentve a nyálkahártya irritációját, melyek részben felelősek a hasmenés kialakulásáért. Az eddig megjelent klinikai tanulmányok alapján a probiotikumok ígéretes terápiás lehetőségnek mutatkoznak az IBS kezelésében.

    Forrás: Dr. Demeter Pál Ph.D., gasztroenterológus főorvos


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont