2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A gyermekkori elhízás megelőzhető

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-04

    A mai társadalomra jellemző helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód súlyosan rányomja a bélyegét egészségünkre, gyermekeinkre nézve azonban még nagyobb veszélyt jelent. A fejlődő szervezet számára kiemelten fontos a - többnyire szülői minták alapján tanult - megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás. A gyermekkori elhízás legfontosabb okait és kockázatait, valamint a lehetséges megelőzési módokat Dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa mutatja be.

    "A gyermekkori elhízás kapcsán egyre több esettel találkozunk, mivel a megváltozott étkezési és életvezetési szokások negatív hatással vannak a gyermekek egészségére is. A korai elhízás még akkor is sok kockázatot rejt magában a későbbiekre nézve, ha idővel a gyermek képes lesz kordában tartani testsúlyát" - mondta a doktor úr.
    A gyermekkori elhízás láthatóan az Amerikai Egyesült Államok felől halad Európa irányába. Ez azt jelenti, hogy hazánkban is emelkedik a túlsúlyos gyerekek aránya, de még nem éri el az amerikai mértéket. A gyermekkori túlsúly a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében főként a 7 év feletti korosztályra jellemző, és viszonylag ritkán vezethető vissza betegségekre. A gyorséttermek ajánlatai mellett, sajnos a megfelelő alapanyagok hiánya miatt az iskolai menzán kínált ételek, valamint a büfében kapható édességek egyaránt hozzájárulnak az elhízáshoz. Jellemzően egyre több szülő készít friss alapanyagok felhasználása helyett mirelit ételt, és kínál víz helyett cukros és rostos üdítőket gyermekének. Mindezt az is befolyásolja, hogy az egészséges ételek drágábbak és elkészítésük is körülményesebb. A megfelelő szülői minta persze nem csak az étkezésekkel, hanem a sporttal kapcsolatban is nagyon fontos. Annak érdekében, hogy a rendszeres mozgás igénye már kamaszkorra kialakuljon, szervezzünk például többször közös családi biciklizést.

    A gyermekkori elhízás már akár középtávon, kamaszkorra is magas vérnyomást, megzavart cukor anyagcserét, ízületi károsodást okozhat, a későbbiekben pedig nő a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke kockázata, de számos egyéb betegség kialakulásának esélye is növekszik. Az egészségtelen életmódnak a testsúly csökkentése után és akár felnőtt korban is komoly következményei alakulhatnak ki. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a túlsúlyos gyermekeket társaik gyakran kiközösítik, így az elszigetelődés miatt nőhet bennük az agresszió, valamint egyéb pszichológiai tünetekkel is együtt kell élniük.

    A súlyproblémákkal küzdő gyermek esetében érdemes orvosi segítséget kérni, amely során megvizsgálják, hogy egyszerű elhízásról van-e szó, vagy valamilyen genetikai problémáról. Az orvos javaslatot tesz a gyógymódra, amely általában életmódváltással, egészséges étkezéssel és sok mozgással jár együtt. Amennyiben az orvos által javasolt egészségesebb életmód sem hozza meg a várt változást, érdemes pszichológiai segítséget is igénybe venni. Azonban ennek alapfeltétele, hogy a szülő is elfogadja a probléma létezését.

    "A gyermek számára nagyon fontos a szülői minta, ezért az egész család esetében érdemes odafigyelni, hogy mi kerül az asztalra. A közös családi sport és étkezések pozitív hatással lehetnek a gyermek lelki állapotára is, ráadásul a felnőttkori szokásokat is ekkor alapozzuk meg" - tette hozzá Krivácsy doktor.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont