• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Önnek is a cég fizeti az orvosi ellátást?

  Bár az üdülési csekk és az egészségpénztári hozzájárulás a legnépszerűbb és leggyakrabban használt, kifejezetten egészséggel kapcsolatos béren kívüli juttatás, számos egyéb lehetőségből választhatnak a munkaadók, illetve munkavállalók.


  Egy céges juttatásként kapott prevenciós egészségügyi szűrés több esetben tudott olyan súlyos betegségeket diagnosztizálni, amelyek a korai stádiumban még gyógyíthatónak bizonyultak - árulta el megkeresésünkre az egyik vezető hazai gyógyszergyár humánerőforrás-vezetője, aki szerint ezek az esetek nagy valószínűséggel nem, vagy nem időben akadtak volna fent az állami egészségügy hálóján. Interjúalanyunk ezzel a Magyarországon sok esetben elhanyagolt vagy sokadrangúként kezelt egészségügyi juttatások fontosságát igyekszik érzékeltetni.

  Ehhez képest viszontagságos utat járt be ez a juttatástípus: míg hosszú éveken keresztül a bevezetési nehézségek és a kézzel fogható forinthoz szokott munkavállalói attitűd miatt - azaz egy állásajánlat esetén szinte kizárólag az ajánlat végén nagybetűvel szereplő összeg számított, a juttatási csomag egyéb részeit mellékesen, távolságtartóan kezelték - nem számított tényezőnek, ma már számos munkaadónál valóban vonzó és mindkét fél számára működőképes konstrukciók léteznek.

  "A munkáltatók által a munkavállalóknak biztosított béren kívüli juttatások közül mindig azok a listavezetők, amelyeket kedvező adózással tud adni a vállalat a dolgozóinak" - vázolja az alaphelyzetet Fata László, cafeteria-szakértő, aki szerint éppen ezért kevés munkahelyen élnek olyan "extra" egészségügyi típusú juttatásokkal, amelyeket a személyi jövedelemadó törvény nem támogat. A közkedvelt juttatások közül jelenleg az egészségpénztári hozzájárulás és az üdülési csekk azon népszerű elemek, amelyekkel a pihenés, a betegségek megelőzése, de szükség esetén gyógyításának költsége is téríthető. A választható eszközök között ezeknél legtöbbször csak az étkezési csekk népszerűbb. Idén új adómentes juttatásként jelenik meg a Széchenyi Pihenő Kártya, amely a munkavállalók rekreációját támogathatja.

  Szűrővizsgálatok: hosszú távú hatás

  Az alapvető eszközök mellett számos munkaadó "céges" szűrő- vagy orvosi vizsgálattal igyekszik vonzóbbá tenni a juttatási csomagot. Egy-egy állásajánlat esetén ennek a súlyát érdemes mérlegelni, hiszen ha rövidtávon tényleg inkább a számlánkon landoló havi nettó és a kézzel foghatóbb juttatások (például mobiltelefon, autó) számítanak, a bármikor igénybe vehető orvosi ellátás vagy akár az időszakos ingyenes szűrővizsgálatok komoly vonzerőt, hosszú távon pedig akár az orvosi költségeink érezhető csökkenését jelenthetik. Egészségünk szempontjából nem elhanyagolható az a tény, hogy az ilyen típusú egészségügyi szolgáltatásoknál általában a vizsgálat "jön hozzánk", azaz munkahelyünk megszervezi például a szűrővizsgálatokat, így nem fordulhat elő, hogy hónapokig halogatunk egy már esedékes vizsgálatot.

  Saját bevallása szerint ezt a filozófiát alkalmazza a sanofi-aventis/Chinoin gyógyszergyártó vállalat is, ahol a munkavállalói egészségügyi juttatások között legfontosabbnak a már említett rendszeres védőoltásokat és szűrőprogramokat tekintik. Kelemen Enikő, a vállalat foglalkoztatási és szociális ügyi vezetője szerint öt éve a gyógyszergyár minden magyarországi munkavállalójának lehetősége van arra, hogy évente részt vegyen egy teljeskörű egészségügyi szűrővizsgálaton, Budapesten és Miskolcon magánorvosi ellátás keretében. Emellett a szűrések kiegészítéseként további szakorvosi vizsgálatokat vehetnek igénybe privát ellátás keretében azok a munkavállalók, akik ezt igénylik. Szintén népszerűek az ingyenes védőoltás-akciók, amelyeken a részvétel minden évben kimagasló - teszi hozzá Kelemen.
  Forrás: hvg.hu