• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Teljes vizeletvizsgálat

  A teljes vizeletvizsgálatot nevezhetjük a vizelet általános vizsgálatának is. Rutinszerű eljárás, fertőzés, anyagcsere rendellenesség, vesebetegség felismerésére. Szerepel a kimutatásban fajsúly, vizelet pH (vegyhatás), fehérje, cukor, UBG (urobilinogen), bilirubin, nitrit, haemoglobin (vérfesték), üledék, keton.

  Az alábbiakban egy, a Budai Egészségközpontban szereplő vizeletvizsgálat eltérést nem tartalmazó eredményét mutatjuk be.
  összetevő
  eredmény normális tartomány
  Vizelet fajsúly 1023 1015 1025
  Vizelet pH 5 5 8
  Vizelet fehérje Neg
  Vizelet cukor Neg
  Vizelet UBG Neg
  Vizelet bilirubin Neg
  Vizelet nitrit Neg
  Vizelet haemoglobin Neg
  Vizelet üledék Neg
  Vizelet keton Neg 

  Mit jelentenek ezek a paraméterek, és hogyan értékeli az orvos?

  Vizelet fajsúly: a vese koncentráló, hígító képességére utal. A reggeli első vizelet fajsúlyát a magasabb tartományokban találjuk, és így a vese koncentráló működését ellenőrizzük.

   pH vegyhatás: az érték a táplálkozástól is függ, fertőzéseknél és bizonyos veseköveknél látjuk jelentőségét, és ez alapján módosíthatunk a kezelésen
  Fehérje: kóros esetben, fehérje ürítésekor vesefunkciós vizsgálatok is kellenek. Fontos információt ad pl. a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség megfelelő kezeléséről, miután ezek a betegségek ronthatják a veseműködését. Nem megfelelő kezelés esetén fehérje jelenik meg a vizeletben.
  Vizelet cukor: ha pozitív, akkor vércukor meghatározás szükséges, ugyanis a "veseküszöb" feletti vércukor jelenik meg a vizeletben.
  Keton: megjelenik éhezéskor, szomjazáskor. Ha Ön nem cukorbeteg, általában a reggeli első vizeletben könnyen kimutatható egy 12 órás éjszakai éhezést követően. Azonban a cukorürítéssel együtt cukorbetegségben megjelenő keton (aceton) azonnali terápiás beavatkozást igényel.

  Urobilinogén: betegség nélkül is megjelenhet a vizeletben.
  Bilirubin: a két utóbbi anyag jelenléte, illetve kóros szintje májbetegséget jelezhet
  Nitrit: ha pozitív, akkor kórokozó baktérium jelenlétére kell gondolni.
  Üledék: ha eltérést ad - korábban mikroszkóppal vizsgálták, manapság laborautomaták végzik - valamilyen sejt elem, esetleg baktérium van jelen a vizeletben. Ha csak önmagában baktérium szerepel sejtes elem nélkül az üledékben, az leggyakrabban ún. kontamináció, azaz a mintavétel során történt baktérium bekerülést jelez. Vér megjelenése utalhat kőre, tumorra, férfinél prosztata megnagyobbodásra, gyulladásra. Nőknél néhány vörösvértest (vvt) esetleg a menstruációs ciklus közelségét jelentheti. A gennysejtek nagyobb számának jelenléte (fvs) fertőzésre utal, ilyenkor tenyésztéses vizsgálat következik.