2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Visszér - a lábunk ellensége

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-08

    Azt hihetnénk, hogy a visszér csak az idősek és főként a nők betegsége, holott sajnos már igen fiatal korban jelentkezhetnek a tünetei. Mindamellett, hogy esztétikai problémát okoz, még az egészségünket is veszélyeztetheti, ezért fontos a betegség kialakulásának megelőzése, illetve a már meglévő probléma esetén a kezelés. Az alábbiakban dr. Laczkó Ágnes a Budai Egészségközpont érsebész szakorvosa osztja meg velünk a visszér kialakulásának okait, megelőzésének módját és a kezelési típusokat.

    "A visszér már igen fiatalkorban kialakulhat, és főként a nőket veszélyezteti. Mindamellett, hogy ez egy örökletes betegség, vannak olyan tényezők, melyek növelik a kialakulásának esélyét, mint például a túlsúly, a dohányzás a túl sok állás vagy ülés, vagy a mozgásszegény élet. A helytelen táplálkozás vagy a túl szoros ruházat szintén kiváltható ok lehet, a nőknél pedig magas cipősarok vagy a fogamzásgátló szedése fokozhatja a visszér kialakulásának kockázatát" - mondta a doktornő.

    Mi is a visszér és mi segítheti elő a kialakulását?

    A visszér során a vénák fala elgyengül, rugalmatlanná válik, ezért a vénák megnyúlnak, hosszabbak vagy szélesebbek lesznek. A vénákban található billentyűk rossz zárása miatt megnő bennük a nyomás és emiatt az erek kitágulnak. Ahhoz, hogy a megváltozott méretű vénák elférjenek, kacskaringóssá válnak és kidudorodnak. A visszeres tágulatok mindamellett, hogy nem szépek és fájdalmasak, még további komoly szövődményeket is okozhatnak, idült vénás elégtelenséget vénagyulladást, következményes bőrtüneteket, vénás fekélyt.

    Mit tehetünk?

    A megelőzést nem lehet elég korán elkezdeni ezért nagyon fontos, hogy beépüljön a mindennapjainkba. Fontos, hogy a lábainkat ne erőltessük túl, amikor lehet, polcoljuk fel, ülőmunka esetén óránként egyszer tornáztassuk, mozgassuk meg a lábakat, és a fürdés helyett pedig válasszuk a hideg-meleg vízzel váltogatott zuhanyzást. Amikor leülünk, lehetőleg ne tegyük keresztbe a lábunkat, mert ilyenkor a térdhajlatban a vénák áramlását gátoljuk és növeljük a nyomást a lábszárban. Figyeljünk az egészséges életmódra és sportoljunk hetente többször, mert az nemcsak a lábakat, hanem az egész testet és lelket is karban tartja. A megelőzéshez használhatunk krémet és vény nélkül kapható gyógyszernek nem minősülő, természetes alapanyagú készítményeket is. Ha problémánk van, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert az elhanyagolt vénatágulatok komoly gondokat okozhatnak. Ha az orvos szorító harisnyát tanácsol, nem elég hangsúlyozzuk, hogy felvételét reggel még a komolyabb mozgás megkezdése előtt tegyük meg. Ugyanis a visszerekben nincsen izom, hanem a működésükben a fizika törvényei érvényesülnek, ezért állva a "belezuhant" vér kitágítja a vénákat és ezeket a tágult ereket nem szabad elszorítani. Ezzel szemben, ha "nem a kitágult" ereket szorítjuk el a visszereket óvjuk. Ezzel a gondolatmenettel minden hölgynek javasolt téli szezonban a magasabb denes harisnya viselése is megelőző jelleggel.

    Ha már kialakult visszeres tágulatról van szó, akkor a meggyengült erek műtéti úton eltávolíthatók, azonban ez hegeket hagyhat maga után. Alternatív megoldást jelenthet az injekciós kezelés, amely során olyan anyagot fecskendeznek a vénákba, amellyel elzárják azokat. A lézeres megoldást az érsebész mérlegeli, főtörzsi és oldalág visszeresség esetén is megfelelő eredményeket ad.

    "Magyarországon valószínűsíthetően minden ötödik embert érint ez a probléma, és a helytelen táplálkozás, sportszegény életmód miatt egyre többeket, egyre korábban. Fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük a megelőzést, amelyhez szakorvosi segítséget is kérhetünk. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy általában már csak a komoly tünetek kialakulásakor keresnek fel minket és akkor is főként esztétikai okokból" - tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont